Home Social Fosta conducere a ADS, in vizorul Parchetului

Fosta conducere a ADS, in vizorul Parchetului

DISTRIBUIŢI

Parchetul instantei supreme a fost sesizat la sfarsitul lunii martie de catre ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, in legatura cu actiuni ale unor fosti directori generali ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS), prin care acestia ar fi transferat ilegal catre Primaria Sacele, din judetul Constanta, mai multe terenuri apartinand unei alte comune.

Printr-un protocol semnat cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) in 2001, Primaria comunei Sacele a intrat in posesia mai multor terenuri agricole apartinand statului si administrate de societatea constanteana Semlact, care urmau sa fie retrocedate in baza legilor fondului funciar.

Terenuri preluate prin frauda

-Primaria comunei Sacele a preluat de la SC Semlact SA Sacele si ADS, prin frauda, in plus fata de anexele validate conform Regulamentului de aplicare a legilor de fond funciar aprobat prin HG nr. 1172/2001, o suprafata de 974,396 ha teren agricol si 729,52 ha teren neagricol-, este concluzia Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii.

Din verificarile efectuate a mai rezultat ca ADS si Primaria Sacele au incheiat, in 2004, un protocol similar prin care un teren de 729,5 hectare a fost trecut in proprietatea privata a Consiliului Local Sacele, desi terenul era amplasat tot pe raza teritoriala a comunei Corbu, mai exact in zona strict protejata denumita Grindul Chituc.

-Fostul director general al ADS, Corneliu Popa, a semnat protocolul de predare a terenului fara a fi indeplinite conditiile prevazute de art. 9 din Normele de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind infiintarea si functionarea ADS, aprobate prin HG nr. 626/2001, in sensul ca predarea nu a avut la baza documentele necesare si verificarea legalitatii de catre directiile implicate din cadrul ADS, conform normelor aprobate de Consiliul de Administratie-, se precizeaza in raportul de control.

Ulterior, in luna mai 2005, Consiliul Local Sacele a incercat sa vanda terenul prin licitatie publica, dar aceasta a fost intrerupta de prezenta presei si a unor persoane care doreau sa participe, dar nu au avut acces. -Comisia Locala Sacele si Consiliul Local Sacele au trecut in mod ilegal in proprietatea privata a comunei si au scos la licitatie suprafata de 729,52 ha teren neagricol predat prin protocolul nr. 51306/2004, acest protocol necesitand a fi anulat-, se mai mentioneaza in raportul intocmit de catre cei de la MAPDR.

In plus, se mai precizeaza foarte clar in acesta ca, -din totalul suprafetei Grindului Chituc – 2.300 ha, amplasate conform tabelului anexat prezentei note, nu pot face obiectul aplicarii legilor de fond funciar, intrucat constituie zone protejate de interes national conform prevederilor Legii nr. 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national-.

Anularea protocolului

Din verificarile reprezentantilor Corpului de Control de la MAPDR a mai rezultat ca o parte din terenurile inscrise in protocolul incheiat cu ADS nu corespundeau ca si suprafata cu aceleasi terenuri inscrise in procesul-verbal de delimitare, semnat tot de reprezentanti ai agentiei.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat de catre Ministerul Agriculturii pentru a cerceta toate aceste cazuri si a stabili daca au fost comise infractiuni.

Agentia Domeniilor Statului, Prefectura judetului Constanta si Primaria comunei Corbu vor incepe procedurile legale de anulare a protocoalelor incheiate si de transfer catre ADS a terenurilor preluate ilegal de Primaria Sacele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.