Home Social -FT- face inventarul romanilor care muncesc in strainatate

-FT- face inventarul romanilor care muncesc in strainatate

DISTRIBUIŢI

Un articol aparut, ieri, in editia electronica a publicatiei londoneze -Financial Times- prezinta avantajele pe care le comporta fenomenul exodului tot mai accentuat de romani inspre tarile din Europa Occidentala, 20 de procente din populatia activa a Romaniei preferand sa munceasca in strainatate.

Dar inainte de a vedea care sunt efectele benefice ale deciziilor acestor oameni, publicatia amintita analizeaza cauzele care le determina, pornind de la situatia unei localitati din judetul Bistrita Nasaud – comuna Feldru. O comunitate ai carei locuitori se indeletnicesc in special cu agricultura si oieritul, comuna Feldru si-a trimis, potrivit publicatiei mentionate, aproape jumatate din locuitori la munca peste hotare. -Din cei 8.000 de locuitori, 3.000 locuiesc acum in Europa de Vest, cu precadere in Spania-, se precizeaza in articol. Avantajele celor plecati sunt exprimate de insusi primarul comunei, citat de publicatia britanica. -Toti spun ca daca ar castiga in Romania macar jumatate din banii pe care ii castiga in Spania sau in alta parte, s-ar intoarce. Dar aici nu sunt locuri de munca-, declara primarul din Feldru, argumentand decizia celor plecati sa munceasca in afara.

De cealalta parte stau avantajele pe care jurnalistii britanici sustin ca emigrantii le aduc Romaniei. Astfel, potrivit publicatiei citate, prin sumele de bani trimisi in tara – intre 3,5 si 4 miliarde de euro – acestia au acoperit aproape jumatate din deficitul de cont curent din 2005. Un alt aspect pus de catre economistii britanici in directa legatura cu emigrantii este acela al somajului. Conform acestora, -efectul dezvoltarii economice din ultimii ani, pe de o parte, dar si emigrarea, pe de alta parte, au determinat o scadere a ratei somajului de la 8,4 procente – cat inregistra in 2002 – la cinci procente in prezent-. Nu in ultimul rand, cei care muncesc in tarile occidentale nu pierd legatura cu Romania, precizeaza publicatia. Odata intorsi aici, ei isi doresc sa investeasca si, de cele mai multe ori, o fac in terenuri si in proprietati imobiliare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.