Home Social Greselile din manuale pun scoala in alerta

Greselile din manuale pun scoala in alerta

DISTRIBUIŢI

Manualele alternative: instrument de lucru, sursa de informatie, albume cu calitate grafica deosebita sau, prin greselile pe care le contin si prin temele controversate abordate, sursa de intoxicare? Pot manualele sa puna in pericol cunostintele copiilor pentru cele doua examene extrem de importante din viata de elev, Capacitatea si Bacalaureatul? Din discutiile purtate cu profesori de la Colegiul -Costache Negruzzi- din Iasi, se pot trage destule semnale de alarma…

Geometria si programa – prea complicate

-Cred ca a fost o greseala sa se renute la geometria tratata clasic- sustine profesorul de matematica Gheorghe Ilie, seful catedrei de specialitate din cadrul Colegiului -Costache Negruzzi-. -Boala manualelor alternative provine de la programa scolara care este prea complicata. Astfel, s-au introdus la clasele a IX-a, a X-a si a XI-a notiuni noi, de exemplu, la clasa a IX-a, notiunea de vector, transformarile geometrice si geometria-, afirma profesorul Gheorghe Ilie. El sustine ca, prin algoritmizarea geometriei, prin prezentarea geometriei vectoriale, elevii nu mai sunt ajutati sa gandeasca. Cu alte cuvinte, de la o geometrie in care se desenau figuri si se aplicau teoreme, s-a ajuns la o geometrie plina de calcule. La gimnaziu, manualele alternative, sustine dl Gheorghe Ilie, nu sunt deloc reusite. Nu au suficiente exemple, notiunile teoretice nu sunt suficient de bine explicate si ingreuneza accesul elevilor la manualul direct, fara ajutorul profesorului.

Concluzia este ca doar profesorul poate deslusi materia din manual pentru elevul de gimnaziu.

Falsificarea evenimentelor istorice

Rodica Pal, sefa Catedrei de Istorie de la -Negruzzi-, afirma ca greselile din manualele alternative pot fi corectate cu usurinta de profesorul atent. Ca profesor de istorie, Rodica Pal afirma ca greselile nu o sperie pentru ca acestea nu sunt fundamentale. -Ma nelinisteste tendinta de <fabricare> a unor documente: sa creezi un tip de document cum ar fi capitulatia, dupa tot tipicul, pentru o perioada cand nu stim daca acest act a existat sau nu! Cream o imagine falsa si contribuim la falsificarea unor evenimente. Ma refer la manualul de istorie de clasa a VIII-a al Editurii Humanitas, unde apare capitulatia lui Vlad Tepes, de la 1460, cu Imperiul Otoman. Mi se pare un real pericol tendinta de a introduce un document fals-, sustine profesoara de istorie Rodica Pal.

Prin ordinul MEC nr. 3915/31.04.2001 sunt scoase din studiul clasei a V-a notiuni ca -evolutia grupurilor umane-, -sclavi-, -strategi-, -criza societatii grecesti si consecintele acesteia-, -modelul democratic-. -Eu elimin conceptul de democratie, dar predau Atena. Cum pot sa predau Atena si democratia ateniana daca nu explic ce e democratia?-, se intreaba profesoara.

Care este limita Carpatilor Orientali?

-Exista si in geografie dubii si, prin urmare, sunt informatii care difera de la manual la manual. De exemplu, la Carpatii Orientali, grupa centrala este dusa pana la Depresiunea Brasovului in anumite manuale, in altele manuale se includ muntii Persani si Barauli la grupa sudici. Nu sant greseli de fond, ci de formi an manualele de geografie-, spune Florin Iancu seful catedrei de geografie de la -Negruzzi-. Profesorul mai afirma ca unii specialisti sustin, de exemplu, ca limita Carpatilor Orientali este pana la Valea Dambovitei – incluzand si Muntii Bucegi -, insa ideea general acceptata este ca limita se afla pe pe Valea Prahovei. Dar aceste controverse se intampla la varf, nu in manualele din invatamantul preuniversitar. -Facand o comparatie cu manualele unice, aceste manuale alternative sunt superioare nu numai din punctul de vedere al graficii, dar si al prezentarii problemelor din punct de vedere geografic. Unele manuale pacatuiesc insia printr-o schematizare la sange a materiei, iar altele printr-un exces de informatii-, conchide Florin Iancu.

In concluzie, in mai toate manualele alternative, atat in cele de gimnaziu sau de liceu, greselile sunt prezente, fie acestea de fond sau de forma. In unele cazuri, manualele abordeaza probleme controversate, provocand deruta in randul elevilor si chiar al profesorilor. Profesorii au observat ca exista deficiente in privinta corelarii manualelor cu programa si cu cerintele examenelor nationale. In aceste conditii, rolul de a naviga printre toate acestea si de a transmite un continut unitar le revine dascalilor.

Corina Galca

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.