Ion Sandu, directorul general al Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, si-a dat demisia din functie si ii acuza pe ministrul mediului, Aurel Constantin Ilie, si pe secretarul de stat Florin Stadiu ca, prin promovarea unui act normativ care prevede trecerea retelei de hidrologie la Regia Autonoma -Apele Romane- (RAAR) – caz unic in lume – si care va fi propus intr-o viitoare sedinta de guvern, se urmareste -distrugerea INMH si deturnarea fondurilor bugetare alocate institutului catre RAAR, aflata intr-o grava situatie financiara-.
Demisionarul acuza o -inginerie- financiara
Sandu sustine ca o parte din cele 112 miliarde de lei alocate de la buget pentru INMH – care in prezent nu are -nici un fel de datorii- si, in luna curenta, are un profit de opt miliarde de lei – vor fi transferate in contul RAAR, regie ale carei datorii se ridica la aproximativ 400 miliarde de lei. El sustine ca un procedeu similar a fost utilizat si in perioada 1992-1996, cand la conducerea MAPM era aceeasi echipa si cand institutul -era tinut cu contul gol-, in timp ce banii alocati de la buget INMH erau -deturnati- in conturile RAAR. -Nu este posibil ca o institutie veche de peste 110 ani, ca INMH, sa devina o filiala a RAAR, un beneficiar al meteorologiei si hidrologiei printre alti beneficiari-, a afirmat Sandu.
Directorul INMH mai sustine ca, prin -ruperea meteorologiei de hidrologie-, ar putea fi compromis contractul incheiat, in urma cu un an, cu firma americana Loockheed Martin, in valoare de 55 milioane de dolari, privind realizarea Sistemului Meteorologic Integrat National (SIMIN), iar Guvernul Roman ar putea fi pus in situatia sa plateasca -penalitati enorme- pentru nerespectarea termenilor din contract. Potrivit lui Sandu, documentul prevedea ca, in luna aprilie a acestui an, firma americana sa aduca in Romania un set de echipamente in valoare de aproape trei milioane de dolari.
-Operatiunea a fost insa blocata din cauza ca ordinul care prevedea scutirea platii taxelor vamale si TVA pentru aceste echipamente zace in sertarele celor de la Ministerul Finantelor-, a spus Sandu. Prin acest sistem, Romania urma sa primeasca aparatura si echipamente ultraperformante in domeniul meteorologic si sa devina, astfel, prima tara est-europeana beneficiara a unui asemenea sistem si un potential centru meteorologic regional.
Corpul de Control denunta lipsa performantei
Directorul general al INMH a spus ca toate cele trei controale efectuate la institut de Corpul de Control al premierului, Ministerul de Finante si cel al Mediului resping ca -nefondate si rau intentionate- temerile si suspiciunile privind eventuale nereguli la INMH. Sandu a adaugat ca decizia sa de demisie din functia de director general este irevocabila.
Raportul Corpului de Control al ministrului Ilie precizeaza insa foarte clar ca -s-a constatat ca nu au fost aduse la indeplinire in mod corespunzator criteriile de performanta pe anul 2000 prevazute in contractul de administrator unic-. De asemenea, se mai precizeaza in raport ca -prin proiectul de buget pe anul 2001, fondul de salarii determinat de catre INMH, la categoria salarii brute, a fost stabilit la suma de 84.858.000.000 de lei, respectiv cu 63,9% mai mult decat in anul 2000-, rezultand ca -fondul de salarii prevazut este mai mare decat cel determinat conform normelor Ministerului Finantelor Publice si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cu suma de 19.964.000.000 de lei, diferenta ce ar urma sa fie acoperita, in cea mai mare parte, din alocatiile de la bugetul de stat-.
Corpul de Control al ministrului a mai constatat sustinerea unor puncte de vedere personale ale domnului Ion Sandu, fara suport economic, in legatura cu renuntarea la achizionarea unor radare in valoare de circa doua milioane de dolari, fara a tine seama de fundamentarile, analizele si justificarile beneficiarilor, care utilizeaza si exploateaza asemenea echipamente in domeniul meteorologiei si hidrologiei-.