Home Social Fostul ministru Andronescu, fata cu… Athanasiu!

Fostul ministru Andronescu, fata cu… Athanasiu!

DISTRIBUIŢI

Schimbul de staff din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a generat polemici indirecte intre fostul si actualul ministru de resort. Astfel, in timp ce Ecaterina Andronescu acuza lipsa unei maini forte la nivelul comisiilor raspunzatoare de examenele de Capacitate si Bacalaureat, actualul ministru al MECT, Alexandru Athanasiu, considera ca problemele aparute, mai ales la Bacalaureat, au fost cauzate de sistemul de examen tip-grila. Si de cine l-a implementat… -Sistemul de evaluare exclusiv pe grila a creat mari probleme, atat absolventilor care n-au fost <rodati> suficient pe acest tip de examen. Cele doua-trei simulari care au avut loc nu au fost deloc suficiente pentru a-i obisnui pe elevi nu atat cu sistemul de grila, cat cu modul de a gandi si aplica cele invatate intr-un asemenea sistem. El ar fi trebuit aplicat nu doar la simulari, ci si la celelalte verificari – lucrari, teze. Trecerea cu bine a unui examen de tip-grila nu presupune doar cunostinte suficiente, ci si un mod mai pragmatic de a le a aplica… In orice caz, trebuia mult mai mult exersat!-, considera ministrul Athanasiu.

Factorii-problema sunt mai mult abstracti…

Problemele survenite din cauza nivelului diferit de subiecte, cauzat de abordarea (in premiera!) a lectiilor din multitudinea de manuale alternative, pot fi considerate – cinic vorbind… – ca minore, daca se are in vedere procentajul de sub 1% al celor care au intampinat astfel de probleme in timpul Bacalaureatului. Dintre cei 167.000 de candidati la Bacalaureat, mai putin de 1.500 s-au plans de neconcordanta dificultatii intre ceea ce au studiat si subiectele din grila. In ce-i priveste, s-a luat masura unei treceri cu vederea a situatiei, ei avand castig de cauza.

Pe de alta parte, ca si in anii precedenti, factorul uman (si subiectiv! Deh, toti gresim…) a fost mult amplificat in ce priveste fraudele… Vesnicii examinatori (oare cine i-a ales?), nepregatiti (oare cine i-a scolit?), cat si unii elevi (care nu s-au pregatit…), toti acestia au dat din nou, mai mult decat in anii precedenti, imaginea unui fals examen de Maturitate, pe care nimeni nu-l considera o etapa de viata, ci doar o rampa – care poate fi trecuta oricum – spre o noua categorie sociala…

O gramada de foste si actuale degete aratatoare din actualul MECT il indica pe directorul Serviciului National de Examinare si Evaluare, Adrian Stoica, fiind principalul vinovat de tragedia Bacalaureatului 2003. Dar putini stiu ca SNEE a trebuit sa conceapa un total de peste 15.000 de subiecte diferite, la cel putin noua materii de Bacalaureat. Si personalul SNEE este de doar cateva zeci de profesori…

Promovabilitatea, sub nivelul anului precedent

Potrivit primelor estimari, procentajul de promovabilitate la examenul national de Bacalaureat la nivel national este de 80%.

In Capitala, aproximativ 70% din candidati au promovat BAC-ul. Dintre acestia, 75% au obtinut note intre 7,00 si 9,00.

La sediul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au fost depuse peste 200 de memorii si sesizari referitoare la unele erori continute de intrebarile-grila. Acestea vor fi trimise spre rezolvare Serviciului National de Evaluare si Examinare. Alti 2.380 de elevi au contestat notele obtinute la proba de Limba romana, acestea urmand sa fie recorectate intr-un centru special din Ploiesti.

La nivelul judetului Cluj, promovabilitatea a fost de 67,70%.

Promovabilitatea inregistrata la examenul de Bacalaureat, la nivelul judetului Botosani, este de 88,91%, procentaj net inferior celui de anul trecut, care a fost peste 95%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.