Pentru toti cei care doresc sa urmeze cursurile unei facultati de stat, oferta educationala de anul acesta este bogata, celor 60.000 de locuri suportate de la buget adaugandu-li-se un numar aproximativ egal de locuri cu taxa la universitatile de stat, dar si multe altele la institutiile de invatamant superior particulare acreditate sau autorizate.
Candidatii care – din diferite motive – doresc sa urmeze cursurile unei facultati particulare trebuie sa aiba mare grija la asa-zisele universitati care functioneaza ilegal, fara a avea nici un fel de autorizatie de la Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, in aceasta perioada afise cu oferte tentante ca pret si ca oferta invadand pur si simplu orasul.
Oferta universitatilor de stat
Absolventii claselor a XII-a pot candida in vara si toamna acestui an pe cele 60.000 de locuri finantate de la bugetul de stat, scoase la concurs la universitatile de stat din toata tara. Cifra de scolarizare este identica cu cea din anul academic trecut, dinamica acordarii repartizarii lor pe specializari fiind diferita.
Pe centre universitare, situatia se prezinta astfel: Bucurestiul se detaseaza clar cu un numar de 17.506 de locuri, urmat de Cluj-Napoca cu 7.957, Iasi cu 7.400 si Timisoara cu 5.900 de locuri.
La polul opus se situeaza Pitestiul, cu 925 de locuri, la fel ca anul trecut, si Targoviste, cu 800 de locuri, fata de 860 anul trecut.
Astfel, Universitatea Bucuresti va scoate la concurs 4.600 de locuri bugetate, Politehnica aproximativ 5.000, Academia de Studii Economice 3.025, Academia Nationala de Muzica 780, Institutul de Arhitectura 305 (cu 25% mai mult ca anul trecut), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative 245, Academia de Educatie Fizica si Sport 190 si Academia de Arta Teatrala si Cinematografica 118 (cu 30% mai mult ca anul trecut).
Institutiilor de invatamant superior li s-a aprobat un numar de locuri cu taxe mai mic decat anul trecut. Intr-un clasament neoficial pe universitati conduce detasat Academia de Studii Economice, cu nu mai putin de 7.200 de locuri cu taxa aprobate. Universitatea Bucuresti va putea scoate la concurs 3.500 de locuri cu taxa, cu cateva sute mai mult ca anul trecut, Politehnica 1.450, iar Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative 245.
-In cazul Stiintelor economice si a Dreptului am mentinut sau chiar scazut numarul de locuri. Am fost insa de acord cu unele cresteri semnificative in cazul unor domenii ca inginerie economica si management, care sunt la inceput si au nevoie de specialisti-, ne-a precizat Ioan Ianos, directorul Directiei Generale pentru Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Institutii de invatamant superior care functioneaza fara nici un fel de autorizatie
Exista in Capitala, dar si in tara o serie de asa-zise universitati particulare ce continua sa functioneze si sa organizeze admitere, desi nu au avut niciodata autorizatie de functionare. Mai mult, zidurile si panourile din Bucuresti sunt pline de afise care anunta examen de admitere in conditii extrem de tentante atat din punct de vedere al calitatii actului educational, cat si al taxelor de studiu practicate. Cei care aleg sa urmeze o astfel de facultate – daca ii putem spune asa – vor avea insa ulterior neplacuta surpriza sa constate ca studiile nu le vor fi recunoscute nicaieri.
Unele dintre aceste asa-zise institutii de invatamant au devenit chiar celebre organizand cursuri de ani de zile. De neinteles este faptul ca, desi si Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar si Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica au sesizat in repetate randuri Politia, respectivele -universitati- continua sa functioneze.
-Cazul cel mai cunoscut este cel al Academiei Tehnoeconomia Europeana, care functioneaza ilegal, fara nici un fel de autorizatie. Este adevarat ca si-a depus de cateva ori dosarul pentru a primi autorizatie de functionare la CNEAA, insa de fiecare data a fost respinsa.
Au chiar si absolventi, insa nu stiu ce fac cu ei, probabil ii plaseaza la unele universitati autorizate.
Am sesizat Ministerul de Interne care, in momentul de fata, cerceteaza aceasta situatie. In afara de plangerea noastra, mai exista o plangere din partea Universitatii Romano-Americana – institutie de invatamant acreditata – care are numai de pierdut din faptul ca multi le incurca pe cele doua, titulatura lor terminandu-se in -Romano-Americana-.
-De asemenea, in ultimul an am primit 10 plangeri de la studenti sau asa-zisi studenti-, ne-a precizat Ioan Ianos, directorul general al Directiei pentru Invatamant Superior din MEC.
Un punct de atractie pentru cei care doresc sa urmeze o facultate si nu stiu despre ce este vorba consta si in preturile practicate, mult mai mici decat cele ale unor institutii de invatamant superior particulare autorizate sau acreditate.
