La aproximativ 16% dintre firmele romaneşti, majoritatea angajaţilor nu sunt încadraţi pe post conform studiilor şi calificărilor lor, reiese dintr-un studiu realizat de Ministerul Muncii. Acest lucru se poate observa cu precădere în cazul lucrătorilor cu studii medii, care fie sunt încadraţi pe poziţii ce necesită pregătire superioară, fie, din contră, ocupă funcţii pe care le pot ocupa lucrătorii necalificaţi.
Studiul, care analizează evoluţia ocupaţiilor pe piaţa forţei de muncă în Romania, scoate în evidenţă faptul că la 45,8% dintre firmele analizate, personalul cu studii medii e încadrat pe posturi pentru care se cer studii superioare. Acest lucru se întamplă în acele sectoare de activitate pentru care există cerere mare de personal şi care nu pot fi acoperite cu forţă de muncă adecvată (cu precădre în domeniul construcţiilor). În acelaşi timp, la 41,3% dintre firmele evaluate, o mare parte dintre angajaţii cu studii medii ocupă funcţii sub calificările lor, lucru care se întamplă în comerţ, industria extractivă şi transport.
Salariile, pe primul plan
Mai surprinzător e faptul că persoanele care au pregătire superioară sunt încadrate pe posturi pentru care sunt suficiente studii medii. Acest lucru se observă la peste 60% dintre firmele analizate, ce au ca obiect de activitate diferite activităţi economice precum tranzacţiile imobilare şi comerţul. Studiul explică şi principala cauză: domeniile respective sunt bine plătite, astfel că unui angajat cu studii superioare îi este mai la îndemană să fie bine plătit pe un post sub pregătirea lui decat pe un post corespunzător, dar mai prost plătit. Pe de altă parte, din partea firmei, se poate vorbi de o -utilizare neraţională a resurselor umane-, se mai specifică în studiu.