Sunt tineri, încă în băncile școlii, unii nici nu sunt din Arad, dar sunt legați de aceeași pasiune: istoria și arhitectura orașului. Un grup de elevi și studenți a inițiat un proiect prin care să dea un impuls turismului arădean, oferind tururi gratuite, după un concept relativ nou în Europa.
„Free tours” este un concept apărut în 2004, la Berlin, de unde s-a extins în alte orașe mari ale Europei, iar în 2011 inițiativa înființării unui astfel de grup de ghizi turistici voluntari a apărut și la Arad, într-un grup de tineri, unii dintre ei elevi sau studenți, care reușesc să îi impresioneze pe turiști.
Unul dintre inițiatorii acestui proiect este Eugen Rogojan, care are 15 ani și este elev în clasa a X-a, la profil filologic.
Chiar dacă nu este din Arad, ci din localitatea Sântana, aflată la 30 de kilometri, Eugen Rogojan este pregătit să răspundă la orice întrebare pusă de un vizitator, pentru că istoria și arhitectura reședinței de județ sunt pasiunile sale cele mai mari. De altfel, acestea l-au determinat să inițieze, alături de un prieten, Mario Csipai, proiectul „free tours”.
Voluntarii „Arad Free Tours” vor să repună orașul pe harta turistică
Eugen Rogojan și Mario Csipai au devenit ghizi voluntari și li s-au alăturat rapid alți câțiva pasionați, astfel că acum grupul „Arad Free Tours” este format din zece tineri, toți cunoscători de limbi străine. Unii dintre ei nici nu sunt din România, ci provin din Polonia sau Germania, dar cu toții sunt legați într-un fel de Arad.
„Ideea proiectului «Arad Free Tours» îi aparține lui Mario, cel care, în cea mai mare parte a anului, coordonează proiectul. El călătorește mult, e plecat și acum din țară, și astfel a făcut cunoștință cu acest concept de tururi gratuite, apărut în 2004. S-a gândit că l-ar putea implementa cu succes și la noi. Vrem să repunem Aradul pe harta turistică a regiunii și a țării pentru că, în ciuda istoriei bogate și a arhitecturii deosebite, orașul nu este dezvoltat în această direcție”, explică Eugen.
El și ceilalți voluntari își oferă serviciile gratuit, promovându-și activitatea printr-un site special creat, unde turiștii pot să-și programeze tururi ale orașului.
De cele mai multe ori, cei care îi contactează fac parte dintr-un grup aflat în trecere prin oraș, fie de turiști, fie de profesori și elevi. Au vizitatori din toată lumea, mai ales care vin în interes de serviciu.
„Am făcut și tururi pentru delegații sosite la companii private, dar și pentru delegații ale unor instituții ale statului. Colaborăm mult cu Inspectoratul Școlar, care apelează la noi pentru grupuri de elevi care vin în Arad”, spune Eugen.
Voluntarii sunt în căutarea altor persoane interesate să li se alăture, iar la o selecție recentă s-au prezentat 15 candidați, care urmează să fie instruiți de către cei care au acumulat deja experiență.
Inițiatorii proiectului spun că nu le cer niciodată bani turiștilor, însă unii vizitatori insistă să-i recompenseze, astfel că acceptă mici donații pentru a-și putea promova activitatea, având costuri în special cu întreținerea site-ului, tipărirea de broșuri și cu unele deplasări.
Recent, Eugen Rogojan le-a oferit un tur al Aradului unor turiști greci, aflați pentru prima dată în Arad, fiind în trecere, în interes de serviciu.
Pe aceștia, Eugen i-a impresionat vorbindu-le despre Sinagoga Neologă de pe strada Tribunul Dobra: „Există o poveste foarte interesantă despre această sinagogă. În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost marcată cu o cruce pe acoperiș, fiind astfel ferită de bombardamentele venite pe cale aeriană. Acest lucru a făcut ca, pe timp de război, școlile din Arad să își aducă elevii aici pentru a ține cursuri în siguranță”.
„Este un palat foarte frumos și mă face oarecum mândru că poporul elen a avut o influență asupra arhitecturii din această parte a Europei”, spune un membru al grupului de turiști.