Universitatile care functioneaza ilegal:
1. Academia Tehnoeconomia Economica si de Cooperare Romano-Americana – Bucuresti
2. American University by Mail – Bucuresti
3. Fundatia Infoenergetica -Sf. Apostol- – Bucuresti
4. Fundatia -Carol I- – Bucuresti
5. Universitatea Ecologica din Iasi – filialele din Suceava, Targoviste, Dorohoi, Buzau
6. Fundatia -Vasile Alecsandri- – Iasi – filialele Botosani, Suceava, Focsani
7. Fundatia -Alma Mater- – Sibiu – filiala din Targu Secuiesc
8. Academia Romana de Management – Targu Jiu
9. Universitatea Eurocor – Targoviste
Universitati care nu mai au drept de functionare
O alta categorie de universitati particulare sunt cele desfiintate anul trecut de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Drept urmare, respectivele institutii de invatamant superior nu mai au voie sa organizeze concurs de admitere pentru urmatorii ani universitari, activitatea acestora intrand in lichidare treptata, pana la finalizarea studiilor celor aflati acum in diferiti ani de studiu.
1. Academia de Arte -Luceafarul- – Bucuresti
2. Academia Internationala pentru Studiul Istoriei Culturii si Religiei – Bucuresti
3. Academia Romana de Management – Bucuresti
4. Fundatia Academica Europeana -Etnoculturalia- – Bucuresti
5. Fundatia -Irecson- – Bucuresti
6. Universitatea -Fortuna- – Bucuresti
7. Universitatea Tehnologica -Uniteh- – Bucuresti
8. Universitatea -Pro Humanitas- – Bucuresti
9. Fundatia Romana pentru Tineret -Decebal- – Baile Herculane
10. Fundatia de Prietenie Romano-Canadiana – Brasov
11. Universitatea -Gaudeamus- – Constanta
12. Centrul National de Inventica pentru Tineret – Ploiesti
13. Fundatia Nationala pentru Copii si Tineret -Ecaterina Teodoroiu- – Universitatea -Ecaterina Teodoroiu- – Targu Jiu
O alta categorie de universitati care nu mai pot organiza examen de admitere sunt cele care, in urma controalelor efectuate de comisii mixte formate din specialisti ai Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica si ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, pe parcursul acestui an nu au mai corespuns standardelor pentru care au primit autorizarea provizorie de functionare. Altele au comis mai multe nereguli de ordin administrativ si organizatoric care incalcau prevederile Legii nr. 88 din 1993.
Alte institutii de invatamant superior particular care urmeaza sa intre in lichidare din acest an:
1. Scoala Superioara de Afaceri – Bucuresti
2. Scoala Superioara de Jurnalistica – Bucuresti
3. Institutul de Management – Turism -Eden-
4. Institutul Biblic Roman – Bucuresti
5. Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant – Romania- – Botosani
6. Fundatia -Ergorom 79- – Universitatea -Alexandru Ghica- – Alexandria
7. Institutul Teologic Greco-Catolic – Blaj
8. Fundatia Universitara -Sfintii Apostoli Petru si Pavel- – Brasov
9. Institutul Teologic Greco-Catolic – Cluj Gherla
10. Fundatia -Sf. Maria- – Institutul de Invatamant Superior -Omnia- – Constanta
11. Fundatia Meridian – Universitatea -Virgil Madgearu- – Craiova
12. Fundatia -Tineretul Romnesc- – Universitatea -Negru Voda- – Curtea de Arges
13. Fundatia -Gheorghe Titeica- – Universitatea -Gheorghe Titeica- – Drobeta-Turnu Severin
14. Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant- – Focsani
15. Universitatea Ecologica -Dimitrie Cantemir- – Iasi
16. Fundatia Universitara pentru Kinoterapie – Oradea
17. Institutul Teologic Greco-Catolic – Oradea
18. Fundatia pentru Istoria Prahovei – Universitatea -Mihai Viteazul- – Ploiesti
19. Universitatea Banatului – Timisoara
Universitatile particulare acreditate
Fireste, nu toate universitatile particulare functioneaza ilegal si nu tuturor li s-a retras autorizatia de functionare. Exista 11 institutii de invatamant superior particular care au fost acreditate prin lege si 43 care functioneaza in baza autorizatiei acordata de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica.
Cele 11 universitati acreditate prin lege:
1. Universitatea Crestina -Dimitrie Cantemir- – Bucuresti
2. Universitatea -Titu Maiorescu- – Bucuresti
3. Universitatea -Nicolae Titulescu- – Bucuresti
4. Institutul Teologic Romano-Catolic – Bucuresti
5. Universitatea -Hyperion- – Bucuresti
6. Universitatea Romano-Americana – Bucuresti
7. Universitatea -Spiru Haret- – Bucuresti
8. Universitatea -Bioterra- – Bucuresti
9. Universitatea -Vasile Goldis- – Arad
10. Universitatea -George Bacovia- – Bacau
11. Universitatea -Constantin Brancoveanu- – Pitesti
12. Universitatea -Emanuel- – Oradea