Cu toate asigurarile de normalitate date de Ministerul Sanatatii, farmaciile Capitalei au sistat eliberarea de medicamente gratuite si compensate. Mai mult, din cauza sumelor de sute de miliarde de lei, pe care Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti le datoreaza farmaciilor, 10 dintre ele si-au inchis deja portile, aflandu-se in incapacitate de functionare.
Datorii de sute de miliarde de lei
Multe farmacii din Bucuresti au oprit deja eliberarea de medicamente gratuite. O parte din unitati au restrans la minimum numarul de retete gratuite onorate. De asemenea, multi farmacisti renunta la activitatea de farmacist comunitar. -Asiguratii isi procura din ce in ce mai greu medicamentele gratuite sau compensate la care au dreptul. Impactul cel mai dramatic va fi resimtit de paturile defavorizate ale populatiei (persoane cu venituri mici, pensionari), care nu isi permit sa plateasca medicamentele-, a declarat Ioan Uivarosi, presedintele Colegiului Farmacistilor Bucuresti.
Daca nu spre binele farmacistilor, macar spre cel al bolnavilor, statul ar trebui sa achite o parte dintre facturile restante. Farmacistii bucuresteni cer -plata urgenta de catre Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti a urmatoarelor sume: cel putin 85 miliarde de lei pentru a acoperi datoriile pana in luna septembrie; 150 miliarde de lei pentru a acoperi datoriile, inclusiv cele contractate in luna septembrie; 250 miliarde de lei pentru a acoperi inclusiv datoriile contractate in luna octombrie si a ne apropia, astfel, de respectarea termenelor contractuale intre farmaciile din Bucuresti si CASMB-.
Faliment pe toata linia
In Bucuresti sunt 620 de farmacii comunitare, iar 420 de unitati au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. -Farmaciile comunitare din Capitala se afla in faliment, declarat sau nu-, afirma Ioan Uivarosi.
Incapacitatea de functionare a unitatilor este cauzata de neachitarea facturilor din iulie, emise de farmacii. Confruntandu-se cu o lipsa acuta de fonduri, unitatile nu-si mai pot relua ciclul de aprovizionare. In conditiile date, stocurile de medicamente sunt aproape pe zero.
Farmaciile functioneaza ca societati comerciale cu raspundere limitata. Veniturile se realizeaza dintr-un adaos comercial strict reglementat de Ministerul Sanatatii (intre 14 si 33%). Farmaciile aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate elibereaza, pe baza de prescriptie medicala, medicamente compensate si gratuite. Dupa aceea, pentru a recupera de la casele de asigurari de sanatate diferenta de bani, de 100% in cazul gratuitelor si de 65% in cazul compensatelor, farmacia emite o factura fiscala catre Casa de asigurari. O data emisa factura, farmacia are obligatia de a-si achita obigatiile catre stat (TVA si impozit pe profit).
Lege numai pentru unii
Nu este nici o noutate in constatarea ca statul este clientul cel mai neserios. Asa si in cazul de fata. Pana in prezent, nici o farmacie nu a beneficiat de prevederile articolului 8 al Contractului-cadru: -Neplata din vina Casei de Asigurari de Sanatate, in termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative a sumelor datorate prevazute in contract, respectiv in termen de maximum 90 de zile pentru cele care depasesc valoarea contractata, atrage majorari de intarziere egale cu majorarile aferente pentru intarzierile achitarii impozitelor catre stat-.
Farmacistii sustin ca si-au platit la timp taxele catre stat: -Farmaciile acrediate, care se afla in relatie contractuala cu Casa de asigurari, s-au achitat pana acum in mod loial si onorabil de toate obligatiile contractuale, inclusiv de obligatia de a se aproviziona permanent si de a avea in stoc medicamentele necesare. Casele de asigurari de sanatate nu si-au respectat de la bun inceput obligatia contractuala esentiala de a achita contravaloarea medicamentelor-.
Farmacistii se refera la faptul ca 50% din valoarea facturii trebuie decontata in termen de cinci zile de la data depunerii facturii, restul valorii facturii acceptate la decontare, in maximum de 30 de zile de la data depunerii. In ceea ce priveste facturile care depasesc valoarea contractata si defalcata trimestrial, acestea se deconteaza in termen de 90 zile de la data depunerii.
Bani, poate in decembrie…
Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu mainile legate de Ministerul Finantelor (care gestioneaza fondul asigurarilor sociale de sanatate), spera ca va putea plati o parte din bani in luna decembrie (situatie in care, la preconizata rectificare bugetara, se disponibilizeaza fonduri si pentru cheltuielile la medicamente).
Pana atunci, in conditiile de faliment economic si criza de optiuni, farmacistii din Capitala se afla in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea.
Partea dramatica a lucrurilor se va rasfrange insa asupra asiguratului bolnav. Chiar daca indicatorii morbiditatii vorbesc de la sine si nevoia de medicamente este foarte mare, din cauza saraciei foarte putini bolnavi isi vor putea permite sa-si cumpere medicamentele la pretul integral.