Home Social Facilitati multiple pentru persoanele cu handicap

Facilitati multiple pentru persoanele cu handicap

DISTRIBUIŢI

Persoanele cu handicap din Romania vor beneficia de un buget personal complementar, care va reprezenta valorizarea unor facilitati existente in prezent, iar in centrele rezidentiale vor putea fi internate de acum doar acei oameni cu handicap grav care nu pot fi ingrijiti la domiciliu. Acestea sunt doar cateva dintre noutatile aduse prin noul proiect de lege privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap care a fost aprobat in sedinta de guvern de saptamana trecuta.

Noul proiect de lege isi propune sa promoveze principiul egalizarii sanselor si se axeaza in principal pe masurile care trebuie luate pentru ca persoanele cu dizabilitati sa poata avea acces la toate serviciile din comunitate. O prima masura are in vedere introducerea bugetului personal complementar, care acum reprezinta taxa pentru abonamentele radio/TV, pentru curentul electric si telefon. In schimbul acestor scutiri de taxe, se va primi o suma de bani, stabilita in functie de gradul de handicap. Astfel, pentru handicapul grav se vor acorda 80 RON, pentru cel accentuat 60 RON. De asemenea, prin noua lege vor beneficia de bugetul complementar in valoare de 30 RON si persoanele cu handicap mediu, care pana acum -nici nu erau inregistrate-, dupa cum a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Silviu Didilescu. Important este ca acesti bani nu trebuie sa merga neaparat pentru plata curentului electric sau a telefonului. Ei pot fi cheltuiti dupa bunul plac al persoanei cu handicap, in functie de nevoile pe care le are. In acelasi timp, si prestatiile sociale se vor acorda neconditionat de veniturile pe care le inregistreaza fiecare beneficiar in parte. Cuantumul indemnizatiei lunare este de 179 RON pentru handicapul grav si 147 RON pentru cel accentuat. Aceste masuri vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Asistent personal profesionist

Pentru a veni in sprijinul persoanelor imobilizate, prin proiectul de lege ANPH, a propus si introducerea asistentului personal profesionist. Acesta va lucra cu carte de munca si va fi echivalentul asistentului maternal. Salariul pe care il va primi va fi egal cu cel al unui asistent social cu studii medii, aproximativ 4 milioane de lei, beneficiind in schimb si de decontarea altor cheltuieli atunci cand insoteste persoana asistata. Un asistent profesionist nu poate primi insa mai mult de 10-11 RON pe luna, atat cat ar costa intretinerea persoanei cu handicap daca aceasta ar fi intr-o institutie de protectie. Potrivit presedintelui ANPH, aceasta ocupatie a fost introdusa pentru a preveni institutionalizarea, iar principalii beneficiari vor fi -cei 1.500 de copii cu handicap care isi termina stadiul in centrele rezidentiale.-

De asemenea, exceptiile de la obligatia de angajare a persoanelor cu handicap au fost eliminate, astfel ca, de acum, atat operatorii economici, cat si institutiile publice care au cel putin 50 de angajati vor trebui sa angajeze persoane cu dizabilitati in proportie de 4% sau sa opteze pentru alte doua variante: plata catre bugetul de stat a unei sume egale cu salariul minim brut pe tara pentru fiecare persoana pe care ar fi trebuit sa o angajeze sau achizitionarea de produse de la unitatile protejate, unde lucreaza astfel de oameni.

Accesibilizarea mediului informational si comunicational

Toate autoritatile publice sau de drept privat au obligatia sa asigure servicii de informare accesibile persoanelor cu dizabilitati. Astfel, de la accesibilizarea paginilor de internet si utilizarea pictogramelor in toate serviciile publice si pana la subtitrarea filmelor si interpretarea in limbaj mimico-gestual a pricipalului buletin informativ si cel putin o emisiune de stiri din cadrul fiecarei televiziuni, tot mediul informational va putea fi utilizat si de persoanele cu diverse deficiente.

De asemenea, ele vor mai beneficia si de cainele-ghid, care pentru prima oara in Romania va avea permis accesul in toate institutiile publice, iar hotelurile sunt obligate sa amenajeze cel putin o camera accesibilizata. Pentru aplicarea noii legi, e nevoie de un efort financiar de 336.920 mii RON.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.