Home Social Etnobotanicele pot crea adevărate tulburări la om

Etnobotanicele pot crea adevărate tulburări la om

DISTRIBUIŢI

Fenomenul „spice“ – un pericol

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile și pot creea mari probleme consumatorilor pentru că specialiștii chimiști nu pot să știe exact care sunt combinațiile folosite și nici substanțele din care sunt produse, se arată într-un raport al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie. Mai mult, cunoștiințele limitate privind compoziția chimică a produselor de tip „spice“, precum și varietatea lor creează o „zonă cenușie“ în ceea ce privește posibilitatea monitorizării acestora, se mai arată în raport. Produsele de tip „spice“ sunt våndute pe Internet și în magazine specializate ca amestecuri pentru fumat. În 2008, chimiștii criminaliști au descoperit că „spice“ nu este un produs inofensiv din plante, așa cum se pretindea.
Constituenții psihoactivi reali ai produselor de tip „spice“ au fost identificați ca aditivi sintetici care blochează receptorii și că imită efectele consumatorilor de canabis. Ca să poată fi vândute cei care le fac au schimbat deseori compoziția plantelor din care se fac etnobotanicele. Așa zisul fenomen „spice“ dar și varietatea substanțelor sintetice adăugate la produsele din plante prezintă provocări în ceea ce privește identificarea, monitorizarea și analiza de risc a acestora. În acest moment nu se cunoaște aproape nimic despre profilul farmacologic, toxicologic și de siguranță al acestor compuși la oameni sau reacțiile adverse. De aceea există de foarte multe ori riscul de supradoză accidentală cu un risc de complicații severe psihiatrice sau de altă natură.

Droguri în odorizante de cameră

La momentul elaborării raportului anual al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, dat publicității în noiembrie 2010, mai multe state membre interziseseră sau controlau în alt mod produsele „spice“, cele asemănătoare „spice“ și compușii aferenți. Ingredientele despre care se susține că sunt din plante ale produselor de tip „spice“ nu sunt controlate la nivel internațional, însă unele state membre (Letonia, Polonia, Romånia) au introdus unul sau două astfel de produse pe lista lor cu substanțe controlate.
În afara Uniunii Europene, Elveția controlează „amestecuri de iarbă de tip spice“ în temeiul reglementărilor sale în domeniul alimentar.
Deși are o sferă de cuprindere mai mare, ancheta din 2010 a identificat doar 21 de magazine care oferă produse de tip „spice“, față de 55 în 2009. În acest an, două magazine online care ofereau produse ‘spice“ aveau sediul în Regatul Unit, în scădere de la 23, anul trecut. În cea mai recentă prezentare succintă, 15 magazine au afirmat că au disponibile produse ‘spice“, opt dintre acestea menționånd sediul lor: trei în Statele Unite și cåte unul în Spania, Polonia, Portugalia, Romånia și Regatul Unit. Termenul „droguri legale“ cuprinde o gamă variată de produse, de la amestecuri din plante la droguri sintetice sau „de sinteză“ și „pilule pentru petreceri“, care sunt consumate în diferite moduri (fumate, prizate, ingerate). De asemenea, aceste produse pot fi comercializate ca odorizante de cameră, arome din plante sau săruri de baie, deși sunt destinate unei utilizări diferite. Această diversitate îngreunează colectarea și interpretarea datelor privind prevalența „drogurilor legale“.
Respondenții au raportat că au obținut aceste droguri de la prieteni (95%) sau le-au achiziționat de pe site-uri Internet (92%), din magazine (78%), de la tarabe în timpul festivalurilor (67%) sau de la dealeri (51 %).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.