Home Social Farmaciile vor opri eliberarea medicamentelor compensate

Farmaciile vor opri eliberarea medicamentelor compensate

DISTRIBUIŢI

– Normele contractului-cadru stipuleaza exigente pe care numai un sfert din farmacii le pot indeplini


Ieri, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuleasa, a anuntat situatia dezastruoasa in care se afla farmaciile din intreaga tara. Majoritatea aflate in stare de faliment, farmaciile primesc un nou -cadou- la inceputul anului 2003: impunerea unor cerinte extravagante in contractele cu casele de asigurari de sanatate, motiv pentru care doar un sfert dintre unitatile farmacutice vor mai avea dreptul de a vinde medicamente subventionate de stat.

Astfel, farmacistii ar putea ajunge in situatia de a nu mai elibera medicamente compensate si gratuite incepand din 1 martie, din cauza neachitarii de catre CNAS a datoriilor acumulate anul trecut.

**Ultima plata pentru medicamente compensate si gratuite a fost facuta in luna iulie 2002, iar de atunci au fost acumulate datorii de aproximativ 3.000 de miliarde de lei-, a declarat Dumitru Lupuleasa.

Potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania, datoriile din 2002 vor fi scazute din alocatiile bugetare prevazute pentru anul in curs si, in aceste conditii, s-ar putea ca, din martie, toate farmaciile sa fie puse in situatia de a nu mai putea elibera respectivele produse. In judetul Galati, farmaciile deja nu mai pot elibera retete compensate si gratuite, conducerea casei judetene de asigurari de sanatate anuntand ca nu dispune de rezerva bugetara necesara – potrivit Legii finantelor publice – pentru plata acestor produse, a declarat Olimpia Buzia, liderul farmacistilor galateni.

Fara sa poata preciza cu exactitate care va fi bugetul acestui sector in 2003, profesorul Lupuleasa a criticat faptul ca autoritatile nu au tinut cont de inflatie si nici de majorarile de preturi atunci cand au stabilit valoarea totala a fondurilor pentru medicamente. El a precizat ca, pentru o mai buna functionare a sistemului sanitar, bugetul pentru medicamente compensate ar trebui sa reprezinte intre 14 si 16 la suta din alocatii, nu 9,2%, cat este in prezent.

La nivel national, exista 3.000 de farmacii care au contract de servicii cu casele de asigurari de sanatate de care apartin. Dar, dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari (normele de aplicare a contractului-cadru pentru 2003), doar 20, cel mult 30% din farmacii ar mai putea ramane in functiune, a adaugat Lupuleasa. -Si asta dupa ce peste 130 de farmacii au fost preluate de diversi investitori, dupa ce au intrat in faliment, in cursul anului 2002-, a mai spus presedintele CFR.

Potrivit statisticilor, in Romania, cele mai accesibile medicamente sunt cele ieftine (sub un dolar), la care pot accede peste 90% din romani. Medicamente in valoare de aproximativ trei dolari sunt accesibile unei proportii de aproximativ 30% din romani, iar cele de peste 12 dolari nu pot fi cumparate decat de persoanele cu multi bani.

-Pentru rezolvarea situatiei dramatice din sectorul farmaceutic, este nevoie de o implicare directa si urgenta a factorului politic, care sa determine suplimentarea fondurilor alocate pentru medicamente in acest an cu sumele restante din 2002, bani care sa provina din alte surse decat bugetul stabilit pentru anul in curs. In plus, farmacistii considera urgenta anularea actelor normative existente si elaborarea unor reglementari noi, la care sa fie implicat si CFR-, a mai spus Lupuleasa.

In cazul in care situatia nu va fi rezolvata, farmacistii vor trece si ei la actiuni de protest, dupa modelul doctorilor de familie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.