Studiul de evaluare intocmit de un grup de medici clujeni releva ca 88% dintre copiii Centrului de Plasament -Prichindel- sufera de afectiuni neuropsihice. Cauzele acestei situatii incredibile sunt desocializarea accentuata a copiilor institutionalizati si lipsa tratamentului adecvat varstei critice cuprinse intre 0-3 ani a celor internati. Desi Romania a fost constransa de Uniunea Europeana sa acorde mare atentie copiilor institutionalizati, actiunile au vizat doar -cosmetizarea- centrelor, neglijandu-se tocmai copiii.
Rezultate socante
Studiul a fost intocmit de un grup de specialisti neuropsihiatri din initiativa prof. dr. Ileana Benga, sef-sectie la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila Cluj-Napoca. Acestia i-au investigat pe toti cei 76 de copii intre 1-3 ani internati in centru. Au fost efectuate examinarea dosarului fiecarui copil, examenul obiectiv, examenul neurologic, precum si aprecierea nivelului de dezvoltare neuropsihica, prin aplicarea scalei dezvoltarii multifunctionale Munchen. Pentru o apreciere cat mai obiectiva a fiecarui copil s-a discutat si cu personalul de ingrijire. Diagnosticele stabilite au fost conforme cu normele impuse si au fost urmate de recomandari de asistenta complexa, multidimensionala, a fiecarui copil cu patologie neuropsihica.
Rezultatele sunt de-a dreptul socante: din cei 76 de copii examinati, 59 au un retard psihic global. La opt dintre ei retardul este sever, iar la zece este mediu. Simptome izolate de retard motor au fost prezente la trei copii si simptome izolate de retard in limbaj expresiv au fost gasite la zece copii examinati. Spasmul hohotului de plans a fost prezent la cinci copii si tot la cinci s-a identificat o simptomatologie marcata de note autiste. In trei cazuri a fost prezenta o simptomatologie de hospitalism, iar un copil a prezentat un tablou de hiperkinezie. Copiii internati sufereau si de malformatii, fiind intalnite doua cazuri cu doligocefalie, trei cazuri cu microcranie si un caz de macrocranie. Sapte copii aveau strabisme de diferite forme si diferite intensitati. In noua cazuri au fost identificate paralizii cerebrale.
Nici o recomandare de terapie
Dintre cei 76 de copii luati in studiu, 25 au fost consultati in servicii ambulatorii de neuropsihiatrie, dar analiza varstei la care s-a solicitat prima consultatie de specialitate releva ca doar un singur copil a fost examinat la varsta optima de trei luni. Pentru 23 de copii, prima solicitare de examinare a fost efectuata intre unu si trei ani. Deficiente in dezvoltarea limbajului au fost prezente la majoritatea, insa doar doi copii au avut recomandare de terapie logopedica. Potrivit medicilor, un copil vorbeste normal la doi ani, dar cei internati abia pot spune -papa-.
-Nici unul dintre copiii examinati nu avea recomandare de terapie de stimulare multisenzoriala, atat de pretioasa in evitarea instalarii handicapului si in programul de recuperare a copilului cu tulburari de dezvoltare de diverse forme clinice. Din cei noua copii cu paralizii cerebrale, doar patru au fost diagnosticati in servicii ambulatorii. Nici unul dintre acesti copii nu a avut recomandare de internare in clinici de specialitate pentru initierea unui program terapeutic de recuperare-, se mai precizeaza in studiu.
Indolenta sau incompetenta?
Specialistii care i-au examinat pe cei 76 de copii spun ca una dintre cauzele acestei situatii este neinterventia precoce in recuperarea copilului. Responsabilii centrului si forurile tutelare s-au multumit sa renoveze cladirea, sa o doteze la standarde occidentale si sa asigure mancare, lasand copiii pe ultimul loc. Ce folos ca au conditii bune, daca lipsesc afectiunea si interesul pentru crestere si dezvoltare normale?
Se recomanda luarea, de urgenta, a unor masuri minime:
– Prezenta permanenta in apropierea copilului a unui personal calificat, capabil sa recunoasca si sa suspecteze tulburarile in dezvoltarea copilului, cat mai timpuriu.
– Suspiciunea de tulburare de dezvoltare sau de patologie neuropsihica trebuie confirmata de specialistul neurolog, psihiatru, psiholog;
– Existenta in apropierea copilului a specialistilor kinoterapeuti, pedagogi, educatori, cunoscatori ai tehnicilor de recuperare celor mai avansate si eficiente.
Specialistii pleaca pe capete
Recomandarile sunt bune si frumoase, numai ca in practica sunt neglijate. La nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost desfiintate, practic, Sectia de Recuperare Neuromotorie si Sectia de Recuperare Psihica. Acestea au trecut, din vara trecuta, in subordinea Consiliului Judetean, iar recuperarea zecilor de copii care urmau un tratament a fost intrerupta. Un sediu situat pe Strada Hasdeu sta de aproape un an nefolosit, asteptand sa fie modernizat, timp in care majoritatea specialistilor kinoterapeuti, psihopedagogi, cunoscatori ai tehnicilor de recuperare nu sunt folositi, multi plecand deja sau fiind pe cale sa plece.
Specialistii afirma ca, dupa de trei ani, e foarte greu sa se mai poata interveni, copiii crescand cu aceste deficiente neuropsihice si ingrosand numarul handicapatilor. -Pe masura ce anii trec, handicapul se agraveaza, iar costurile recuperarii devin tot mai mari-, ne-a declarat prof. dr. Ileana Benga. Ea pune situatia creata in centrele de plasament pe seama mentalitatii. -Noi am intampinat ostilitate si ni s-a spus clar ca la centrul respectiv nu este nevoie de doctori. Am solicitat interventia unor foruri superioare, dar n-am primit nici un raspuns-.
La randul ei, seful Centrului de Plasament -Prichindel-, Rodica Toacaci, ne-a spus ca nu cunoaste rezultatele studiului si, in consecinta, nu le poate comenta.
Rezultatele au fost trimise, prin intermediul senatorului Grigore Zanc, direct ministrului sanatatii, Daniela Bartos, pentru analiza si luarea unor masuri urgente.