Home Social ?ê?£omerii din Deveselu se-nghesuie să învețe engleza

?ê?£omerii din Deveselu se-nghesuie să învețe engleza

DISTRIBUIŢI

De la anunțul privind amplasarea scutului antirachetă la Deveselu, oltenii au început să se pună cu burta pe carte ca să-nvețe limba americanilor. Din luna mai, anul trecut, de când președintele Traian Băsescu a spus oficial că americanii vin și în Oltenia ca să pună pe roate o bază militară, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost luată cu asalt de oltenii aflați în căutarea unui job, majoritatea cerând se-nscrie însă, în primul rând, la cursuri de limba engleză. Dacă anul trecut, până în septembrie, când s-a semnat acordul româno – american, mulți au ieșit din cârciumi ca să dea cu coasa în apropierea bazei și să înfrumusețeze comuna, când veniră americanii, oltenii de la Deveselu și nu numai își dădură seama că nu câștigă nimic fără engleză.
Statisticile ANOFM arată că șomerii din județul Olt s-au înghesuit în ultima jumătate de an cu zecile ca să învețe gratuit această limbă, dar și cum să fie administratori de pensiuni turistice, lucrători hotelieri ori chelneri, ospătari, frizeri și coafori. La fel și cei aflați în căutarea unui loc de muncă din Dolj și Teleroman.

„Hi, I'm John from Deveselu city!”

Județul Olt, unde este și celebra baza militară de la Deveselu, este în topul județelor care au solicitat Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în a doua jumătate a anului trecut, posibilitatea de a organiza cursuri gratuite de limba engleză. Acestea se pot organiza în funcție de cererea mare a șomerilor sau în funcție de cerințele pieței de muncă. Cele mai multe solicitări au fost în luna octombrie – 84 de  cereri, un record pentru numărul de locuri la un curs organizat de ANOFM. În alte luni, ca mai sau septembrie, s-au înregistrat mai puține – 28 de cereri, dar  raportat la numărul de solicitări lunare la nivel național pentru cursurile de limba engleză, și această cifră înseamnă mult, arătând o cerere mare față de alte cursuri organizate gratuit.

?ê?£omerii din Olt, primii la engleză anul acesta

În primele două luni ale acestui an, șomerii din Olt s-au grăbit să se înscrie la orele de comunicare în limba engleză, fiind printre puținele județe care au organizat astfel de cursuri.
În ianuarie, în afară de județul Botoșani care a organizat cursuri pentru 20 de șomeri care au dorit să învețe să vorbească engleză, Olt a fost singurul județ interesat să le ofere șomerilor astfel de cursuri. Au fost solicitări pentru 28 de locuri la engleză, dar și câte 28 de solicitări la cursul de coafor și, respectiv, instalator instalații sanitare și de gaze.
?ê?£i luna aceasta, oltenii aflați în căutarea unui loc de muncă au cerut cursuri de engleză, în același timp cu cei din București, Dâmbovița, Prahova și Teleorman. Oltul este pe picior de egalitate la numărul de locuri cu Capitala – cu 28 de locuri, iar celelalte județe au organizat cursuri pentru câte 14 șomeri.

Dolj și Teleorman, lovite de noua modă a zonei

Nici județele limitrofe, Dolj și Teleorman, nu sunt mai prejos, iar statisticile ANOFM arată că și șomerii de aici sunt înclinați tot mai mult spre comunicarea în limba engleză, solicitând profesorii care au contracte cu ANOFM mai mult pentru această limbă sau și cursuri de engleză, simultan cu alte cursuri pentru reconversie profesională. Dolj a organizat, de exemplu, în octombrie, cursuri pentru 28 de solicitanți, fiind singurul județ care a avut undă verde pentru astfel de cursuri, alături de Olt.

Oltenii au timp să-nvețe engleza până în 2015

Oltenii de la Deveselu au timp să-nvețe engleza sau meserii care i-ar ajuta mai ușor să fie în slujba americanilor care vin în zonă. Amplasarea scutului antirachetă se va face până în 2015, când baza Deveselu va deveni operațională. Aici ar urma să staționeze între 150 și 500 de militari americani, care au început de anul trecut să vină la Deveselu. Oficialii americani au anunțat, tot anul trecut, că zona Deveselu ar putea atrage, în doi ani, investiții totale de circa 400 de milioane de dolari. La investiția efectivă se va adăuga investiția necesară funcționării sistemului, care va fi de aproximativ 20 de milioane de dolari.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.