Home Social Elevii învață după manuale vechi de peste 15 ani. Vina aparține ministerului...

Elevii învață după manuale vechi de peste 15 ani. Vina aparține ministerului educației

DISTRIBUIŢI

 

Ministerului Educației Naționale nu a avut în ultimii 15 ani o strategie coerentă privind curriculumul și manualele, „fiecare din posesorii vremelnici ai scaunului ministerial nereușind să reformeze sistemul, să pornească motorul programelor școlare” și, în consecință, al manualelor, susține Uniunea Editorilor din România (UER) într-un comunicat difuzat duminică.

 

UER acuză MEN că „lansează acuze publice fără fundament” asupra unei bresle de elită a culturii și a educației românești: industria cărții.

 

Potrivit editorilor, în România, de 20 de ani, manualele achiziționate de Ministerul Educației participă la o licitație pe criterii de conținut și de preț, iar școlile nu pot folosi manuale care nu au câștigat o astfel de licitație. Pentru învățământul obligatoriu, manualele sunt achiziționate de MEN, centralizat.

 

UER afirmă că ministerul nu are un sistem anual de organizare de licitații pentru manuale noi și, ca urmare, nu pot apărea manuale noi în fiecare an, „indiferent că ar vrea sau nu ar vrea editurile”.

 

De asemenea, UER afirmă că ultima licitație de manuale organizată de MEN a avut loc în anul 2006, pentru manuale de clasa a IV-a. Totodată, în acest an s-a realizat ultima evaluare de conținut la manualele pentru piața liberă, la clasele a XI-a și a XII-a și în consecință, cele mai noi manuale din școli au opt ani.

 

„Cele mai vechi manuale sunt cele de gimnaziu, care au fost editate în anii 1997 — 2000. Ca urmare, manualele de clasa a V-a au 17 ani vechime, iar cele de clasa a VIII-a au ‘numai’ 14 ani vechime. MEN nu a avut și nu are un calendar de perspectivă, elaborat conform unei strategii, privind organizarea de licitații pentru manuale și, ca atare, niciun program de înnoire a manualelor școlare. Programele analitice au fost schimbate uneori, fără ca MEN să organizeze licitații pentru manuale noi. Ca urmare, unele manuale sunt defazate față de programele folosite. Manualele școlare pentru învățământul obligatoriu sunt proprietatea școlii, drept pentru care ele sunt transmise de la o generație de elevi la următoarea. În consecință, cea mai mare parte dintre elevi primesc manuale într-o stare fizică și igienică foarte proastă”, mai susțin editorii.

 

Potrivit acestora, MEN este obligat să înlocuiască în fiecare an manualele uzate fizic, iar din lipsă de fonduri, procentul de exemplare înlocuit prin retipăriri este de 5-12% din necesarul solicitat de școli și ca atare sunt numeroase cazurile în care elevii nu primesc toate manualele.

 

„În anul 2002, prețurile manualelor achiziționate de MEN și fixate în urma unor licitații a fost redus cu 35% în mod unilateral, printr-o decizie a MEN. Ca urmare, prețul mediu net de achiziție al unui manual este la ora actuală de 2,32 lei/ex (0,51 euro/ex.). Aceste realități sunt recunoscute de multă lume, mai puțin de actualul ministru al educației. Dacă până acum miniștrii de resort au dat vina pe ‘lipsa banilor de la buget’, domnul Pricopie schimbă explicația și inventează războiul cu editorii, care nu au nicio vină pentru incapacitatea autorităților de a oferi elevilor manuale noi, atractive, în acord cu achizițiile de cunoaștere ale societății. Dimpotrivă, această situație a dăunat nu numai educației în ansamblu, ci și editorilor, obligați astfel să își îndrepte atenția spre alte domenii de activitate și să concedieze, mai ales în vreme de criză, numeroși specialiști cu înaltă calificare, foarte greu de înlocuit”, se afirmă în comunicatul de presă.

 

Editorii mai declară că se vor utiliza „din plin procedurile legale” și că sunt interesați ca toate demersurile MEN să se desfășoare cu transparență.

 

„Există deja o mare întârziere în lansarea următoarei achiziții de manuale, deoarece nu sunt nici măcar puse în dezbatere publică programele școlare pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a, așa cum se preconiza anul trecut. De aceea, pe tema proiectului noilor manuale și, în general, privind situația cărții școlare, propunem să ne întâlnim în luna mai cu conducerea ministerului educației și cu specialiștii din MEN în cadrul următoarelor manifestări de dialog: ședința Comisiei consultative privind manualele, înființată prin OMEN, pentru consultări în proiectarea calendarului și a specificațiilor tehnice necesare următoarelor achiziții, dezbatere națională privind manualele, organizată de MEN la care să participe specialiști în curriculum, cadre didactice, editori, firme de soft, autori, părinți, jurnaliști”, afirmă editorii.

 

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat joi, într-o conferință de presă, că elevii nu mai pot învăța după manualele din anii ’90 și că acele firme care se opun procedurilor de schimbare și de modernizare demarate de minister încearcă de fapt să-și protejeze propriile interese.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.