Angajatii din invatamant si liderii sindicali ai acestora au dat ieri o lectie dura de solidaritate, greva de avertisment fiind cvasigeneralizata. Aproximativ 300.000 de cadre didactice au -sarbatorit- ajunul Martisorului printr-o -recreatie- de avertisment de doua ore, reamintind Guvernului ca patura sociala cu cel mai inalt grad de intelectualitate nu mai poate fi driblata dupa cum vrea el. Inventivi, dascalii au realizat un tip de martisor – dedicat ministrului educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu – cu aspectul unui tichet de masa, a carui valoare este nula…
Greva de avertisment s-a desfasurat mai violent in unele judete, ajungandu-se pana la trimiterea copiilor acasa. Au fost si situatii in care s-a recurs la greva japoneza sau doar la -omiterea- trecerii notelor in catalog.
In invatamantul superior, studentii a 25 de universitati din tara au luat si ei pauza de doua ore, alaturi de dascalii lor. Manifestarile de solidaritate ale discipolilor au ajuns pana la organizarea de colecte simbolice, in favoarea profesorilor lipsiti de cele mai elementare posibilitati pentru un trai decent.
Reusita grevei de ieri ar trebui sa dea de gandit celor din Guvern, mai ales ca pe 11 martie alianta sindicatelor din invatamant are de gand sa declanseze o alta greva, care – de aceasta data – se va intinde pe toata perioada zilei…
Aproximativ 300.000 de cadre didactice din toate unitatile de invatamant, sustinute de elevi si de studenti, au fost ieri, timp de doua ore, in greva de avertisment, prima actiune nationala de acest fel din anul scolar 2001-2002.
Pentru ca protestul cadrelor didactice a avut loc cu o zi inainte de 1 martie, profesorii universitari au impartit, in mod simbolic, drept martisoare, un specimen de tichet de masa, -compensand- astfel neacordarea acestor tichete.
Greva, monitorizata in comun de federatiile sindicale
Momentul inceperii grevei a fost urmarit cu atentie de liderii celor patru mari confederatii sindicale din educatie – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicala -Spiru Haret-, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Universitare -Alma Mater-.
-Noi speram sa fie intradevar un avertisment pentru Guvernul roman – si ma refer in mod deosebit la primul-ministru, pentru ca in cel mai scurt timp sa avem o intrevedere in care sa gasim solutii negociate pentru situatia grava din invatamant-, a precizat presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru.
-Grevele profesorilor au devenit deja rutina. De aproape 12 ani, primavara sau toamna, dascalii sunt nevoiti sa iasa in strada in speranta ca li se va face dreptate-, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.
Dascalii, o specie imbatranita si pe cale de disparitie
Directorul Scolii Superioare Comerciale -Nicolae Kretzulescu-, profesorul Adrian Jiga, a declarat ca, desi face parte din patronat, ca dascal sustine actiunile profesorilor. -Aproape 15% din profesorii tineri au plecat din liceu din lipsa banilor. Prin acest exod, vom asista la un proces de imbatranire a cancelariilor-, a mai spus directorul Jiga. El a adaugat ca, in ultimul an, i-au plecat din scoala doi profesori tineri exceptionali, care primeau pe luna cam tot atat cat femeia de serviciu de la metrou, respectiv 1.900.000 de lei.
-Am 40 de ani vechime, toate sporurile posibile, plus indemnizatie de director si primesc lunar un salariu net de 6,5 milioane de lei-, a declarat Jiga.
In aceasta iarna, dascalii au vorbit, in cancelarie, numai de sumele imense pe care trebuie sa le plateasca la intretinere. -Ne este rusine sa aparem pe lista datornicilor, pentru ca suntem si noi profesori. Daca nu avem bani pentru o carte sau pentru haine mai bune si mancare aleasa, aceasta se vede mai putin, dar intretinerea?**, se intrebau, joi, cativa dascali din liceul bucurestean amintit.
Elevii si studentii, solidari cu mentorii lor
-Vom iesi in strada alaturi de profesori, pentru ca le intelegem nemultumirea-, au spus tinerii clasei a Xll-a G de la liceul -Nicolae Kretzulescu-.
Studentii ieseni au ales un mod inedit de a-si exprima solidaritatea cu protestul profesorilor, arborand la ferestrele caminelor cearsafuri albe si instaland la intrarea in campus, in mod simbolic, o cutie pe care scrie: -Ajutati cu bani profesorii! Guvernantii nu o fac!-.
In complexul studentesc -Tudor Vladimirescu-, studentii au instalat la ferestrele mai multor camine zeci de cearsafuri albe, in semn de solidaritate cu cadrele didactice care s-au aflat, ieri, in greva de avertisment. De asemenea, pe un perete al caminului T18 a fost arborat un banner de cativa metri patrati pe care studentii au scris: -Finantati inteligenta, nu coruptia-.
Peste 15.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar iesean au participat, ieri, la greva de avertisment de doua ore organizata la nivel national de cele patru federatii sindicale din acest domeniu.
Amploarea grevei a depasit asteptarile liderilor sindicali
Dupa semnalele din teritoriu, in toate judetele a fost greva de avertisment in invatamantul preuniversitar, dar manifestarile au fost diferite. -S-a ajuns chiar la suspendarea orelor de curs, copiii fiind trimisi acasa. Acest fapt s-a intamplat in judetele Braila – in totalitate!, in Iasi – cam 70%. In alte judete a fost doar o greva japoneza – Mures, si in zona orasului Turda, din Cluj. In restul teritoriului, toti cei cuprinsi in sistemul de invatamant au fost in scoli, dar n-au desfasurat activitati didactice-, ne-a declarat Dumitru Chilom, presedintele Federatiei -Spiru Haret-.
Chiar daca unele centre universitare erau nehotarate, ulterior o buna parte din ele au luat parte la greva. Astfel, chiar in timpul monitorizarii, si-au anuntat participarea si Politehnica din Cluj, precum si Universitatea -Alexandru Ioan Cuza- din Iasi. -Au fost in jur de 25 de universitati din toata tara. Procentual vorbind, este posibil ca aproximativ 30% din angajatii din invatamantul superior sa fi luat parte. Dar este vorba numai despre cei care erau la program in ziua de ieri. Oricum, consideram participarea universitarilor ca fiind multumitoare-, a precizat Razvan Bobulescu, liderul -Alma Mater-.
Miercuri, 6 martie, presedintii celor patru federatii sindicale se vor intalni din nou, pentru definitivarea strategiei si declansarea grevei de o zi, la data de 11 martie.