Academia de Politie -Alexandru Ioan Cuza- scoate la concurs, in acest an, pentru prima data, 25 de locuri pentru femei la Politia de frontiera si dubleaza numarul de locuri prevazute pentru reprezentantele sexului slab, a declarat, in aceasta saptamana, Marius Chervase, secretarul-sef al institutiei.
Astfel, potrivit planului de scolarizare pentru anul academic 2002-2003, aprobat de Ministerul de Interne, Facultatea de Drept are 535 de locuri, din care 340 – la invatamantul de zi (265 pentru barbati si 75 pentru femei) si 195 pentru invatamantul cu frecventa redusa.
Cele 535 de locuri ale facultatii sunt repartizate astfel: pentru arma Politie, vor fi 220 de locuri la invatamantul de zi, din care 170 destinate barbatilor si 50, femeilor (dublu fata de 2001), iar la invatamantul fara frecventa vor fi 110 locuri (pentru barbati si femei). Pentru arma Jandarmi, vor fi scoase la concurs 70 locuri la invatamantul de zi pentru barbati si 50 de locuri la frecventa redusa, pentru barbati si femei.
In cadrul aceleiasi facultati, la arma Politie de frontiera, cursuri de zi, sunt 25 locuri pentru barbati si 25 pentru femei, iar alte 10 locuri la frecventa redusa, pentru barbati si femei. La arma Pompieri – 15 locuri la frecventa redusa, iar la SRI – 10 locuri la frecventa redusa.
Facultatea de Pompieri are, pentru anul I, 50 de locuri invatamant de zi, pentru barbati. Facultatea de Arhivistica are 20 de locuri (numai pentru femei), opt dintre ele cu plata taxelor de scolarizare. Ministerul de Interne nu se obliga sa asigure candidatilor admisi pe locuri cu taxa locuri de munca in stucturile Arhivelor Nationale si nici cazare, masa ori burse.
Inscrierea la concursul de admitere se organizeaza, pe facultati, astfel: Facultatea de Drept – profilul Stiinte Juridice, specializarea Drept (invatamant de zi si cu frecventa redusa), Facultatea de Pompieri – profilul Instalatii, specializarea Instalatii pentru constructii-pompieri (invatamant de zi), Facultatea de Arhivistica – profilul Arhivistica, specializarea Arhivistica – Istorie (invatamant de zi).
Pentru inscrierea la concursul de admitere, se percepe o taxa de participare de aproximativ un milion de lei.
Sunt scutiti de la plata taxei de participare orfanii de ambii parinti, candidatii proveniti din casele de copii sau din plasament familial, copiii eroilor martiri ai Revolutiei din decembrie 1989, candidatii raniti in timpul Revolutiei din 1989.
De acelasi regim beneficiaza si copiii cadrelor militare decedate in timpul si din cauza serviciului (ca urmare a unor actiuni militare, accidente, catastrofe sau acte de devotament exceptional ori a unor misuni in cadrul fortelor internationale destinate mentinerii pacii ori constituie in acest scop), absolventii liceelor militare din structura Ministerului de Interne (promotia 2002), copiii personalului didactic in activitate, pensionat sau decedat, precum si copiii personalului Ministerului de Interne (militar sau civil) in activitate, pensionat sau decedat.
Candidatii inscrisi la concurs pentru facultatile de Drept si de Pompieri la invatamantul de zi se prezinta la sediul Academiei in ziua de 28 iulie, intre orele 8.00 si 14.00.
Pentru toate facultatile Academiei, candidatii trebuie sa promoveze un test psihologic eliminatoriu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane