Lantul de demiteri din reteaua sanitara se afla in plina desfasurare. Lucrurile nu s-au asezat inca in judete, unde batalia se da pe functiile directiilor de sanatate publica. In acelasi timp, nici la nivel national nu avem inca o configuratie clara a posturilor-cheie. Surse din Ministerul Sanatatii ne-au dezvaluit faptul ca primul vizat este profesorul Ion Fulga, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului. Astfel, caricatura unui nou scandal se creioneaza in lumea plina de convulsii a halatelor albe. Demiterea lui Fulga – daca va avea loc – va fi una cu cantec, deoarece numirea lui a fost batuta in cuie pentru cinci ani, printr-o ordonanta de urgenta, de fostul ministru al sanatatii, avocatul Hajdu Gabor.
Importatorii de medicamente fac presiuni
In Sanatate, hotararile cele mai importante se iau pe usa din dos. In clipa cand vrei sa inlocuiesti un director, incepi sa-i cauti nod in papura cu toate mijloacele si relatiile, indiferent daca atacurile vin din partea sectorului de stat sau a celui privat.
Astfel, importatorii de medicamente, care au castigat in ultimii 10 ani 40% din piata farmaceutica, reclama faptul ca procedura de omologare a produselor impusa de Agentia Medicamentului este intarziata cu rea-intentie de profesorul Ion Fulga. Doua puternice companii au iesit la rampa, avand dosarele produselor supuse omologarii inca nerezolvate.
Firma germana -Braun- a depus inca de anul trecut dosare spre autorizarea a 16 produse, majoritatea necesare sectiilor spitalicesti cu profil de Terapie Intensiva (cum ar fi -Osmofundin- sau -Nutriflex-).
In aceeasi situatie se afla si firma -Pfizer International Corporation-, care, inca din 6 octombrie 1999, a depus actele pentru omologarea produsului -Celebrex-. Disputa dintre firma -Pfizer- si Agentia Medicamentului este mai veche. Autoritatilor romane acuza compania ca a incalcat deseori normele de publicitate in domeniul farmaceutic, prin reclama mascata efectuata la un medicament folosit in tratamentul disfunctiei erectile. Medicamentul, deja celebru, se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, caz in care, conform legilor in vigoare, publicitatea este interzisa.
Amestecurile nutritive trebuie omologate
Nu o data am semnalat diletantismul ordinelor date de fostul ministru Hajdu Gabor. Astfel, gratie ordinului promovat de Hajdu, in Romania trebuie omologata pana si coada-soricelului, daca este importata, deoarece, printr-o interpretare mai larga, devine medicament si este necesar avizul Agentiei Nationale a Medicamentului. Ordinul cu pricina, care acum, se pare, are toate sansele sa-i fie imputat lui Fulga, a fost facut functional cu concursul nemijlocit al fostei conduceri a Directiei farmaceutice din minister.
Prin ordinul amintit, nici un supliment nutritiv, fie ca este vorba de ceaiuri, drajeuri sau tablete, nu poate fi comercializat, decat daca obtine avizul agentiei. Spectrul unor astfel de produse, care se elibereaza fara reteta, este foarte larg: produse pentru mentinerea greutatii corporale; produse parabiotice, inclusiv alimente functionale care regleaza flora intestinala; suplimente nutritive pentru sportivi; plante medicinale conditionate sub forma uscata, pulbere, extracte hidroalcoolice, tincturi, siropuri, suplimente nutritive pentru gravide.
-Masculin-, problema-cheie
Toata nebunia creata in jurul Agentiei Nationale a Medicamentului si, implicit, a presedintelui Ion Fulga are la baza musetelul romanesc cu rol de -Viagra-, cunoscut sub denumirea de -Masculin-. Medicamentul a fost premiat la Salonul de Inventica de la Geneva, dus acolo pe filiera guvernamentala – prin intermediul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Menit sa-i fericeasca pe nenumaratii barbati cu probleme de potenta si la un pret rezonabil, castigurile preconizate depasesc imaginatia oricarui producator roman din domeniu.
Numai ca socotelile s-au oprit la poarta Agentiei Nationale a Medicamentului, care, printr-o dispozitie seaca, a scos produsul de pe piata. Decizia agentiei este ultralegala, avand in vedere ordinul lui Hajdu, firma producatoare trecand peste etapele de avizare – prin urmare, comercializarea in acest caz era ilegala.
-Noi suntem obligati sa evaluam eficacitatea, calitatea si siguranta in utilizare a produselor. Termenul de autorizare este de maximum 18 luni si a fost stabilit de Ministerul Sanatatii. Mentionez ca fiecare dosar inaintat noua are aproximativ 1.000 de file. Procedura se simplifica in cazul medicamentelor omologate deja de Agentia Europeana pentru Evaluarea Medicamentului. In ceea ce priveste presupusa mea debarcare, este nevoie fie de o lege care sa anuleze ordonanta de numire de anul trecut, fie sa mi se aduca acuze foarte grave in ceea ce priveste competenta profesionala, lucru incompatibil cu pregatirea si prestatia in functia pe care o detin-, ne-a declarat profesorul Ion Fulga.