In fiecare scoala exista cel putin un elev care abandoneaza cursurile, pentru ca parintii il pun sa presteze diverse munci, a declarat Toma Mares, coordonatorul programului Federatiei Internationale a Comunitatilor Romania.
Muncile la care sunt supusi copiii sunt extrem de variate, de la cersit, curatenia scarilor de bloc, adunatul gunoiului si activitati agricole pana la implicarea acestora in bandele de hoti si, mai nou, contrabanda cu tigari, alcool sau trafic de droguri. Rezultatele partiale ale unei anchete realizate printre copii cu varsta curpinsa intre cinci si 17 ani releva ca peste 90 la suta dintre copii urmeaza o forma de instruire, sub trei la suta desfasoara activitati economice, mai mult de jumatate sunt implicati in desfasurarea activitatilor gospodaresti, iar sub patru la suta declara ca nu fac nimic.
Din 150 de copii care muncesc pe strada mai mult de opt ore, 44 la suta cersesc in conditii grele (caldura insuportabila sau temperaturi scazute), majoritatea suferind de afectiuni dermatologice, TBC sau hepatita. Totodata, 93 dintre acestia au abandonat scoala (majoritatea avand in jur de 11 ani), 34 la suta sunt analfabeti; 40 la suta au cunostinte reduse de scris si citit, 49 la suta au fost batuti cel putin o data, iar 63 la suta sunt insultati frecvent de angajatori. Copiii sunt expusi unui risc marit de a fi implicati in activitati ilicite, cum ar fi trafic de droguri, prostitutie si pornografie.
Peste 70 la suta din 400 de copii cu varste intre sase si 14 ani din judetele Vaslui, Botosani, Suceava, Ialomita si Calarasi considera ca este normal sa munceasca. Sarcinile zilnice includ curatenia casei, gatitul, hranitul animalelor, curatarea adapostului animalelor, ingrijirea fratilor ori surorilor mai mici, diferite munci agricole, mulsul animalelor, taiatul lemnelor si altele, insumand aproximativ cinci ore de munca pe zi. Totodata, 63 la suta au spus ca parintii nu i-au lasat sa mearga la scoala pentru ca aveau nevoie de bani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane