Indiferent de perioada, denumire sau continut, Bacalaureatul (sau Maturitatea, cum se numea in vremea bunicilor nostri) reprezinta -pragul de sus- al formarii intelectuale. Peste 180.000 de tineri absolventi de liceu din promotia 2001, dar si din cele precedente vor incepe luni, la ora 9.00 acest ultim test de verificare a cunostintelor dobandite in cea mai frumoasa perioada a vietii. Pentru peste 60.000 dintre acestia sunt pregatite locuri in facultatile de stat si particulare. Si cum ponderea mediei de la Bacalaureat are o pondere semnificativa la admiterea in invatamantul superior, ii invitam pe toti cei care doresc note mari sa ia aminte la indicatiile din ziarul nostru, in care vor gasi – in preziua examenului – toate indicatiile necesare unei abordari corecte a subiectelor din ziua urmatoare. Mentionam ca datele sunt extrase din -Ghidul examinatorului-, care ne-a fost pus la dispozitie de catre directorul Serviciului National de Examinare si Evaluare, Adrian Stoica.
I. Conform Legii Invatamantului nr. 84/1995, republicata, Examenul National de Bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si de profil.
Probele comune sunt:
a) Limba si literatura romana, scris si oral;
b) Una dintre limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu – oral;
c) Limba materna, scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale; Limba si literatura de circulatie internationala pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare in limba de circulatie internationala respectiva.
Probele de examen, diferentiate in functie de filiera, profil, specializare si de optiunea elevului sunt:
Filiera teoretica
Profil umanist:
d) Istorie sau Geografie – proba scrisa;
e) O proba la alegere din aria curriculara, corespunzator specializarii – proba scrisa;
f) O proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior – proba scrisa sau Educatie fizica – proba practica.
Profil real:
d) Matematica – proba scrisa;
e) O proba la alegere din aria curriculara, corespunzator specializarii – proba scrisa;
f) O proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior – proba scrisa sau Educatie fizica – proba practica.
Filiera tehnologica
d) Matematica – pentru toate profilurile si specializarile – proba scrisa;
e) O proba la alegere din aria curriculara -tehnologii-, in functie de specializarea aleasa de elev – proba scrisa;
f) Proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior – proba scrisa sau Educatie fizica – proba practica.
Filiera vocationala
d) Istorie sau Geografie, respectiv Matematica, in functie de profil – proba scrisa;
e) Proba la alegere din ariile curriculare specifice profilului si specializarii – proba scrisa sau practica;
f) Proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior – proba scrisa sau Educatie fizica – proba practica.
Pentru filierele tehnologica si vocationala, studiile liceale se pot incheia si cu un examen de certificare a competentelor profesionale, separat de Examenul de Bacalaureat, in conditiile legii.
II. PROBELE ORALE
Candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se ora prevazuta pentru fiecare grupa. Comisia de Bacalaureat verifica identitatea fiecarui candidat.
Candidatul ia un bilet si primeste hartia stampilata pentru ciorna. El are dreptul sa ia un al doilea bilet, in cazul in care constata, dupa o reflectie de 1-2 minute, ca temele inscrise pe bilet nu-i sunt cunoscute. In acest caz, in catalogul de examen sunt trecute numerele ambelor bilete, iar candidatului i se scade nota cuvenita cu 2 (doua) puncte.
Pentru elaborarea solutiilor i se acorda fiecarui candidat cel mult 15 minute.
Examinarea orala se realizeaza de catre cei doi profesori examinatori membri ai comisiei. Profesorii examinatori pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula, dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.
Subiectele date la oral vor contine un punctaj orientativ in aprecierea si notarea elevului; punctele acordate pentru fiecare subiect vor fi consemnate intr-un borderou de lucru al profesorilor, care va ramane la dosarul Comisiei de Bacalaureat.
Fiecare profesor examinator apreciaza raspunsul candidatilor cu note intregi de la 10 la 1. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg. Diferenta intre notele acordate de cei doi examinatori nu poate fi mai mare de un punct. Presedintele comisiei mediaza situatiile in care diferenta de notare este mai mare de un punct, iar hotararea sa este definitiva.
Fiecare profesor trece in catalog nota acordata, iar presedintele sau vicepresedintele, nota finala.
Nota finala la examenul oral se trece in catalog si in fisa individuala a candidatului, cu semnatura celor doi profesori examinatori. Fisa se inmaneaza candidatului dupa fiecare proba orala.
Dupa sustinerea probei orale, candidatul preda biletul de examen si ciorna semnata.