Aproximativ o treime dintre salariatii Uniunii Europene – peste 60 de milioane de persoane – este expusa la un nivel excesiv de zgomot. Pierderea auzului cauzata de zgomot este printre cele mai frecvente boli profesionale din UE.
Printre zonele de risc in ce priveste gradul de nocivitate a zgomotului pentru personalul angajat se afla gradinitele, fermele de porci, salile de spectacol si cluburile, potrivit unui studiu al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.
-Zgomotul de la locul de munca afecteaza peste 320.000 de salariati din Romania. Un procentaj insemnat dintre ei ajunge, dupa o activitate mai indelungata, sa sufere diferite afectiuni pe sistem de nervos sau chiar sa isi piarda auzul-, a precizat si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, in cadrul unui seminar organizat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in colaborare cu Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca. Cele doua institutii au lansat, ieri, o campanie pentru prevenirea riscurilor cauzate de expunerea la zgomot. -(…) Zgomotul este un factor determinant care duce la un risc crescut de accidentare la locul de munca, a afirmat directorul agentiei, Hans Horst Konkolewsky. Oficialul european a insistat asupra acestui ultim aspect si a atras atentia autoritatilor romane ca media accidentelor de munca produse in Romania este de trei ori mai mare decat media europeana.