Nici nu a inceput bine anul 2002 ca romanii s-au si trezit cocosati de preturi, care au inceput sa cresca ca Fat-Frumosul din poveste. Pe langa cosul zilnic, devenit pe zi ce trece un mare lux, din aceasta luna, segmente importante ale populatiei se vor gasi in imposibilitatea de a-si plati facturile la intretinere. Astfel, -ajustarile- care au fost aduse tarifelor la principalelor servicii publice de interes national au provocat un adevarat seism in bugetele cetatenilor. Si asta, cand aproximativ 40% din populatia Romaniei se zbate la limita de jos a saraciei si cand salariul minim pe economie se pastreaza sub valoarea de 50 de dolari pe luna. Cei mai afectati de acest val de scumpiri vor fi, din nou, pensionarii si somerii. Multi dintre acestia, cel putin in Bucuresti, nu au avut posibilitatea nici anul trecut sa-si plateasca facturile la intretinere. Ne intrebam ce va fi acum. Debransarile bat la usa.
Platim si pierderile la energia termica
Cea mai mare influenta in buzunarele familiilor o va avea, fara indoiala, scumpirea energiei termice, pretul national de referinta marindu-se cu 5%. Facturile de apa calda si caldura pentru luna ianuarie vor creste semnificativ, dupa ce, pe de-o parte, numarul beneficiarilor de ajutoare de caldura, in urma intrarii in vigoare a Legii venitului minim garantat, s-a micsorat. Daca mai spunem si ca Guvernul a dat mana libera primariilor in privinta pretului de vanzare a energiei termice, avem o perspectiva sumbra a iesitului din iarna. Astfel, Ordonanta 105/2000 obliga autoritatile locale sa suporte din propriul buget peste jumatate din subventia cuvenita cetatenilor si, in cazul in care nu au de unde, au libertatea sa scumpeasca energia termica. Cei care nu au reusit inca sa isi monteze contoare proprii au de achitat si pierderile din retea. In Bucuresti, numai o treime din blocuri beneficiaza de contoare.
S-au scumpit gazele si apa de la robinet
Pretul la gaze a fost si el marit cu 250 de lei, populatia platind, incepand cu 1 ianuarie a.c., 3.274 lei pe metrul cub de gaze naturale, fata de 3.021 lei/mc cat a fost pana in prezent. Pentru prima oara in ultimii ani, ajustarea tarifului la gaze se face dupa un curs prognozat pentru luna martie a acestui an, si nu dupa cursul zilei. Urmatoarea scumpire a gazelor este programata pentru luna aprilie. Si apa chioara oferita de Apa Nova s-a scumpit din aceste zile. Astfel, pretul unui metru cub de apa va fi facturat cu 6.159 de lei, in timp ce tariful perceput pentru canalizare s-a majorat la 1.365 de lei/metru cub. In urma acestei -ajustari-, tariful la serviciile de apa a crescut cu peste sapte procente.
Si curentul ne prajeste la buzunare
Pretul energiei electrice a crescut inca din decembrie 2001 cu 3,6%, astfel incat factura de curent a lunii ianuarie 2002 va fi mai scumpa cu cateva mii de lei. Majorarea se aplica atat consumatorilor industriali, cat si populatiei. Astfel, luna aceasta, abonatii -sociali- vor plati 1.078 de lei pentru primii 50 de kWh consumati si 4.637 de lei pentru ceea ce depaseste aceasta limita. Abonatii standard vor plati un abonament lunar de 50.000 de lei si 1.696 de lei pe kWh. Consumatorii casnici care au optat pentru tariful standard fara abonament vor plati 2.287 de lei pentru fiecare kWh consumat. Basca tariful energiei electrice va creste lunar cu 3,6% pana in luna martie, urmand ca din luna aprilie sa fie reactualizat tariful real al energiei electrice, cel in dolari.
In tara, incep sistarile de gaze
Serviciile de furnizare a gazului metan catre clientii care au acumulat niveluri ridicate ale restantelor la plata facturilor de furnizare vor fi sistate. Sucursala de Distributie a Gazelor Naturale (SDGN) Brasov, din cadrul societatii Distrigaz Sud SA, va alcatui saptamana acesta o lista completa, cuprinzand societatile comerciale si abonatii casnici care nu vor mai putea arde gazul metan din cauza restantelor acumulate. Suma pe care trebuie sa o recupereze sucursala locala a societatii Distrigaz Sud SA depaseste nivelul de 300 miliarde de lei. Din cauza veniturilor reduse si a cheltuielilor mari de intretinere, asociatiile de proprietari din Cluj isi achita cu greutate datoriile fata de regii. Cu toate ca nu a luat deocamdata nici o masura de debransare, Regia Distrigaz Cluj are de recuperat sute de milioane de lei de la consumatorii casnici din municipiu. Un fapt demn de consemnat este ca pensionarii clujeni, in ciuda pensiilor mici, nu au avut anul trecut nici o restanta fata de regiile orasului, desi cheltuielile medii pe apartament au fost de circa 1,3 milioane de lei.