Home Social Georgeta Sultana – primul instructor roman de inot pentru bebelusi

Georgeta Sultana – primul instructor roman de inot pentru bebelusi

DISTRIBUIŢI

Georgeta Sultana este prima romanca ce a propus desfasurarea de activitati acvatice pentru copiii nou-nascuti. Metoda sa de crestere si ingrijire a celor mici a fost inregistrata in 2001 si la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Ea si-a perfectionat tehnica la Federatia franceza de activitati acvatice si loisir (FAAEL) si a pregatit in Romania primii 11 formatori acreditati sa pregateasca instructori sportivi care sa se ocupe de copilul nou-nascut. Urmatorul pas il reprezinta deschiderea unei scoli romanesti de activitati acvatice, similara federatiei franceze.

In Franta, activitatea acvatica se practica de mai bine de 30 de ani, iar in urma cu un sfert de secol s-a deschis acolo o federatie de profil. In Romania, acest tip de activitate este foarte putin cunoscut, pentru ca el a inceput sa fie practicat de doar cativa ani.

De la asistent neonatolog la animator acvatic

Timp de 30 de ani, Georgeta Sultana a lucrat ca asistent neonatolog, iar astazi este prima romanca ce a inceput sa desfasoare activitati acvatice cu bebelusii chiar din prima zi de nastere. Ideea a aparut cu mult timp in urma, de la -emisiunile de stiinta care se difuzau prin anii *72, cand am luat prima data contact cu acest gen de activitate-, povesteste azi instructorul bebelusilor. -Atunci m-am gandit ca este posibil ca un copil sa capete astfel de tehnici nu neaparat in Marea Neagra, si pot sa fac asta chiar si in cada casei-. Asa a inceput Georgeta Sultana sa lucreze cu copiii mici si si-a dezvoltat in timp propria tehnica de masaj, de hidroterapie si de activitate acvatica. In 2000 a fost acceptata ca si candidat la primul stagiu de animator acvatic, organizat de FAAEL. A urmat numeroase stagii de pregatire care s-au desfasurat in mai multe regiuni ale Frantei si care au avut teme foarte complexe. A inceput sa-si expuna propriile idei la conferinte internationale si in cele din urma -am obtinut diploma de animator federal francez pentru activitati acvatice cu copilul mic, iar dupa obtinerea diplomei am avut posibilitatea sa fiu acceptata si la stagii de formare pentru activitati acvatice pentru copil cu handicap-.

Copilul se dezvolta sanatos

Cresterea gradului de imunitate, dezvoltarea inteligentei emotionale si a masei musculare sunt doar cateva dintre beneficiile de care se bucura bebelusii. Acest tip de activitate se adreseaza in egala masura copiilor sanatosi si celor care se nasc cu probleme de sanatate. Desi aceasta metoda nu poate sa rezolve problemele majore ale unui nou-nascut, -recuperarea sa nu poate fi gandita fara hidroterapie-, considera Georgeta Sultana. De asemenea, s-a constatat ca cei care incep un astfel de program din primele zile de viata, si nu la cinci ani, asa cum se intampla la cluburile de inot din Romania, -devin mai indrazneti, mai curajosi si se comporta ca lideri in comunitatile de copii in care ajung-.

Federatie romaneasca de activitati acvatice

Georgeta Sultana isi desfasoara deocamdata activitatea in cadrul unui club privat, cot la cot cu primii 11 formatori romani acreditati. Urmatorul pas pe care si-a propus sa-l faca il reprezinta utilizarea acestei metode ca si program national educational de dezvoltare psihomotorie a nou-nascutului si copilului mic, prin infiintarea unei federatii romane de activitati acvatice, dupa modelul celei existente in Franta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.