Home Social Europeni in acte, medievali – in fapte

Europeni in acte, medievali – in fapte

DISTRIBUIŢI


Aproape 90% din accidentele de munca produse in Romania au la baza eroarea umana, angajatorii ignorand cele mai elementare norme de protectie a muncii, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii.

Amenzile aplicate numai in ultimele zile – in valoare de peste sase miliarde de lei – au in vedere caracterul preventiv al actiunii de verificare, de indrumare si constientizare asupra respectarii acestor norme

-Din cele peste 4.000 de societati verificate in ultimele doua saptamani, cele mai multe deficiente au fost constatate in domeniul constructiilor. De aceea am si inchis un santier, am suspendat temporar activitatea la alte 12, am inchis 63 de lucrari in cadrul santierelor si am dispus scoaterea din uz a aproape 200 de echipamente tehnice cu grad ridicat de risc – de la macarale pana la unelte de lucru-, a mai spus Mariana Basuc.

Cele mai mari deficiente in domeniul relatiilor de munca vizeaza, potrivit sefului Inspectiei, lipsa contractelor individuale de munca. -Numai in timpul controlului am depistat aproape 700 de persoane care munceau la negru, printre care si copii sub 15 ani-, a spus Basuc.

Oficialul de la Inspectia Muncii a subliniat lipsa de colaborare a persoanelor care lucrau fara contracte de munca, mai ales cea a angajatorilor. -Din pacate, munca la negru ramane un fenomen greu de controlat si de depistat, si asta deoarece exista o complicitate intre victime si calau. Ajungem sa fim sesizati numai in momentul in care intre angajat si patron se strica intelegerea, insa, pana atunci, ambii beneficiaza de roadele muncii la negru-, a precizat Basuc.

Patronii firmelor in care inspectorii au descoperit ca se munceste la negru au fost sanctionati cu minimul amenzii prevazute de lege – 30 milioane de lei.

Chiar daca accidentele si munca la negru sunt inca greu de stopat, Romania merge mai departe cu angajamentele de reforma pe plan social, semnand, pe 22 mai, Codul European de Securitate Sociala, prin ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu.

-Codul European de Securitate Sociala este un instrument juridic care trateaza toate cele noua ramuri traditionale ale securitatii sociale. Romania se angajeaza sa creeze si sa pastreze un sistem de securitate sociala cel putin egal cu prevederile acestui Cod-, a precizat secretarul de stat in MMSS, Razvan Ionut Cirica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.