Clopoțelul a sunat pentru peste 3.200.000 de elevi care au început, ieri, școala. Dintre aceștia, peste 652.000 sunt preșcolari, 814.000 sunt elevi din învățământul gimnazial, aproximativ 865.000 sunt în învățământul gimnazial, iar 922.000 în învățământul liceal. În București învață aproximativ 220.000 elevi și preșcolari în 400 de unități de învățământ cu personalitate juridică și aproximativ 50 de unități de învățământ fără personalitate juridică. Prezent la o școală din Capitală, ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, le-a cerut părinților luni, cu prilejul deschiderii noului an de învățământ, să se implice în viața școlii, susținând că doar printr-o „relație corectă“ între școală și aceștia poate exista un învățământ de calitate. „Aș dori ca părinții să se implice în viața școlii, doar printr-o relație corectă între școală și părinți putem avea o școală de calitate“, a spus demnitarul. Elevilor de clasa I Daniel Funeriu le-a urat ăbun venită în școala românească, spunându-le că îi așteaptă „momente de neuitat“. Referindu-se la calendarul școlar, ministrul a spus că în perioada 2-6 aprilie în premieră în acest an școlar va exista programul „Școala altfel“, săptămână în care copiii vor desfășura activități extrașcolare, altele decât cele de predare. „Rog părinții să se implice în definirea acestei săptămâni. Cadrele didactice sunt pregătite să lucreze cu dumneavoastră“, a afirmat Funeriu. Potrivit MECTS, semestrul I va începe luni, 12 septembrie, și se va încheia în data de 23 decembrie 2011. Prima vacanță va fi între 22 și 30 octombrie, iar vacanța de iarnă între 24 decembrie și 15 ianuarie 2012, fiind cu o săptămână mai lungă. Cursurile semestrului al II-lea vor începe pe 16 ianuarie 2011 și se vor încheia în 22 iunie 2012. Copiii vor avea vacanță de primăvară între 7 și 22 aprilie, cu o săptămână mai lungă decât cea actuală.
Vacanța de vară a anului școlar viitor va fi cuprinsă în perioada 23 iunie-9 septembrie. O noutate va fi săptămâna numită „Școala altfel“, care va avea loc în săptămâna dinaintea vacanței de primăvară de anul viitor și care va fi dedicată activităților extrașcolare și extracurriculare. În acea săptămână urmează să aibă loc și faza națională la olimpiadele școlare. Programul „Școala altfel“ va cuprinde același număr de ore ca o săptămână normală de cursuri. Vor avea loc activități culturale, tehnico-științifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare socială, de implicare în societate, activități educaționale pentru sănătate, educație ecologică, protecția mediului, educație rutieră, prevenirea incendiilor. Politicienii au lipsit anul acesta de prin curțile școlilor și asta după ce ministrul Învățământului le-a cerut să nu politizeze evenimentul. Cu toate aceste mulți au atins subiectul pe blogurile personale. Astfel, Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, le-a transmite, pe blogul său, un mesaj elevilor la începutul anului școlar, spunându-le că „viața este o competiție care trebuie câștigată“ și că au șansa ca, ajutați de părinți și de dascăli, să devină tot ceea ce își doresc. „Mult timp, în mintea mea, startul anului școlar echivala cu începutul anului. Mai simplu, începerea școlii era ziua cea mai importantă a anului. Întotdeauna am privit școala ca un loc care te formează ca om: pe lângă învățătura ca atare, extrem de importantă, printre colegi înveți ce înseamnă prietenia, competiția și se stârnește pofta de cunoaștere. Cu toate schimbările care s-au produs de când eram eu elevă și până acum, cred că imaginea copilului care intră în prima zi la școală sau care-și revede prietenii după o vacanță lungă a rămas aceeași. O bucurie nedisimulată și o energie specifică doar copilăriei“, scrie Udrea pe blog. Ea consideră că, după doi ani de dificultăți, „toamna aceasta se simte un reviriment la nivelul societății în entuziasmul față de școală“.
ASUR: școlile trebuie să păstreze neutralitatea religioasă, să se predea Istoria Religiilor
Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) susține că în unitățile de învățământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor și nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela. ASUR atrage atenția că în România sunt 18.300 de biserici și doar 4.700 de școli generale, în sistemul de educație existând aproximativ 12.000 de profesori de religie – mulți dintre ei preoți -, iar anual fondul de salarii pentru aceștia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro, bani plătiți de stat. În prag de nou an școlar, ASUR consideră că sunt necesare câteva precizari. „În școli nu se studiază Istoria Religiilor. Din contră, predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR. Religia se studiază an de an, săptămână de săptămână, începând cu clasa I. Timp de 12 ani, copiii sunt obligați, de facto, să participe la cel puțin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepția Limbii Române / materne și a Matematicii, care se studiază în absolut toți anii de învățămînt preuniversitar“, arată sursa citată. ASUR afirmă că salarizarea profesorilor de religie, „mulți dintre ei preoți, nu este asigurată de către culte, ci grevează bugetul Ministerului Educației“.
Teodora Kim