
Instituțiile de învățământ superior produc circa 2.500 de specialiști IT&C pe an, preluați încă din facultate de firmele de profil, însă sunt mulți care renunță la meserie după ce muncesc 3-4 ani din cauza regimului de lucru solicitant, spun Tudor Prisecaru, secretar de stat Ministerul Educației.
"Doar la nivelul Politehnicii sunt 480-500 de absolvenți pe an în domeniul IT&C, care sunt absorbiți de companii încă din facultate. Întrebarea este de ce după 3-4 ani de lucru într-o companie de profil, aceștia părăsesc locurile de muncă și ciudat se îndreaptă spre altceva", a declarat Prisecaru la o conferință organizată de GE și Camera de Comerț Americană în România (AmCham) pe tema inovației.
El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la absența specialiștilor în domeniul IT&C pe care firmele de profil o invocă și care ar îngreuna procesul de inovație.
"?ê?£tiu un caz al unei persoane care a lucrat patru ani într-o companiei, cu peste 2.000 de euro pe lună, dar a renunțat și s-a apucat de regie. Am avut o discuție cu această persoană și mi-a spus că a renunțat din cauza regimului de lucru. «Nu vor decât să ne sugă de inteligență», mi-a spus. Piața este mare și sunt oameni care cedează, lucrul ăsta se vede și în starea de sănătate. Politehnica produce 500 de absolvenți pe an, multiplicați cu cinci în toată țara, jumătate pleacă din țară, dar nu cred că acest sector are atâția angajați", a adăugat Prisecaru.
Rudi Vania