Una calda, alta rece
Comisia Europeana apreciaza realizarile din invatamantul romanesc, dar critica nepromovarea masurilor legislative mentionate in precedentul raport privind starea Romaniei ca tara candidata la aderare, a declarat fostul ministru al educatiei, Andrei Marga, actualmente rector al Universitatii Babes Bolyai, citand din documentul autoritatii europene.
De la ultimul raport, Romania a facut progrese in ceea ce priveste educatia. Progresele pot fi remarcate, spre exemplu, in privinta participarii la programe comunitare de educatie, instruire si tineret, fiind stabilita de curand contributia Romaniei la programele Socrates din perioada 2001-2006, se mai precizeaza in documentul UE.
Un cadru legal pentru desfasurarea activitatilor voluntare a fost promovat in aprilie 2001. Totodata, deciziile adoptate de Guvernul roman in iunie 2001 reprezinta un pas semnificativ in privinta transpunerii in practica a directivelor comunitare referitoare la educatia copiilor proveniti din familii de muncitori imigranti.
In ceea ce priveste refoma sistemului educational, au fost introduse masuri de sprijinire a copiilor din familiile sarace si din mediul rural, pentru a preveni abandonul scolar. Aceste masuri includ distribuirea gratuita de caiete si de alte materiale didactice copiilor din scoala primara si din invatamantul secundar. Vor fi, de asemenea, acordate burse de merit pentru studentii din mediul rural.
Lipsa cadrului legislativ blocheaza reforma in invatamant
Un aspect negativ al situatiei actuale a invatamantului romanesc il reprezinta faptul ca nu au fost promovate unele masuri legislative mentionate in precedentul raport privind starea Romaniei, ca tara candidata la aderare. Cadrul legislativ privind invatamantul vocational nu a fost inca definitivat, legislatia privind parteneriatul social in educatia vocationala a fost respinsa de catre Parlament, iar legile privind calitatea managementului in invatamantul superior au fost suspendate, se precizeaza in raport.
Pe de alta parte, absenta unui sistem bine structurat de invatamant vocational este o adevarata problema, in contextul transformarilor din economia romaneasca. Un sistem coerent in acest sens ar trebui neaparat implementat, fapt care presupune o colaborare intensa intre toate autoritatile cu atributii in domeniul educatiei, al muncii si al parteneriatului social. Totodata, acest sistem ar trebui sa beneficieze si de un nivel adecvat al finantarii, se mai precizeaza in raport.
In acest context, ex-ministrul solicita sefului invatamantului romanesc, Ecaterina Andronescu, sa reia neintarziat actiunile pentru continuarea reformei din invatamant, inceputa in perioda 1997-2000, plan inaintat de altfel Comiei Europene.
Economia de piata nu mai functioneaza in Educatie
-Din pacate, in 2001, in loc sa fie pusa in aplicare, cu initiative noi, strategia de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu, agreata de partidele parlamentare si trasmisa UE, au fost abrogate masurile adoptate in orice tara europeana si care au adus ordine in invatamant.
Astfel, pentru prima data dupa 1989, ministrul Andronescu ingradeste si interzice piata libera a maunalelor alternative, a adaugat Marga.
In 1999, MEN a promovat legislatia pentru a asigura compatibilitatea diplomelor, protejarea calitatii, organizarea studiilor master, trecerea la studii in limbi moderne de mare circulatie, astfel incat Romania sa participe la crearea spatiului academic european, conform Declaratiei de la Bologna. In 2001, ministrul educatiei a abrogat reglementarile legale privind asigurarea calitatii, organizarea studiilor de master, studiile in limbi moderne, hotararile MEC fiind primele decizii de retragere din Declaratia de la Bologna luate de vreo tara europeana, a mai spus Marga.
Fostul ministru propune sucesorului sau eleborarea Legii universitatilor, acceptand ideea ca autonomia universitara inseamna, cel putin, transferul proprietatii catre universitate, finantare dupa criterii transparente de catre stat, dreptul universitatilor de a acumula si folosi resurse extrabugetare, fara afectarea alocatiilor bugetare, renuntarea la proiectul de generalizare a taxelor de studii pentru studenti, salarizarea diferentiata a cadrelor didactice, reglementarea ciclurilor de licenta, master.