Cu pretextul stoparii haosului din Sanatate, Guvernul Nastase a devenit proprietarul incontestabil al fondului asigurarilor sociale de sanatate. In consecinta, contributiile private ale cetatenilor, insumand aproape doua miliarde de dolari anual, vor fi gestionate si controlate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, transformata in departament al Ministerului Sanatatii.
Adoptarea listei de medicamente gratuite si compensate a fost amanata insa cu inca o saptamana, Ministerul Sanatatii si Familiei prezentandu-se la ultima sedinta cu lectiile nefacute.
Eliminarea alegerilor – eliminarea controlului
-Prin aceasta Ordonanta de urgenta se doreste o functionare coerenta a sistemului de sanatate si o imbunatatire a calitatii actului decizional prin numirea presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca secretar de stat si ordonator principal de credite cu delegatie al Ministerului Sanatatii si Familiei. Totodata, prin participarea delegatilor asiguratilor de pe tot teritoriul tarii la reglementarile importante se va elimina procedura alegerilor si se va asigura o democratizare a sistemului-, -precizeaza- vag comunicatul Guvernului.
Astfel, prin eliminarea alegerilor, guvernul desfiinteaza orice forma de control al platitorilor asigurarilor de sanatate. Legea 145 (care nu a fost aplicata niciodata in integrum) reglementa deptul asiguratului de a-si alege singur administratorul contributiilor sale. Prevederea a fost incalcata de toate guvernele, invocandu-se mereu lipsa fondurilor, desi sistemul de colectare al CNAS s-a dovedit a fi eficient.
Ingineria guvernamentala este data de instituirea Fondului unic national de asigurari de sanatate prin organizarea in sistem unitar a caselor de asigurari de sanatate. Constituirea acestui fond se face din contributia de asigurari sociale de sanatate suportata de asigurati, de persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii la bugetul de stat, precum si din alte surse (donatii, sponsorizari). Administrarea fondului se face, in conditiile legii, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate-. Cu alte cuvinte, banii ies, chipurile, din mana Ministerului Finantelor, dar raman tot la guvern, adica la Ministerul Sanatatii. In plus, CNAS devine un soi de fisc sanitar, dublat de birocratia guvernamentala: combinatia rezultata va duce la blocaje de ordin decizional si, implicit, va determina scurtcircuite in rulajul banilor – greu de suportat de un sistem de sanatate precar.
Obligatii pentru furnizorii de servicii medicale
Furnizorii de servicii medicale (medicii, personalul sanitar din serviciile conexe actului medical, cabinetele medicale, centrele de diagnostic si tratament, spitalele, alte unitati sanitare, farmaciile, distribuitorii si producatorii de medicamente si materiale sanitare, persoanele fizice si juridice autorizate de Ministerul Sanatatii si Familiei) sunt obligati sa prezinte, la incheierea contractului, asigurari de raspundere civila in concordanta cu tipul de furnizor.
Asigurarile de sanatate nu vor deconta serviciile acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala sportiva; unele servicii medicale de inalta performanta; o parte din serviciile stomatologice; servicii hoteliere cu grad inalt de confort; anumite medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport.
Contributia lunara se modifica
Angajatul nu va mai plati 7% contributia pentru sanatate. Cuantumul contributiei lunare a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%. In cazul persoanelor care realizeaza venituri din agricultura si silvicultura sub nivelul salariului minim brut pe tara si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul minim brut pe tara.
Persoanele care nu sunt salariate sunt obligate sa comunice direct Casei in a carei raza teritoriala isi au domiciliul veniturile impozabile, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%.
Pentru cetatenii straini care se asigura facultativ, contributia la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a doua salarii minime brute pe economie.
Utilizarea fondurilor colectate
Veniturile fondului colectate de case se utilizeaza in primul rand pentru plata serviciilor medicale, a medicamentelor, a materialelor sanitare si a dispozitivelor medicale. De asemenea, sunt prevazute cheltuieli de administrare, functionare si de capital in limita a maximum 3% din sumele colectate. Procentul este foarte mare, motiv pentru care nu ne-am mira ca, la sfarsitul anului, directorii caselor de asigurari de sanatate sa-si acorde prime de sute de milioane de lei.
Ca si pana acum, se mentine fondul de redistribuire in cota de 25% din totalul veniturilor colectate, care se vireaza lunar in contul CNAS de catre case, si fondul de rezerva, in cota de 1% din sumele realizate anual.
Bugetul fondului se aproba de catre Parlament, distinct de bugetul de stat, la propunerea Ministerului Sanatatii si Familiei.