Fara sa astepte rezultatele pe termen lung ale incercarii de integrare a copiilor cu deficiente mintale in colectivele de elevi din invatamantul de masa si dorind sa raspunda cat mai prompt la cerintele Uniunii Europene, guvernantii au decis continuarea acestui program, demarat anul trecut. Desi au fost constatate unele probleme, -inerente oricarui inceput- – dupa cum ne-a precizat secretarul de stat in MEC, Vasile Molan -, Guvernul nu numai ca prelungeste aceasta integrare, dar o mai si amplifica, marind numarul unitatilor de invatamant special care vor fi restructurate.
Zeci de scoli speciale, inchise sau restructurate
-Guvernul va restructura pana la sfarsitul acestui an 40 de institutii publice de tip vechi pentru ocrotirea copilului, concomitent cu dezvoltarea serviciilor comunitare alternative si integrarea elevilor cu deficiente in invatamantul de masa-, afirma, in aceasta saptamana, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu. Astfel, 25 de scoli speciale vor fi transformate in unitati de invatamant de masa, iar alte 15 scoli profesionale speciale vor deveni scoli profesionale sau de ucenici, in perioada 2002-2003.
Actiunea a demarat acum sase luni. In anul 2001 au fost inchise sau restructurate 34 de institutii publice de tip vechi pentru ocrotirea copilului si 12 unitati de invatamant special, in paralel cu majorarea de la 30.572 la 37.135 a numarului copiilor protejati in mediul familial.
Probleme relativ putine. Dar profunde…
-Au fost doar cateva reactii negative ale unor parinti care n-au vrut ca printre colegii copiilor lor sa se afle si copii cu deficiente mintale. Pana la urma s-au lamurit ca nu sunt probleme si au renuntat sa mai protesteze. O alta situatie nedorita a fost a unei invatatoare din Campina, care n-a vrut sa primeasca un copil cu probleme pentru ca trebuia sa-l mangaie toata ziua. Invatatoarea respectiva n-a inteles ca el avea nevoie de afectiune. Copilul a fost transferat la o alta clasa si noua invatatoare a reusit sa-l faca sa se adapteze foarte bine. E drept, nu se poate vorbi de performanta in cazul sau, dar traieste fara probleme alaturi de ceilalti-, spune secretarul de stat in MEC, Vasile Molan. -Pe de alta parte, au mai fost si alte probleme; noi am trimis copilul la el in localitate, ca sa stea cu familia. Dar am constatat ca familia este despartita, parintii nemaidorind sa-si asume grija lui. A trebuit sa-l aducem inapoi la scoala speciala – deci mananca si doarme acolo, dar invata intr-o scoala normala-, a adaugat Molan.
Elevii cu deficiente pot fi -raniti- mult mai usor
In paralel cu aceste -transferari- – mai mult sau mai putin reusite – exista si reactiile colegilor, care – ca orice copil – mai au cateodata o doza de rautate, aducandu-le aminte -intrusilor- ca nu sunt tocmai normali: -Daca, in urma cu mai multi ani, copiii foloseau apelative de genul ?çtampitule!?ê, ?çprostule!?ê, acum, la moda este ?çhandicapatule!?ê, cuvant mult mai dureros si cu conotatii mult mai profunde decat cele uzuale, chiar daca reprezinta realitatea dureroasa. Poate si mediatizarea excesiva a acestui termen, in paralel cu plaja larga de situatii in care este folosit, ii da o profunzime nedorita… Pe de alta parte, si lipsa educatiei ?çde acasa?ê a unora dintre elevii normali sta la baza acestui comportament nedorit si poate provoca traume foarte greu de depasit de catre colegul cu deficiente mintale-, declara secretarul de stat oftand.
Guvernul este totusi optimist
Pentru anul scolar 2001-2002 au fost reevaluati 48.237 de copii cu deficiente mintale, din care au fost propusi spre integrare, anul trecut, 19.628. Doar 6% au avut probleme, intorcandu-se in scolile speciale. Dintre cei 18.158 care au reusit sa se integreze in clase cu elevi normali, au fost 5.659 de copii, ei avand deficiente mintale usoare. Cei cu deficiente mintale moderate, in numar de 4.836, au fost transferati cu tot cu clase, in scoli normale. -Desi programa lor este mult mai ?çsubtire?ê, ei pastreaza legatura cu copiii normali in pauze, avand astfel o posibilitate suplimentara de integrare-, precizeaza Vasile Molan. Restul de 7.663 au fost integrati prin transformarea scolilor speciale in scoli mixte.
Pentru o supraveghere medicala atenta actioneaza cam 100 de -profesori de sprijin-, care – prin pregatirea de psihopedagogie speciala pe care o au, cauta sa acopere cat mai multi dintre copiii cu deficiente. Acestia sunt fie itineranti – vizitand saptamanal scolile in care invata -nou-integratii- cu deficiente mintale usoare, fie stabili – in scolile care au clase atat cu elevi normali, cat si clase cu copii problematici. -Au mai fost specializati pana in prezent, pentru activitatea cu elevii cu deficiente, inca 225 de cadre didactice. Si actiunea de formare continua-, precizeaza Vasile Molan. Dar si secretarul de stat este de acord ca, deocamdata, nu sunt suficienti dascali pentru numarul mare de asemenea copii…