Home Social Gleevec nu reprezinta miracolul asteptat de milioane de bolnavi

Gleevec nu reprezinta miracolul asteptat de milioane de bolnavi

DISTRIBUIŢI

– Afirma medicul iesean Constantin Volovat, abia intors de la cel de-al 37-lea Congres al Societatii Americane de Oncologie Clinica ce s-a desfasurat la San Francisco – Cerut in toate tarile, inclusiv in Romania, acest medicament are insa toate sansele sa devina o afacere foarte profitabila pentru firma producatoare

Deschiderea unui nou drum terapeutic

In fata a peste 25.000 de specialisti cancerologi, din peste 100 de tari ale lumii, cel de-al 37-lea Congres al Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO) a lansat o vedeta, Gleevec, dar nu a rezolvat inca problema cancerului. Dorit in toate tarile, inclusiv in Romania, acest medicament, ajuns dintr-odata speranta a mii de bolnavi, are toate sansele sa devina o afacere foarte profitabila pentru firma producatoare. La cateva zile de la incheierea ASCO, specialistii afirma categoric ca Gleevec este un medicament foarte bun, dar nu unul miraculos. -Tratamentul cu Gleevec nu reprezinta <cura miraculoasa> in lupta impotriva cancerului, ci doar deschide un nou drum in terapia acestei boli. Terapia cancerului este de o mare complexitate si diversitate, din simplul motiv ca notiunea de <cancer> este un termen generic aplicat unui grup de boli, fiecare dintre acestea avand o alta evolutie, pronostic si tratament-, explica dr. Constantin Volovat, membru al ASCO, prezent la lucrarile Congresului desfasurat la San Francisco, cel care coordoneaza Centrul de Oncologie Medicala de la Policlinica nr. 1.

Reactioneaza acolo unde Interferonul nu are efect

In conditiile in care, pana in prezent, transplantul de maduva reprezenta singurul tratament pentru leucemia mieloida cronica, aprobarea de catre -Food and Drug Administration- (FDA) a medicamentului Gleevec a fost asimilata cu o revolutie in terapia anticanceroasa. Practic, FDA este forul suprem din SUA, cel care aproba vanzarea pe piata americana a oricarui medicament sau aliment, un echivalent al acestui for in Romania fiind Agentia Nationala a Medicamentului. Gleevec, cunoscut si sub denumirea de STI571, a fost descoperit si cercetat de catre firma -Novartis Oncology-. -Leucemia mieloida cronica este un cancer al globulelor albe (granulocite). Boala poate aparea la copii, dar si la persoanele de varsta mijlocie sau varstnici. In primele etape de dezvoltare a bolii, aceasta nu prezinta nici un simptom, progresia sa fiind lenta. Pana in prezent, transplantul de maduva reprezenta singurul tratament care sa obtina vindecarea bolii atunci cand aceasta este in faza de inceput, dar multi dintre pacienti sunt in varsta sau prezinta si alte boli asociate, acestea reprezentand contraindicatii pentru transplantul de maduva prin faptul ca, la acesti pacienti, pot aparea efecte secundare majore, ducand pana la deces. Aceasta – in conditiile in care pacientul respectiv si-ar permite sa plateasca un transplant de maduva-, spune dr. Constantin Volovat.

Pana acum, bolnavii erau tratati cu Interferon, medicament folosit si de medicii ieseni, tratament care produce o remisiune a bolii la 70% dintre pacientii cu leucemie mieloida cronica. Atunci cand boala nu raspunde la acest tratament, pronosticul, in general, este sumbru. Ei bine, studiile clinice au aratat ca Gleevec a produs o rata mare de remisiuni la 53 din 54 de pacienti cu leucemie mieloida cronica rezistenta la tratamentul cu Interferon. -Deocamdata, nu se cunoaste daca Gleevec chiar vindeca leucemia mieloida cronica sau doar stopeaza evolutia acesteia pentru un timp-, explica medicul iesean.

