Ușor cu vioara Stradivarius pe scări!
Violonistul Edvin Marton, cunoscut în întreaga lume ca dirijor, compozitor, dar mai ales interpret la vioara Stradivarius, a ajuns marți seară la Spitalul de Urgență Floreasca, după ce a alunecat pe scările hotelului unde s-a cazat. Edvin Marton s-a lovit la ceafă, încercând să-și protejeze în primul rând vioara Stradivarius, în valoare de aproape 4 milioane de dolari. Marton a primit dreptul de folosință pe viață a viorii Stradivarius în urma unui concurs organizat în Canada, în 1996. De atunci, valoroasa vioară este ținută într-un seif special, sub un cod știut de un număr limitat de oameni.
Edvin Martin a fost supus unor investigații medicale complexe, la Spitalul de Urgență Floreasca și la o clinică medicală privată, rezultatele fiind bune. Medicul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, a declarat, pentru Mediafax, că Edvin Marton a ajuns marți seară la unitatea sanitară, după ce a alunecat și s-a lovit la ceafă. Artistul a fost supus unor investigații medicale de urgență, printre care și o radiografie. La scurt timp, violonistul a părăsit spitalul, a spus Oprița. „Grija lui cea mare a fost însă să nu-și strice în cădere vioara Stradivarius și mai puțin eventualele posibile traumatisme pe care le-ar fi suferit în cădere“, a adăugat medicul.
Miercuri, artistul a mers la o clinică privată pentru investigații amănunțite. Un examen RMN ararătat că nu are leziuni posttraumatice. I-au fost prescrise medicamente pentru dureri, iar un medic a fost de acord să fie prezent la Sala Palatului, în timpul concertului susținut seara de Edvin Marton.
Organizatorii evenimentului Crăciun Vienez au pregătit un înlocuitor pentru Ervin Marton, dirijorul austriac Gottfried Rabl.
Marton are drept de folosință pe viață asupra viorii Stradivarius
Edvin Marton, pe numele său real Csüry Lajos Edvin, este un violonist și compozitor de etnie maghiară din Ucraina, apreciat în întreaga lume. A colaborat cu Seal, Zucchero, Lou Bega, Supertramp și Gloria Gaynor, dar și cu patinatorul rus Evgeni Plushenko, alături de care a fost la București, în 2007, 2008 și 2010. El a câștigat dreptul de a folosi pe viață o vioară Stradivarius în urma unui concurs în Canada, în 1996. Vioara are o vechime de peste 300 de ani și o valoare de aproape 4 milioane de dolari. Instrumentul folosit de Marton este de fapt proprietatea Swiss Bank, fiind printre cele 8 viori estimate la o astfel de valoare.
Vioara Stradivarius a lui Marton, ținută în seif și păzită de agenți speciali
Violonistul a declarat, marți, la București, că din cauza turneului, a sărbătorit Crăciunul pe 5 decembrie, alături de soția și cei doi fii, de 2 ani și, respectiv, 8 luni. După spectacolele din România, va merge La Sankt Petersburg, în Rusia, iar de Crăciun va fi în China. În acest turneu, Marton va fi însoțit, însă, de sora sa. Artistul a spus că apelează la aceasta când uită cifrul de la cutia în care este transportată celebra sa vioară Stradivarius. Marton a mărturisit că în noaptea următoare veștii că a câștigat concursul prin care a primit în folosință prețiosul instrument râvnit de mulți artiști, nu a putut să doarmă. A doua zi, s-a îndrăgostit de vioara sa „la prima atingere“. Vioara este păzită permanent de mai mulți agenți speciali.
Violonistul Alexandru Tomescu are în comodat până în 2012 o vioară Stradivarius
Violonistul Alexandru Tomescu a intrat, în noiembrie 2007, în posesia viorii Stradivarius Elder Voicu 1702, în valoare de 1,2 milioane de dolari, pe care o deține în comodat pentru cinci ani. El a fost câștigătorul unui concurs la Festivalul Internațional „George Enescu“, pentru atribuirea viorii Stradivarius. Vioara a fost adusă atunci la Ministerul Culturii sub supraveghere. Tomescu și Nicolae Licareț, reprezentantul Filarmonicii „George Enescu“, proprietarul instrumentului, au semnat un contract de luare în comodat a viorii. Vioara a fost cumpărată de statul român în 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la prețul de circa 70.000 de franci elvețieni. A fost evaluată apoi de Cezar Marin, singurul expert acreditat de Ministerul Culturii pentru clasarea unui asemenea bun, la suma de 1,2 milioane de dolari. Tomescu a semnat cu Filarmonica Enescu un contract privind condițiile de păstrare și securitate ale instrumentului. „Nu o voi ține acasă. Va fi păstrată într-un loc păzit. Va avea la dispoziție zilnic un spațiu, unde voi putea să exersez“, a explicat Tomescu. Acesta a declarat că vrea să participe și la viitorul concurs pentru atribuirea viorii care face parte din patrimoniul național al României. Concursul ar trebui să fie organizat anul viitor. (M.I.)
Mihaela Iamandei