Fiecare student roman a visat, cel putin o data in viata, cum ar fi decurs viitorul sau daca si-ar fi continuat studiile in strainatate. Pentru cei mai multi dintre ei, a studia la una dintre cele mai modeste universitati americane a ramas numai un vis. Putini sunt cei care razbat, mai ales ca birocratia isi spune cuvantul si aici.
Pentru a studia in Statele Unite este necesar sa cunoasteti sistemul de invatamant din aceasta tara. Pentru elevii care termina liceul (asa-zisii seniori), inscrierea trebuie facuta pentru admiterea la nivelul Undergraduate. La absolvirea celor patru ani de colegiu sau universitate se obtine diploma Bachelor of Arts (B.A.). Aceasta da dreptul la exercitarea unei profesiuni sau inscrierea la nivelul Graduate (Masterat, Doctorat). In ceea ce priveste nivelul Undergraduate, trebuie spus ca numarul colegiilor si universitatilor americane depaseste 3.000. Este foarte important sa cunoasteti topul universitatilor si colegiilor americane. Pentru aceasta aveti la dispozitie un site, http://www.usnews.com/. Ca sa vedeti topul, intrati pe Best Colleges, apoi cautati topul primelor 40 de colegii de arte liberale si acela al primelor 50 de universitati nationale. Probabil ca cei mai multi elevi doresc sa obtina o bursa, deoarece posibilitatile materiale nu le permit sa faca fata costului foarte ridicat al invatamantului si intretinerii, costurile variind intre 10.000 de dolari si 40.000 de dolari. De aceea este necesar sa cunoasteti ca unele colegii si universitati ofera burse totale sau partiale, iar unele nu acorda burse. De aceea este bine sa alegeti acele institutii care declara ca ofera burse totale.
Nu toate scolile ofera burse
Printre colegiile care asigura studentilor lor burse se numara Princeton University; M.I.T.; Macalester College; Harvard College; Wesleyan University; Bates College; Stanford University; Lehigh University; Colorado College, Yale University; Grinnell College sau Vassar College. Colegiile si universitatile americane difera dupa rang, rata absolvirii, scorurile de admitere la testele standardizate (TOEFL, SAT I, SAT II, ACT), dupa specializarile oferite (Majors), dupa rangul ajutorului financiar, bugetele alocate ajutorului financiar dat studentilor internationali. Pentru mai multe lamuriri puteti contacta Fundatia Fulbright, aflata in Bucuresti, strada Inginer Costinescu nr. 2, sectorul 1, Bucuresti, tel. 01/2319015, 01/2307719 sau 01/2315500, fax 01/2307738, adresandu-va sectiei educationale. La nivelul fundatiei se gaseste o biblioteca ce ofera informatii in legatura cu colegiile si universitatile americane, precum si materiale informative privind obtinerea formularelor pentru testele SAT I si SAT II. De asemenea, ofera consultatii colective si individuale. Materialele bibliotecii se pot consulta, zilnic, la sediul fundatiei, cu un cost minim. Baza de selectie Selectia la colegii se bazeaza pe rezultatele academice obtinute in liceu. Pentru aceasta este necesar sa fiti printre cei mai buni elevi ai liceului, cu rangul (Rank) cel mai mare in functie de medie (GPA – media generala pe primii trei ani din liceu). Trebuie spus ca cele mai bune universitati si colegii prefera pe cei cu GPA si cu rangul cel mai mare. Se prefera cei care au obtinut distinctii la olimpiadele nationale sau internationale (dar nu numai). Un alt criteriu este activitatea extracurriculara (concursuri nationale si internationale altele decat olimpiade, performante lingvistice, burse si cursuri in strainatate, activitati in cadrul organizatiilor de tineret, guvernamentale si nonguvernamentale, activitati in slujba comunitatii, concursuri sportive, artistice, literare, calatorii, creatii si inventii etc.).
Testele standardizate – cheia spre succes
Majoritatea colegiilor si universitatilor cer trei tipuri de teste standard, si anume TOEFL, SAT I si SAT II. Testul TOEFL Test of English as a Foreign Language se sustine in tara noastra pe calculator, la centrul permanent de testare pe calculator, situat pe strada Economu Cezarescu nr. 1-11, ap. 1, demisol, sectorul 6, Bucuresti, si face parte din AYASH Center (langa podul Grozavesti). Pretul testului este de 110 dolari. Majoritatea universitatilor si colegiilor prestigioase cer scoruri de peste 600 de puncte (respectiv 213 la Computer Based Test), ceea ce presupune o foarte buna cunoastere a limbii engleze. Mai multe informatii puteti obtine pe Internet, http://www.toefl.org/. Insa, cele mai multe aspecte le contine brosura editata de Comisia Fulbright. Testul SAT I School Aptitude Test se mai numeste si Reasoning Test; acesta se sustine la limba engleza (Verbal Section) si matematica (Math Section). Testul este cerut de aproape toate universitatile si colegiile americane. Punctajele totale obtinute trebuie sa se situeze de la 1.200 la 1.600 de puncte, iar universitatile si colegiile isi afiseaza scorurile medii. La universitatile si colegiile prestigioase, scorurile se situeaza intre 1.350 si 1.600. Testul SAT II, ultima etapa, consta din trei sau mai multe teste pe subiecte (Subject Tests). Limba engleza este obligatorie (Writing), si recomandabila matematica (Math IC sau IIC), precum si alta proba la alegere: fizica, chimie, biologie, limbi straine, istorie universala, americana etc. Formularele pentru inscriere se obtin de la Fundatia Fulbright si se trimit la CollegeBoard, prin posta, platind o suma mai mica decat la examenul TOEFL. Plata se face prin cec bancar de la orice banca. Examenele se sustin in Bucuresti la Institutul Mincu.
O alta cerinta obligatorie este reprezentata de recomandarile profesorilor si ale conducerii scolii. In general, se cer doua recomandari de la profesori: unul de engleza si unul de stiinte. Toate colegiile si universitatile cer si o recomandare de la directorul scolii, precum si situatia scolara (foaia matricola in limba engleza sau School Report) a primilor trei ani de liceu, media generala si pe obiecte (GPA) si rangul in scoala. Dupa trimiterea aplicatiei, se va trimite, in luna ianuarie, Middle-Year School Report, adica situatia din ultimul semestru al anului de seniorat. La fel de importanta este si formularea eseului. Acesta este cerut de toate universitatile si colegiile, dar in mod diferit. Majoritatea cer mai mult decat un singur eseu, iar uneori se cer eseuri speciale pentru studentii internationali. Acesta poate fi un eseu personal (Personal Statement), cerut de regula, dar poate avea si alte continuturi. Uneori vi se da o tema, si atunci veti scrie ceea ce se cere. Eseurile se pot clasifica in eseuri personale, motivationale si creative. Eseul nu trebuie sa depaseasca 500-600 de cuvinte. Acesta are o mare importanta in luarea deciziei de admitere.