Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare:
„Obiectivul unei abordări tehnice îl constituie eliminarea riscului de-a ajunge la pierderi salariale pentru salariații din Sănătate, acestea putând fi generate fie de erorile de construcție a legii fie din cauza unui nou mod de a gândi salarizarea în sistemul bugetar, inadecvat pentru sectorul sanitar. (…) Absența tradiționalelor analize tehnice, realizate la nivel de experți, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a comandat Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială ‘Solidaritatea’ o analiză de impact, „ce dezvăluie pericolele proiectului legii salarizării”, iar rezultatele acesteia justifică o atitudine prudentă a reprezentanților Federației față de propunerile prezentate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în data de 7 martie 2017, în condițiile în care „promisiunile, acceptate sub rezerva verificării lor tehnice, aduc cu ele riscuri potențiale semnificative”.
Concluziile analizei comandate de federația sindicală din Sănătate arată că
– Este folosită în mod ambiguu formula creșteri salariale: creșterea tinde să fie concentrată pe salariile de bază, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic.
– O bună parte din câștigul aferent salariului de bază este realizată de fapt pe seama scăderii sporurilor. „Plimbarea banilor dintr-un capitol în altul” nu este o creștere salarială reală.
– Salariații din sănătate vor fi cei mai afectați de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilității de a compensa suficient aceste pierderi prin creșterea salariului de bază.
– Absența tradiționalelor analize tehnice, realizate la nivel de experți, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016.
„Salariații din sănătate vor fi cei mai afectați de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilității de a compensa suficient aceste pierderi prin creșterea salariului de bază”, potrivit analizei.
Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a înregistrat la MMJS și la Ministerul Sănătății prima versiune a acestei analize de impact, solicitându-le totodată demararea unor întâlniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege.
Președintele SANITAS, Leonard Bărăscu declara în data de 7 martie, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că proiectul Legii salarizării unitare este unul bun, procentul de creștere în domeniul sănătății fiind, în medie, de 56,6% până în 2021.
Federația ”Solidaritatea Sanitară” a transmis în cursul zilei de ieri o solicitare oficială către Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, pentru o întâlnire urgentă, respectiv stabilirea unui grup de lucru, în vederea clarificării mai multor ambiguități referitoare la proiectul noii legi a salarizării, între care:
1. Evoluția creșterii salariilor de bază ale salariaților din sectorul sanitar public, atât personal medical cât și personal ne-medical (TESA), precum și dinamica acestor majorări, respectiv care sunt categoriile de personal cărora majorările salariale li se aplică integral începând cu 01 ianuarie 2018 și care sunt cele supuse majorărilor etapizate;
2. Influența noilor salarii de bază asupra ierarhiei salariale existentă, intra și inter-sectorială, atât în raport cu ultimul act normativ de stabilire a acestora (legea nr. 250/2016) cât și din perspectiva legii salarizării unitare nr. 284/2010;
3. Modalitatea de abordare a sporului pentru condiții de muncă. Efectul reintroducerii acestui spor/eliminării gradațiilor în funcție de vechime.
4. Influența limitării la 30%, la nivelul fiecărui ordonator de credite, a sporurilor și a celorlate cheltuieli adiționale în raport cu nivelul salariilor de bază, asupra venitului salarial net. Situația de excepție a sectorului sanitar public și efectele reducerii sumelor disponibile pentru sporuri;
5. Impactul potențial al legii asupra principalelor categorii profesionale: medici, asistente medicale, alte categorii de personal medical și auxiliar și personal nemedical (TESA).