22 ianuarie este Ziua Culturii Maghiare, ziua în care în 1823 Kölcsey Ferenc a finalizat manuscrisul poeziei intitulate Hymnus, poezie care a devenit ulterior textul Imnului Ungariei. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează în fiecare an mai multe evenimente marcând Ziua Culturii Maghiare.
Luni, 18 ianuarie, ora 19.00 la Biblioteca Orășeană din Odorheiu Secuiesc vernisăm expoziția Căile ferate din Transilvania 1867–1914. Expoziția prezintă istoria construirii căilor ferate din Transilvania de la compromisul austro-ungar până la izbucnirea primului război mondial. Expoziția se bazează pe colecția de fotografii originale din bogata arhivă a Muzeului Tehnicii și Transporturilor din Ungaria. La vernisaj va fi prezent directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, Kósa András László și realizatorul de machete feroviare, Buzás Mihály.
Miercuri, 20 ianuarie, ora 19.00 la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti va avea loc spectacolul-performance Outlét / Viaţa din afară interpretat de două actrițe ale teatrului budapestan Maladype, Szilágyi Ágota şi Tankó Erika. Spectacolul cu caracter autobiografic ne vorbeşte – prin gândurile celor două actriţe – despre căutarea şi posibila consolidare a rădăcinilor, despre forţa creatoare a cuvântului. Prezentând drumul lor în viaţă care adesea se desparte, dar periodic se întreţese, cele două personaje se auto-examinează şi în acelaşi timp studiază şi mediul care se transformă împreună cu ele. Performance-ul oferă un spectacol vizual deosebit, costumele celor două actriţe adaptate „vieţii din străfundul oceanului” fiind unice datorită proiectului de lumini elaborat cu tehnologie LED de Szőllősy Attila. Videoproiecţia este asigurată de Birkás Mona. Spectacolul este subtitrat în limba română.
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază o serie de proiecţii menite să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecție de film din Budapesta și de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, şi tot atunci s-a realizat prima filmare în Ungaria, cu ocazia aniversării. Prima proiecţie va avea loc joi, 21 ianuarie, ora 19.00 la Cinema Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie nr. 2), unde vom rula două filme mute, Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk – anul 1916) şi Ultima noapte (Az utolsó éjszaka – din 1917) care au fost restaurate şi digitalizate în laboratoarele de film din Budapesta. Filmele vor fi acompaniate live la pian de Cătălin Răducanu.