Pe langa proiectele legislative de acreditare a opt facultati particulare in regim de urgenta, respectiv de lichidare a altor noua – in acelasi regim, de pe masa rotunda din sala in care s-a tinut sedinta de Guvern saptamanala, ar fi trebuit sa -aterizeze- – spre avizare – un alt proiect legislativ la fel de -discret-, dar cu efectele cele mai dezastruoase pentru independenta institutiilor de invatamant superior particulare; o Ordonanta de Urgenta, care continea si abrogarea Legii 88/1993, privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor. Practic, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica ar fi reprezentat doar un apendice al MEC, ministerul devenind principalul evaluator al activitatilor academice.
Respectiva OUG ar putea provoca multa confuzie printre deputati…
In cazul in care ar fi fost abrogate dispozitiile Legii acreditarii, practic, nu s-ar mai fi stiut care sunt criteriile de acordare a acreditarilor, mai ales ca in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor au inceput deja dezbaterile la cele 20 de proiecte de lege prin care ar putea fi acreditate unele dintre institutiile de invatamant propuse. -Aceasta modificare a legii ar incurca lucrurile ingrozitor, producand confuzie in domeniul acreditarii. Va produce multe efecte negative-, a precizat deputatul PD Mihai Baciu, membru al Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor. Astfel, -parlamentarii devin niste manechine-, intrucat Guvernul nu-i consulta in problemele legislative, dupa cum a apreciat Mihai Baciu.
Dar situatia creata are multe precedente, care se regasesc in celelalte doua acte legislative, respectiv Ordonanta de Urgenta privind acreditarea si infiintarea unor institutii de invatamant superior particular, precum si in Hotararea de Guvern privind lichidarea activitatii la unele institutii de invatamant particular. Notele de fundamentare prin care se motiveaza necesitatea celor doua proiecte contin atacuri – mai mult sau mai putin directe – la adresa CNEAA, minimalizandu-se, totodata, activitatea Consiliului de Acreditare.
… dar ei sunt siguri ca ordonanta nu va trece de Parlament
Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor s-a intrunit, miercuri, pentru a stabili daca va acredita sau nu 20 de universitati particulare. Aceste universitati au fost propuse de CNEAA. Intre timp insa, conducerea Consiliului a constatat ca doar 18 dintre aceste universitati indeplinesc conditiile de acreditare. De partea cealalta, Ministerul Educatiei sustine ca doar opt universitati particulare trebuie sa fie acreditate si, pentru acest lucru, chiar intocmise un proiect de ordonanta de urgenta.
Proiectul nemultumeste si conducerea CNEAA, dar si pe unii membri ai Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor. Presedintele comisiei, Anghel Stanciu, deputat PRM, a afirmat ca ordonanta care modifica si criteriile de acreditare este in afara legii si creeaza un precedent, unele universitati vor fi acreditate sau nu dupa anumite criterii, in timp ce altele, dupa alte criterii, cele stabilite de ordonanta propusa de minister.
Scandalul acreditarilor a izbucnit chiar la inceputul anului universitar, dupa ce mii de studenti s-au inscris la o facultate a carei soarta se stabileste abia acum. Ministerul Educatiei a prezentat deputatilor si o lista cu 30 de universitati propuse pentru ridicarea autorizatiilor de functionare. La aceste universitati, sustine ministrul Ecaterina Andronescu, s-au constatat grave incalcari ale legii, raportari false, depasirea cifrei de scolarizare, lipsa activitatii de cercetare sau neasigurarea unor conditii normale in facultati sau in camine. Miercuri, pe parcursul a trei ore, membrii Comisiei de invatamant au incercat sa stabileasca conditiile pentru acreditarea unei universitati particulare, desi aceste conditii se regasesc in Legea invatamantului, dar se pare ca nici pentru deputati nu sunt foarte clare.