Zilnic, in Romania, peste 70.000 de copii sunt implicati in activitati economice, potrivit datelor puse la dispozitie de Inspectia Muncii si ONG-urile care combat acest flagel.
Din studiul realizat de organizatia -Salvati Copiii- reise faptul ca acesti copii sunt expusi unui risc marit de a fi implicati in activitati ilicite, trafic cu droguri, prostitutie si pornografie.
Mai exact, din 150 de copii care muncesc pe strada, mai mult de opt ore pe zi, 44% cersesc in conditii grele (caldura insuportabila sau temperaturi foarte scazute), majoritatea suferind de afectiuni dermatologice, TBC, hepatita;
– 93% din acestia au abandonat scoala, majoritatea in jurul varstei de 11 ani
– 34% sunt analfabeti; 40% au cunostinte reduse de scris si citit; 49% au fost batuti cel putin o data; 63% sunt insultati frecvent de -angajatori-.
In mediul rural, problemele sunt mult mai mari. Ca un exemplu, peste 70% din 400 de copii cu varste intre 6 si 14 ani din judetele Vaslui, Botosani, Suceava, Ialomita si Calarasi considera ca este normal sa munceasca.
Pana in prezent, autoritatile statului si ONG-urile care lupta cu acest flagel au reusit sa retraga doar 1.881 de copii de la munca, din anul 2000 si pana in prezent.