Particulare sau de stat, facultatile si universitatile nou-infiintate incearca sa creeze specialisti care sa faca fata deschiderii spre civilizatia si tehnologia tarilor dezvoltate. Exodul creierelor romanesti spre informatica internationala este o realitate trista, mai ales ca s-au cheltuit milioane de dolari pentru pregatirea acestor specialisti, care acum migreaza acolo unde sunt platiti la adevarata lor valoare. De ce nu raman in Romania? Un raspuns ar putea fi si mentinerea, in universitatile de stat, a specializarilor care nu-si mai gasesc corespondenta in cerintele economiei de piata si ai caror absolventi se marginesc la obtinerea actului care le atesta studiile superioare, fara sa se gandeasca la inutilitatea lui.
Minele se golesc de mineri si se umplu de ingineri…
-In timp ce Ministerul Invatamantului incearca abia acum sa coreleze cifra de scolarizare cu oferta de pe piata muncii, in tara exista zeci de facultati de stat care risipesc banii de la buget. Este vorba despre facultati din Ploiesti, Pitesti, Targoviste, Galati, Suceava, Bacau, Sibiu, Petrosani, Targu Jiu, Resita, Arad, Alba Iulia si Baia Mare, care scot la concurs locuri doar din dorinta de a obtine mai multi bani de la buget-, a afirmat Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale.
La Petrosani, in ultimii zece ani au fost pregatiti peste 10.000 de ingineri minieri, in timp ce 30% dintre mine au fost inchise si 50% dintre mineri au fost dati afara. Ca sa nu fie inchisa, universitatea din Petrosani a infiintat dupa 1990 noi specializari, economice si socio-umane. Cei mai multi bani de la buget ii inghite Facultatea de Mine, dublu fata de celelalte specializari.
O situatie similara se inregistreaza la Pitesti. Aici invata 20.000 de studenti, circa 10% din populatia orasului, cei mai multi la stat. Universitatea Pitesti are 45 de specializari, sapte facultati, patru colegii si cinci sectii de formare postuniversitara. Studentii se bucura ca numarul de locuri scoase la concurs este foarte mare, dar sunt constienti ca au putine sanse de angajare. Jumatate dintre profesori, adica 200, figureaza si in statele de plata ale altor facultati din tara. Cei mai multi sunt din Bucuresti si din Craiova.
-Risipa e si la Targu Jiu. Universitatea Valahia, infiintata acum 10 ani, a functionat in cateva clase de liceu. S-a extins si, in prezent, ocupa sediul fostului Tribunal Judetean, un hotel, un internat de liceu, case din patrimoniul orasului, alte cladiri importante. Multe dintre facultatile de stat, infiintate dupa 1989, nu sunt inca acreditate. Si poate nici nu vor fi toate in stare sa obtina aceasta acreditare-, a mai precizat Marian Sarbu.
In acest moment, pentru absolventii de studii superioare, cele mai cautate profesii pe piata au fost cele de agent de asigurare, economist, agent comercial si programator. Cele mai putin cautate au fost meseriile de inginer. Din ianuarie si pana acum au fost scoase la concurs doar cate un singur post de inginer in cercetare, in energetica si in constructia de masini.
Ministrul educatiei se apara neconvingator…
-Bugetul unei universitati de stat se stabileste in functie de numarul de studenti scolarizati-, afirma ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu. Asa se face ca unele facultati si-au pastrat numarul de studenti, desi specialistii pe care ii pregatesc n-au cautare pe piata muncii. Un exemplu este Facultatea de Chimie Industriala din Bucuresti: ca sa-si mentina cifra de scolarizare, si-a deschis foarte larg portile si admite tineri fara nici un fel de pregatire. Profesorii spun ca sita cerne in timp…
Comparand facultatile particulare cu cele de stat, ministrul Andronescu precizeaza: -Trebuie sa avem in vedere ca invatamantul particular s-a dezvoltat doar in anumite domenii: Economicul, Dreptul… In timp ce, practic, nu exista pentru domeniul Tehnic. Daca noi desfiintam scolile tehnice din invatamantul de stat, maine, cand nevoia de inginer va fi tot mai mare – daca economia va merge, si noi speram sa mearga -, nu vom mai avea scolile care sa-i pregateasca-.
Ministrul educatiei uita flexibilitatea directionarii potentialului de care dispun universitatile particulare, in cazul unei noi cereri de specialisti. Ecaterina Andronescu recunoaste ca unele universitati particulare beneficiaza de o baza materiala exceptionala si de o calitate a actului educational la standarde occidentale si chiar insista: -Statutul universitatilor particulare trebuie clarificat, iar cele mai performante astfel de institutii trebuie incluse in sistemul national de invatamant, ca dovada a deschiderii autoritatilor spre aceasta alternativa-. Dar nu poate fi omis faptul ca Executivul a luat in discutie infiintarea prin ordonanta de urgenta a opt universitati particulare alese pe criterii diferite de cele ale Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica…