Elevii Capitalei risca sa sustina a doua sesiune de Capacitate si, respectiv, de Bacalaureat printre gramezi de moloz si saci cu ciment, dupa ce firmele de constructii au oprit, din lipsa fondurilor, lucrarile de reparatie incepute in scoli, afirma directorii mai multor unitati de invatamant din Capitala. Chiar daca pe post de Centre de examen au fost alese unitatile de invatamant cele mai apte de a putea organiza testarile de Bacalaureat si Capacitate, si acestea mai au unele probleme de ordin tehnic si igienic. In schimb, la celelalte, situatia este mult mai grea.
Scoli in -epoca de piatra-
-Din lipsa fondurilor, in multe scoli a fost intrerupta furnizarea curentului si a apei, precum si telefonul, in conditiile in care, luni, va incepe sesiunea din august a examenului de Bacalaureat-, a declarat Ilie Stefan, directorul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Precizam ca in Capitala sunt 331 de scoli care necesita reparatii, iar in 87 de unitati nici macar nu au fost incepute lucrarile, desi obtinerea autorizatiei sanitare depinde de remedierea urgenta a defectiunilor.
Scoala generala 179 din sectorul 1 va fi centru pentru examenul de Capacitate, dar muncitorii nu au terminat lucrarile la grupurile sanitare de la parter, usile nu au fost schimbate si nici nu a fost terminata zugravirea claselor.
-Pentru examenul de Capacitate avem nevoie de zece sali de clasa puse la punct si de toate grupurile sanitare in functiune-, a declarat Petre Petre, directorul scolii 179. El a spus ca muncitorii au redus ritmul de lucru dupa ce, de la 1 august, nu au primit banii promisi. Lucrarile la scoala 179, situata in cartierul Bucurestii Noi, au inceput in luna mai, dar lipsa banilor a facut ca reparatiile sa fie oprite, pana acum, de cateva ori.
O situatie similara exista si la scoala generala 192, din acelasi sector. -Pana acum au fost zugravite toate clasele, dar numai cu banii parintilor si din veniturile extrabugetare ale unitatii-, a declarat Antoaneta Banuta, administratorul unitatii. -Zugraveala poate fi in zadar daca nu va fi reparata terasa cladirii, pentru ca pe acolo se infiltreaza apa cand ploua-, a mai spus Banuta. In plus, instalatia de canalizare din scoala s-a infundat, astfel ca nu mai pot fi utilizate grupurile sanitare. -Ar fi nevoie de un aparat care sa desfunde instalatia, dar nu exista bani pentru o astfel de operatiune-, a adaugat administratorul scolii. Si aici, constructorii au lipsit de la munca in ultimele trei zile, pentru ca nu au fost platiti. O situatie favorabila – desi paradoxala – se intalneste la Liceul -Marin Preda- din sectorul 6 (fosta scoala 167), unde lucrarile de constructie a noii sali de sport decurg intr-un ritm alert, cu sperante certe de finalizare in timp util. Dar poate ar fi fost mai bine sa se inceapa cu eliminarea scorojelii si a graffiti-urilor, care acopera cea mai mare suprafata a zidurilor liceului. Reprezentanti ai primariei sunt asteptati in scoli pentru a se convinge daca directorii scolilor au facut cereri corecte de reparatii. O scuza ar fi aprobarea tarzie a bugetului primariilor de sector, care nu le-a permis edililor sa stie decat tarziu pe ce fonduri se pot baza in reabilitarea unitatilor de invatamant pe care le au in administrare.
Curatenia lasa de dorit
O alta problema este igienizarea atat a scolii, cat si a zonei limitrofe. Scoala generala 163, aflata in cartierul Giulesti – sectorul 6, se confrunta cu o problema deosebita: pentru ca se afla exact pe -granita- dintre sectoarele 1 si 6, nimeni nu vine sa ridice muntele de gunoi, lipit de gardul sudic al scolii. Directorul Mihaela Iordache ne-a precizat ca demersurile pe care le-a facut la primariile ambelor sectoare nu au dus nicaieri, cei resposabili aruncand -pisica- unul in curtea celuilalt. In ce priveste igienizarea si reparatiile, firma castigatoare a licitatiei organizate in acest scop se va apuca de lucru abia saptamana viitoare. Conditiile minime impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru autorizarea sanitara a unei scoli presupun existenta apei potabile din sursa autorizata sanitar, a unui grup sanitar (cel putin a unei latrine), a unui loc adecvat pentru spalarea mainilor, a dezinfectantelor si a antisepticelor, precum si a unei rampe de gunoi inaccesibile elevilor. Indeplinirea acestor conditii previne aparitia si transmiterea unor boli contagioase si foarte periculoase pentru copii.
In toamna anului trecut, 60 de scoli din Bucuresti nu aveau avizul sanitar, ele functionand in aceste conditii tot anul scolar precedent. La acel moment, 111 din cele 520 de unitati scolare din Capitala aveau nevoie de reparatii la grupurile sanitare, cele mai grave situatii fiind intalnite in caminele unitatilor de invatamant si in salile lor de sport. In aceste conditii, primarul general al Capitalei a propus amanarea inceperii anului scolar, astfel incat scolile respective sa poata fi reparate inainte de inceperea cursurilor. Primarul nu are insa posibilitatea de a decala data de incepere a anului scolar, o astfel de decizie revenind numai conducerii Ministerului Educatiei.
Tot in toamna anului trecut, pentru ca nu avea bani pentru reparatii, municipalitatea a lansat un apel public catre oamenii de afaceri bucuresteni, pentru implicarea acestora in procesul de igienizare a scolilor fara aviz sanitar. Drept urmare, comunitatea oamenilor de afaceri bucuresteni a preluat lucrarile de reparatii si igienizare in 116 din totalul celor 200 de scoli cu probleme prezentate de primarie, valoarea totala investitiilor ridicandu-se la 21,8 miliarde de lei.