Medicamentul ataca numai celulele canceroase

Cancerologii ieseni sunt de parere ca Gleevec face parte dintr-o clasa de noi medicamente. Acestea ataca in mod tintit, la nivel molecular, anumite proteine specifice si esentiale pentru existenta celulelor canceroase. Majoritatea tratamentelor medicamentoase actuale nu actioneaza strict specific pe celulele neoplazice, atacand si unele celule normale. Acesta este motivul pentru care apar efectele secundare (greturi, caderea parului, afectarea maduvei osoase, a functiei ficatului sau rinichiului), efecte greu suportate de pacienti. -Efectele secundare nu permit administrarea decat intr-o doza limitata a medicamentelor citostatice, ceea ce, de multe ori, scade eficacitatea lor. Gleevec, ca si alte medicamente de acest gen aflate in studiu, ataca in mod selectiv numai celulele canceroase, neafectand celulele normale ale organismului. In cazul Gleevec, acesta afecteaza numai proteina BCR-ABL din celulele leucemice existente in leucemia mieloida cronica-, sustine dr. Constantin Volovat. Medicamentul a fost sintetizat in laborator pentru a actiona in mod tintit pe o anumita proteina anormala, foarte activa, care se gaseste la nivelul celulelor pacientilor cu leucemie mieloida cronica si care, probabil, produce aceasta boala. Prin blocarea in mod selectiv a genei (proteine) anormale (numite si BCR-ABL) de catre Gleevec, se produce moartea celulelor leucemice. Dupa o astfel de descoperire, s-a pus, in mod firesc, intrebarea: Este posibila dezvoltarea unui tratament strict tintit si in cazul altor tumori maligne? -Da, daca tinta este corect aleasa. Gleevec este un exemplu in care, o data descoperita cauza bolii, s-a mers in mod strict pe eliminarea acestei cauze. Apoi, tinand cont de faptul ca Gleevec actioneaza si pe alte proteine celulare (c-kit) si la nivelul receptorilor PDDFR, ar putea exista si alte tumori care sa raspunda la acest tratament (tumorile stromale gastrointestinale, glioamele, sarcoamele de parti moi)-, crede dr. Volovat.

Studiul unui medicament contra cancerului dureaza 14 ani

Cercetarea unor noi medicamente pentru tratamentul cancerului reprezinta un proces de lunga durata si foarte costisitor financiar. Aceasta – deoarece orice medicament este riguros studiat, nefiind aprobat decat in urma unor numeroase studii, care sa demonstreze eficacitatea sa in aceasta boala. Substanta studiata, pentru a deveni un medicament contra cancerului, trebuie, initial, sa fie studiata in domeniul preclinic (studiul compozitiei chimice, experimente pe animale), apoi studiata pe voluntari sanatosi si, in final, pe pacienti (cu acordul scris al acestora). Numarul de cazuri pe care este testat medicamentul trebuie sa fie de ordinul sutelor sau chiar miilor. Astfel, din 5.000-10.000 de produsi chimici, se selecteaza un singur medicament eficace in cancer, acest proces avand o durata de aproximativ 14 ani. -Exista critici, in ultimii ani, legate de perioada mare de timp necesara aprobarii de catre FDA a medicamentelor. Cu toate acestea, rigurozitatea extrema in acest sens este absolut necesara, avand in vedere existenta unei mari varietati de asa-zise medicamente ?çmiraculoase?ê, care, de fapt, reprezinta numai o simpla afacere pentru cei care le comercializeaza-, spune medicul iesean. Cert este ca, in cadrul cercetarii medicale in domeniul medicamentelor contra cancerului, sunt angajati mii de cercetatori si medici practicieni, sumele alocate acestui domeniu fiind uriase. Aceasta explica si faptul ca medicamentele contra cancerului sunt scumpe, ele ingloband in pret si costul cercetarii pentru producerea lor. Tendinta moderna, la ora actuala, este conceperea unor medicamente care sa se poata administra oral, fara a fi nevoie de administrarea prin perfuzie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.