– Povestea Pământului, ilustrată inclusiv prin conceptul de Geoparc, reprezintă una dintre temele abordate la cea de a treia ediţie a Şcolii de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele. La finalul şcolii, desfăşurată integral online, elevii şi mentorii lor vor crea împreună o „Hartă a patrimoniului”.
Haţeg, 27.08.2020 – „Cum descopăr povestea Pământului în zona în care locuiesc?” este provocarea lansată echipei formată din patru elevi de liceu din Bucureşti, Horezu şi Haţeg, admişi la Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele pentru studiul temei „Povestea Pământului”. Printre cei patru tineri se numără şi Bianca Iorgoni, voluntară pentru Geoparc şi elevă la Liceul „I. C. Brătianu” din oraşul Haţeg.
„Am ales să particip la Şcoala de Vară pentru că am văzut o oportunitate şi nu îmi place să refuz oportunităţile care îmi sunt oferite în viaţă. Apoi, sunt pasionată de tema aleasă,”Povestea Pământului”, de roci şi de fosile. Fac ghidaje la Casa Vulcanilor şi tot ce aflu voi comunica mai departe. Sunt lucruri pe care în mod normal nu le învăţam şi nu aveam cum să le ştiu dacă nu participam. Colegii mi se par extrem de interesanţi, la fel şi mentorii. Bănuiesc că toţi colegii vor fi de acord cu mine că această Şcoală de vară este o experienţă despre care poţi să spui „mai vreau odată, vreau să revin”. Atât de frumos este”, afirmă Bianca Iorgoni despre participarea ei la Şcoala de Vară.
Până pe 5 septembrie, Bianca şi colegii ei vor lua contact şi vor putea experimenta ce înseamnă cercetarea ştiinţifică prin participarea la prelegeri online şi la activităţi practice. Ei vor fi îndrumaţi de mentori – cadre didactice, doctoranzi şi studenţi de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, experţi invitaţi şi, în premieră, de reprezentanţi ai Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi ai geoparcurilor aspirante UNESCO Ţinutul Buzăului şi Oltenia de sub Munte.
Prelegerile, completate cu filme de prezentare, vizează teme precum formarea rocilor, formarea reliefului, Pământul şi timpul geologic, patrimoniul cultural şi natural în Geoparcuri. Aplicaţiile practice urmăresc identificarea mineralelor şi a rocilor, realizarea de măsurători seismice cu o ministaţie furnizată de organizatori, măsurarea unor parametri atmosferici, identificarea de fosile şi determinarea vârstei acestora în timp geologic. Tot ca aplicaţii practice, elevii vor trebui să descopere povestea geologică şi antropologică a unui obiect local de piatră şi să realizeze o hartă a patrimoniului natural şi cultural din locurile lor natale.
„Anul acesta, tema gravitează în jurul ideii de aplicaţii ale ştiinţei şi tehnologiei în descoperirea şi prezervarea patrimoniului natural şi cultural. O atenţie deosebită este acordată geoparcurilor internaţionale UNESCO, cel mai de succes concept mondial în măsură să pună în valoare şi să protejeze patrimoniul natural şi cultural al unui teritoriu”, afirmă Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, mentor în cadrul Şcolii de Vară.
Şcoala de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele este unul dintre cele mai prestigioase evenimente educative la nivel naţional. La eveniment sunt admişi, în urma unei selecţii, elevi de liceu din întreaga ţară, indiferent de profilul pe care îl studiază, profesori care predau în domeniile STEM (ştiinţă, tehnologii, inginerie, matematică) şi consilieri şcolari. Elevii admişi au la dispoziţie 16 teme de studiu interdisciplinar menit să pună în valoare resursele ştiinţifice aparţinând platformei de cercetare şi de educaţie de la Măgurele, dar şi cele ale Universităţii din Bucureşti. Mai multe detalii despre acest eveniment sunt disponibile aici:
https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro/
Evenimentul din acest an se desfăşoară exclusiv online şi este organizat în baza unui parteneriat dintre Universitatea din Bucureşti (administrator al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
*********
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare.
Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Anul 2020 este unul cu o semnificaţie aparte pentru geoparc. Se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Reţelei Europene a Geoparcului, 15 ani de la acceptarea Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului în Reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor şi 5 ani de la recunoaşterea UNESCO a geoparcurilor internaţionale, prin Programul pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri.
Pentru informaţii privind Geoparcul accesaţi: www.hateggeoparc.ro