Legea 128/1997 prevede ca -din personalul didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege-. La articolul 7, respectiva lege stipuleaza ca, pentru ocuparea functiilor didactice, o persoana care preda o materie trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior de profilul postului pe care-l ocupa. Desi legea e clara, exista insa cazuri in care persoane care au absolvit o specializare predau alte discipline, necorespunzatoare celei inscrise pe diploma de licenta. E cazul lui Constantin Zahariea – directorul Scolii Negresti (Vaslui). Absolvent in 1982 al specializarii filosofie din cadrul Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii -Al. I. Cuza-, Zahariea preda din 1991, nestingherit, Istoria la scoala din Negresti. Desi cunosc legislatia actuala, sefii Inspectoratului Scolar Vaslui ii permit filosofului Zahariea (care e si consilier local PSD) sa predea Istoria. Chit ca omul nu stie cand a domnit Alexandru cel Bun!
Conform sefilor ISJ Vaslui, desi Zahariea are inscrisa pe diploma de licenta doar specializarea filosofie, el poate preda istoria -in baza Instructiunilor Ministerului Invatamantului si Stiintei nr. 10555/1991-. Cu alte cuvinte, ceea ce unor dascali le este in prezent interzis, lui Zahariea ii e permis, sefii ISJ Vaslui -uitand- ca art. 95 din Legea 128/1997 prevede ca -personalul didactic de la toate nivelurile invatamantului are drepturi si obligatii care decurg din legislatia in vigoare-.
Titularizare pe baza unor instructiuni… inexistente
Pentru a vedea ce prevad Instructiunile nr. 10555/1991, in baza carora filosoful Zaharia poate preda istoria, am apelat la Ministerul Educatiei si Cercetarii si la ISJ Vaslui. Dupa mai multe zile de cautari in arhive, MEC ne-a oferit, in data de 14 octombrie a.c., prin intermediul lui Daniel Tomoni – sef Serviciu Relatii Publice si Mass-Media, un raspuns sec: -Documentul pe care l-ati solicitat a fost inregistrat la data de 20.09.1991 in registrul Directiei Generale pentru Invatamant Preuniversitar, dar actualmente nu se regaseste in inventarul arhivei MEC-. Ca o compensatie ca documentul s-a -evaporat- din arhiva MEC, Tomoni ne-a dezvaluit faptul ca respectivul document era de fapt -o circulara care continea Instructiuni privind ocuparea prin concurs a posturilor/catedrelor vacante din invatamantul preuniversitar-. Cat priveste legislatia actuala, Tomoni ne-a confirmat faptul ca in prezent unui absolvent de filosofie nu ii e permis sa predea istoria.
-Invata, daca nu stie!-
De cealalta parte, ISJ Vaslui – institutie unde multi dintre sefi sunt colegi de partid (PSD) cu filosoful Zahariea – ne-a comunicat categoric ca desi nu are o specializare in istorie, directorul scolii din Negresti poate preda linistit… Istoria. Si asta chit ca filosoful nu prea le are cu istoria, raspunzand -Depinde!- atunci cand este intrebat in ce perioada a domnit Alexandru Cel Bun. -S-a schimbat metodologia, dar asta nu inseamna ca dl. Zahariea, titularizat in 1991, conform unei metodologii, pierde calitatea de titular la catedra de istorie. Asta pentru ca toate actele normative n-au efect retroactiv decat daca fac mentiunea necesara-, ne-a -lamurit- inspectorul vasluian pentru management scolar, un anume domn Iacob, care a tinut sa precizeze: -Dumneavoastra insusi-ti-va ce spun eu, ca daca s-ar aplica legislatia actuala, ar insemna ca 50 de profesori din Vaslui sa-si piarda painea-.
Pentru a ne lamuri ca o data titularizat la catedra de istorie, Zahariea iese la pensie de pe postul respectiv, chit ca nu are specializarea necesara, domnul inspector a fost extrem de transant: -Daca s-a schimbat metodologia, nu-si pierde dreptul obtinut anterior-. Ca atare, legislatia noua nu se aplica de la momentul aparitiei sale in cazul Zahariea, pentru ca in opinia inspectorului Iacob ar insemna o aplicare… retroactiva. Asa ca, daca ar fi sa ne luam dupa judecata oficialului ISJ Vaslui, filosoful Zahariea poate preda Istoria in continuare, chiar daca nu stie cand a domnit Alexandru cel Bun. Ca doar -invata, daca nu stie!-, dupa cum a spus Iacob.
Filosoful… -manager-
Cat priveste numirea lui Zahariea in functia de director al Scolii Negresti, este un alt subiect. Legea spune ca -functiile de director si director adjunct pot fi ocupate de personalul didactic titular (…) care se distinge prin calitati profesionale, manageriale si morale-. Nu ne pronuntam asupra numirii, dar mai ales asupra calitatii manageriale de care a dat dovada Zahariea inainte de a fi numit director general. Insa trebuie sa spunem ca, dupa numire, filosoful a dispus construirea unui grup sanitar pentru elevi exact in… fata scolii. Ulterior, dandu-si seama probabil de gafa, Zahariea a dispus ca respectiva constructie – inaltata cu un efort financiar considerabil din bani publici si niciodata utilizata de catre elevi – sa fie transformata in… depozit de gunoaie. Pentru a va face o imagine completa a calitatilor manageriale ale directorului – consilier PSD, trebuie mentionat si faptul ca el a dispus acum cativa ani investirea unor sume considerabile intr-o centrala termica, nefinalizata insa niciodata, care azi se afla intr-o stare jalnica. Fara comentarii.