Home Social Funeriu face catalog național pentru elevii și profesorii chiulangii

Funeriu face catalog național pentru elevii și profesorii chiulangii

DISTRIBUIŢI

Elevii vor fi evaluați calitativ, pe baza portofoliilor care vor cuprinde diplomele și medaliile și orice document care atestă rezultatele învățării la școală sau în afara acesteia, dar și cantitativ, pe baza unei evidențe informatizate pe care Ministerul Educației o va face la nivel național.
Ministerul de resort imple­mentează deja o aplicație pentru colectarea datelor din toate unitățile de învățământ preuniversitar referitoare la notele obținute de elevi și la prezența la cursuri atât a elevilor, cât și a profesorilor. Va fi un fel de catalog național, care va permite evaluări, sancțiuni, dar și recompense unde este cazul. Inițiativa are la bază  ideea cataloagelor on-line, destinate părinților care nu au timp să ajungă la școală și pot afla pe baza unei parole ce fac copiii lor când sunt sau ar trebui să fie la cursuri.
Hotărârea vine însă după ce, în anul scolar trecut, s-au inregistrat milioane de absente nemotivate. Pe baza catalogului național, elevii care chiulesc isi vor putea pierde mai usor alocatiile, la minimum 20 de absente nemotivate, iar profesorii care găsiți cu absențe nemotivate riscă să fie concediați.

Situația notelor și absențelor elevilor din întreaga țară, prezentată săptămânal

Specialiștii de la Centrul Național de Evaluare și Examinare au conceput un proiect care vizează prevenirea absenteismului și abandonului școlar și care prevede ca Ministerul să primească, la sfârșitul fiecărei săptămâni, raportări statistice cu notele elevilor și absențele acestora, din care vor reieși inclusiv absențele de la ore ale profesorilor. Situația săptămânală va fi întocmită în școli zilnic, de către operatori special desemnați, care vor transmite datele inspecto­ratelor școlare. La rândul lor, operatorii speciali din inspectorate transmit bazele de date locale către Baza de date centrală, gestionată la nivelul ministerului. Astfel pe baza acestor evidențe, profesorii, inspectorii școlari și decidenții din minister va putea face o analiză mai exactă a situației din școli. Notele elevilor vor arăta în ce fel curriculumul poate fi îmbunătățit și adaptat nevoilor elevilor și competențelor acestora, iar datele referitoare la prezență se vor transforma în informații mai exacte privind zonele de risc pentru absenteism și abandon școlar și vor conduce la măsuri în consecință.

Toate notele și absențele elevilor și profesorilor, înregistrate în BDNE

Ministerul Educației va pune la dispoziția școlilor din învățământul preuniversitar aplicația pentru transmiterea datelor de la nivel local – ASM și un sistem de transmitere al acestora către baza de date centrală – BDNE. Pentru inspectorate și minister se va implementa un sistem de valorificare și interpretare statistică referitoare la prezența la cursuri a elevilor și notele acestora. În cadrul acestui sistem sunt utilizați identificatori unici pentru unitățile de învățământ, discipline, clase, elevi și profesori. ?ê?£colile pot opta și pentru alte aplicații decât ASM, dar numai pe baza listelor de identi­ficatori unici transmise de Ministerul educației printr-o aplicație web.

BDNE va include calificative și comentarii privind notele și prezența

Câmpurile înre­gis­trărilor standardizate vor include numere unice pentru elevi și profesori, codurile unităților de învățământ și ale claselor, data la care s-a înregistrat absența elevului sau profesorului, precum și data notelor elevilor. Un câmp special înregistrează valori pentru note și calificative acordate elevilor, precum și valori pentru absențe. Pentru note și calificative, câmpul va fi completat cu N și nota/calificativul respectiv, de tipul N8 sau NFB. Pentru absențe va fi doar litera A, iar pentru absențe motivate, doar litera M. În cazul în care nu este completat numărul unic al elevului și câmpul conține doar litera A, valoarea va fi considerată absență a cadrului didactic de la oră. Absențele profesorilor nu pot fi mo­tivate, prevede proiectul. Un alt câmp permite comentarii cu privire la situațiile înregistrate.

Operatorii de date pentru BDNE, o nouă profesie în școli

Rolul celor trei tipuri de operatori – de la nivelul școlilor, al inspectoratelor județene și al celor de la minister va fi foarte important, aceștia având obligația să înregistreze corect datele și să transmită la timp rapoartele. Aceștia vor fi responsabili pentru toate datele introduse și transmise zilnic sau săptămânal către superiori.

Mai multe școli au cataloage on-line care permit evaluări

Unele școli din țară și din București au implementate aplicații care permit o listare a notelor și absențelor elevilor,  la inițiativa unui ONG care a construit o bază de date cu fonduri europene. Aplicația era însă destinată părinților care, din lipsă de timp, nu puteau avea o evidență a activității școlare a copiilor lor. Pe baza aplicației implementată de Adservio în mai multe școli din Iași, dar și din Capitală, contra unui abonament anual care costă în medie 150 de lei, orice părinte care vrea să vadă situația copilului poate accesa în orice moment și de pe orice calculator, pe baza unei parole, catalogul electronic al elevului. Părinții pot doar vizualiza notele și absențele, nimeni în afara profesorilor neputând face modificări asupra acestor date. De mai bine de doi ani, aceste cataloage on-line sunt funcționale și ajută la evidențe cantitative și calitative la nivelul școlilor respective.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.