Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transpus in legislatia nationala prevederile europene privind uciderea animalelor domestice. Potrivit Ordinului nr. 180/2006, emis de ANSVSA, printre metodele de sacrificare se numara asomarea (adormirea), folosirea unui pistol cu glonte captiv, lovirea, urmata de pierderea cunostintei (fara ca instrumentul mecanic folosit sa penetreze craniul animalului), electronarcoza, uciderea cu pusca, electrocutarea si expunerea la dioxid de carbon.
ANSVSA poate autoriza transportul animalelor ranite sau bolnave in scopul sacrificarii sau uciderii, numai daca animalul nu va suferi in plus. Totusi, potrivit noilor reglementari, autoritatile veterinare pot autoriza, in anumite conditii, decapitarea sau dislocarea gatului.
Legea nu se aplica pentru evenimentele sportive, culturale si religioase
In cazul electronarcozei, ANSVSA recomanda plasarea electrozilor astfel incat acestia sa cuprinda creierul, permitand curentului sa treaca prin acesta: -Se vor lua masuri corespunzatoare care sa asigure ca exista un contact electric bun, prin indepartarea lanii in exces sau prin udarea pielii-. Potrivit normelor UE, o atentie deosebita trebuie acordata si imobilizarii animalelor inainte de sacrificare. Astfel, picioarele acestora nu trebuie legate inainte de asomare sau de ucidere. Animalelor care sunt ucise in timpul evenimentelor sportive sau culturale, precum si cele care sunt sacrificate in cadrul unor proceduri religioase nu li se aplica noile reglementari.
Legislatia comunitara referitoare la practicile de sacrificare urmareste reducerea suferintelor animalelor prin folosirea unor metode autorizate de a anestezia si a ucide animalele, bazate pe cunoasterea stiintifica si pe o bogata experienta practica adunata in timp. Ca atare, Directiva Consiliului 93/119/EEC precizeaza in detaliu procedura care trebuie respectata pentru sacrificarea animalelor. Astfel, inaintea sacrificarii, animalele trebuie transportate si intretinute in conditii cat mai bune, imobilizate, asomate sau ucise instantaneu.
Odata cu noile norme introduse in scopul alinierii la normele Uniunii Europene, se pune foarte mult accent pe echipamentul abatoarelor, care trebuie sa aiba podea nealunecoasa si protectii laterale. Puntile, rampele si culoarele trebuie sa aiba traverse sau orice alte mijloace care sa previna caderea animalelor. Rampele de iesire sau de intrare trebuie sa prezinte cea mai mica inclinatie posibila. Trebuie avut grija ca animalele sa nu fie speriate sau maltratate. Acestea nu trebuie sa fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana, lana), pentru a nu li se provoca suferinte sau dureri inutile. In ceea ce priveste noile cerinte ale ANSVSA, mai este specificat faptul ca animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decat daca operatiunea are loc imediat dupa sosire. Altfel, trebuie adapostite.