Home Social Factura la intretinere va creste catastrofal

Factura la intretinere va creste catastrofal

DISTRIBUIŢI

Guvernul si-a dat miercuri aprobarea de principiu pentru majorarea tarifelor cu 50% la energia termica si de 15% la energia electrica. Si asta atat timp cat 80% din ponderea facturii in lunile de iarna o reprezenta – pana acum – numai tariful la energia termica.

-Noi locuim patru persoane intr-un apartament de trei camere si asta iarna costul intretinerii si curentului ne-a dus cam la 1,4 milioane pe luna. Sotia este pe sfarsite cu ajutorul de somaj, baiatul cel mic a trecut a VI-a, iar cel mare a luat cu brio Capacitatea si asteapta sa vada la ce liceu a fost repartizat. Eu castig aproape trei milioane lunar. In conditiile scumpirilor anuntate, la iarna vom plati cel putin doau milioane numai intretinere. Pana atunci, se termina somajul sotiei. Am auzit de niste ajutoare, dar nu cunosc procedura de a intra in posesia acelor bani. Vai de parinti…-, spune Gelu, un tanar inginer la o societate de stat.

Privita din balconul vilei sau de la volanul jeepului, puterea de cumparare a romanului pare incomensurabila. Dar asociatiile de locatari au ramas blocate la auzul vestilor referitoare la scumpiri. Cu greu am putut inchega o conversatie. -Aveam si pana acum probleme cu apa calda si caldura din vina catorva rau-platnici. In curand, ei vor fi preponderenti in urma acestei cresteri de preturi-, au spus presedintii asociatiilor de bloc din Capitala. Cei mai afectati de valul de scumpiri vor fi, in primul rand, pensionarii, somerii si tinerele familii cu venituri mici.

Daca luam in calcul si faptul ca majorarea tarifelor la energie va arunca in aer preturile la servicii si produse putem usor sa ne inchipuim ca pe romanii de rand ii asteapta o iarna siberiana.

In doua saptamani incepe -valsul intunericului-

Noile tarife la energie electrica vor intra vigoare peste cel mult doua saptamani, in timp ce pretul energiei termice pentru populatie ramane, deocamdata, neschimbat, a declarat ieri directorul Directiei Tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Alexandru Sandulescu. Cresterea medie a tarifelor la energia electrica, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali va fi de 15%, in timp ce pentru energia termica produsa de societatea Termoelectrica, pretul a fost majorat cu 50%. Pretul national de referinta al energiei termice pentru populatie este, in acest moment, de 350.000 lei/Gcal si ar putea creste pana la 500.000 de lei/Gcal in urma majorarii pretului energiei termice produse de Termoelectrica pentru consumatorii casnici.

Ultima modificare a tarifelor la energia electrica a avut loc in luna aprilie, in medie cu 6,1%, in timp ce tarifele la energia termica produsa de Termoelectrica nu au mai fost modificate din luna iunie 2000.

Pensionarii, ca de obicei, cei mai oropsiti

O familie de pensionari cu venit total de 2,5 milioane lunar, care locuieste intr-un apartament de doua camere intr-un oras mare, plateste actualmente intre 500.000 si 600.000 lei pe luna numai intretinerea, la care se mai adauga si energia electrica, platita separat. Ponderea energiei termice este de 80%. Recenta crestere anuntata a acestor doua utilitati duce la scumpirea cu cel putin 30-35% a costurilor de intretinere. In fapt, pe timp de vara, intretinerea va costa intre 650.000 si 800.000 de lei. Respectand procentajul scumpirii adaugat la consumul marit din perioada de iarna, in lunile respective cei doi pensionari vor plati intre 1,4 si 1,8 milioane lunar, pentru a beneficia de caldura si lumina.

-In momentul de fata, situatia noastra este una dintre cele mai grave, daca nu chiar tragica. Practic, in fata acestor majorari, indexarile acordate pensiilor sunt nesemnificative. Chiar si in perioada de vara vom resimti acut aceste cresteri de preturi-, spune Dumitru Stefanescu, vicepresedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din Romania.

Privind in urma, se vede ca, fata de 1990, preturile au crescut de 1.483 de ori, in timp ce pensiile – de doar 675 de ori. Rezulta ca, in prezent, puterea de cumparare a pensionarului mediu este cu 55% mai mica fata de 1990. Multi pensionari s-au debransat inca de anul trecut de la energia termica. Inainte de iesi din casa, pensionarul se uita de doua ori sa vada daca a stins lumina; un sigur bec uitat aprins ii creeaza – la intoarcere – o stare de panica profunda. Ajutoarele acordate de Guvern si primarii in iarna precedenta au vizat un numar restrans de persoane, dat fiind cuantumul scazut pana la care napastuitii beneficiau de ajutor material pentru plata utilitatilor cuprinse in intretinere.

Spectrul rece si intunecat al somajului

Categoria sociala a celor fara un loc de munca intra – si ea – in -conul de umbra si frig- creat de recenta scumpire. Tinerii someri, daca mai au -norocul- sa aiba si copii, vor fi mai de plans decat pensionarii. Nu doar faptul ca ajutorul de somaj este de maximum 900.000 de lei, cat perioada foarte scurta in care-l pot primi ii sperie cel mai mult.

Somerii vor beneficia, de la inceputul anului viitor, doar de o singura forma de protectie sociala, respectiv de indemnizatia de somaj. Ea va fi in suma fixa, iar cuantumul acesteia va reprezenta 60% din salariul de baza minim brut pe tara. Durata acordarii acestei indemnizatii va fi diferentiata, in functie de stagiul de cotizare, si anume: sase luni in cazul celor care au un stagiu de cotizare la fondul de somaj intre unu si cinci ani, noua luni pentru cei care au cotizat intre cinci si zece ani si un an in cazul celor care au un stagiu de cotizare de peste zece ani.

Cu o caciula in cap si cu mai multe haine groase pe noi poate iesim si din iarna asta, se gandesc, din ce in ce mai disperati, oamenii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.