Printre voluntarii de la „Arad Free Tours” se numără și o poloneză de 32 de ani, Agnieszka Doyniak, care vine dintr-un orășel mic, Mogilno, aflat la 80 de kilometri de Poznan. Este controlor financiar și a venit în Arad în urmă cu cinci ani, pentru un post, iar primul contact cu orașul a făcut-o să creadă că este locul în care ar putea trăi de acum înainte.
„Am descoperit un oraș cu palate vechi, total diferit față de ce știam din Polonia. Acesta e principalul motiv pentru care m-am implicat în inițiativa de a forma un grup de ghizi voluntari. Nu pot să renovez nicio clădire istorică, dar cel puțin pot să arăt altora că ele încă mai există și au povești deosebite”, spune Agnieszka.
Ea le vorbește turiștilor nu doar despre istorie și arhitectură, cât mai ales despre locuitori.
„Oamenii reprezintă orașul și ei trebuie să fie un avantaj. Când am sosit din Polonia, am fost ca un turist, era ceva nou, dar am constatat că oamenii sunt foarte calzi și săritori. Asta e impresia turiștilor la plecare, pentru că îi întreb de fiecare dată și îi conving că trebuie să se întoarcă”, adaugă Agnieszka.
Voluntarii, singurii ghizi din Arad, apelează la argumente istorice pentru a promova orașul
Chiar dacă sunt voluntari și amatori, membrii grupului „Arad Free Tours” sunt singurii ghizi turistici din Arad, oraș care candidează pentru titlul de Capilată Culturală Europeană în 2021.
„Acest lucru ne responsabilizează, ne determină să fim bine pregătiți și să lăsăm o impresie cât mai bună”, spune Ioan Mihai Gale, un student la Medicină în vârstă de 24 de ani, care face parte din grupul de ghizi.
De fiecare dată când face un tur al orașului, Mihai le vorbește vizitatorilor despre dezvoltarea Aradul de la începutul secolului al XX-lea.
„Încerc să scot în evidență că arădenii, la 1900, erau în frunte în multe domenii. Am avut primul teatru, prima școală românescă de învățători din Transilvania, am avut prima fabrică de automobile – Marta, dar le spun și că în 2028 împlinim o mie de ani de istorie. Le vorbesc despre oameni celebri proveniți din zonă, cum ar fi Ioan Slavici, Emil Monția, Vasile Goldiș și mulți alții. Le spun că Franz Kafka avea rude în Arad și se plimba prin oraș în vizitele sale”, povestește Mihai.
Traseul pe care sunt plimbați la pas turiștii are, în medie, patru kilometri și cuprinde centrul arhitectural, centrul vechi, faleza Mureșului, iar uneori și zonele mai moderne, astfel că un tur poate dura patru ore. Între altele, vizitatorii admiră și își fac fotografii cu Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Catedrala Catolică sau Teatrul de Stat.
„Există și o dezamăgire pentru vizitatori: nu au acces în Cetatea Aradului, pentru că este bază militară. Străinii sunt foarte curioși de acest loc și încercăm să le explicăm că, deși este emblema orașului, cetatea nu este deschisă publicului, existând doar speranțe că aceasta va fi demilitarizată în următorii ani”, spune Mihai.
La finalul vizitelor, ghizii se fotografiază cu musafirii lor și îi întreabă despre impresiile pe care și le-au făcut despre oraș.
„Majoritatea remarcă asemănarea arhitecturii cu cea din Viena. Le spunem că orașul era numit în trecut «Mica Vienă», o denumire care este revendicată și de Timișoara. În această dispută, noi îi cităm pe Eminescu și pe Iorga, pentru a aduce argumentul istoric în favoarea Aradului”, spune Mihai.
Istoricul arădean Dan Demșea spune că proiectul voluntarilor „vine în al doisprezecelea ceas”.
„E păcat că autoritățile nu s-au implicat mulți ani în acest tip de promovare turistică, iar acum sarcina pică pe umerii unor voluntari, care sunt motivați doar de dragostea pentru urbe, dar care fac o treabă exemplară”, declară istoricul.