Home Social Gripa aviara mai poate fi oprita doar cu arma

Gripa aviara mai poate fi oprita doar cu arma

DISTRIBUIŢI

Toate masurile care s-au luat pana acum in gestionarea crizei aviare au fost numai -de imagine- si nu au facut decat sa favorizeze raspandirea virusului, sustin specialistii din cadrul Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPSR). Boala, aparuta in mediul domestic, a fost transmisa in cel salbatic tocmai pentru ca focarele nu au fost corect izolate, iar din acest moment singura solutie pentru Romania este… arma. Celor 60.000 de membri ai AGVPSR le-a fost insa impusa interdictia de vanatoare in plin sezon, pentru a diminua riscul contactului direct al omului cu sursele de infectie. Presedintele AGVPSR, Nicolae Selaru, sustine ca, in timp ce in toata Europa s-a vanat, ordonanta data in toamna anului trecut a creat masuri de conservare a virusului in mediul natural.

-Vanatorii au fost si sunt in continuare obligati sa stea si sa se uite la toate nenorocirile acestea, pentru ca medicii veterinari apreciaza ca s-ar putea imbolnavi vanatorii. Nu de grija noastra ar trebui sa moara ministrul Flutur, noi suntem instruiti, stim sa luam masuri-. Potrivit lui Selaru, ordonanta din 22 februarie 2006, prin care se ridica interdictia de vanatoare in cazul a sase specii de pasari salbatice, este inaplicabila si prost gandita.


In timp ce Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale este -convins in proportie de 99% ca virusul gripei aviare a fost adus din Asia de pasarile migratoare- (conform purtatorului de cuvant al institutiei), presedintele AGVPSR, Nicolae Selaru, are o alta teorie. Acesta sustine ca nu pasarile salbatice au adus si au raspandit boala, ci omul, iar pentru faptul ca focarele nu au fost bine izolate, virusul a ajuns in mediul salbatic: -Nu avea cum sa fie adus de pasarile salbatice pentru ca la 26 septembrie 2006, cand a murit prima rata domestica la Ceamurlia, nu migrase in Romania decat cucul. Mai tarziu, in septembrie, a venit barza, turturica si prepelita, iar ele nu vin din zonele contaminate. Pasarile din zonele contaminate au venit abia la sfarsitul lui octombrie, or atunci aveam deja multe focare. Virusul a fost transportat de om de-a lungul cailor de circulatie, inclusiv pe haine. Insa, asta nu inseamna ca nu se poate prin pasarile salbatice. Acum, din momentul in care scapa in mediul salbatic, boala nu mai poate fi la fel de usor de eradicat-.

Selaru explica faptul ca vanatorii, alaturi de medicii veterinari, ar fi trebuit sa se implice in izolarea focarelor prin desfacerea concentratiilor, monitorizarea si recoltarea sistematica de probe. -Omoara tot ce inseamna oratanie de curte, dar lasa in pace porumbelul, gaita, cioara, nu iau nici o masura cu porcul sau cu pisica. Porcul este pasajul intermediar spre om, si in cazul lui nu s-a facut nici macar o analiza-, sustine presedintele AGVPSR.

Interdictia de vanatoare – vinovata de situatia actuala in Romania

Reprezentantii MAPDR cred ca este numai o iluzie afirmatia cum ca vanatoarea ar reduce, in vreun fel, raspandirea virusului, pentru ca -milioane de pasari zboara in Romania-. Prin urmare, ministerul a respins in repetate randuri oferta vanatorilor de a interveni, pe cheltuiala lor, cu arma in focare. Ordonanta de guvern data in toamna anului 2005, prin care s-a interzis vanatoarea tuturor speciilor de pasari migratoare si sedentare din tara, urmarea sa tina vanatorii departe de focare. Pe de alta parte, Selaru argumenteaza ca toti vanatorii sunt instruiti in ceea ce priveste bolile vanatului, sunt atestati printr-un examen si, daca intrau intr-o astfel de actiune, aveau tot interesul sa-si ia masuri de precautie. -In timp ce in toata Europa s-a vanat, noi am aplicat alte masuri si toate pasarile s-au concentrat in oaza de liniste pe care a oferit-o Romania-, reclama Nicolae Selaru. Desi considera un semn bun faptul ca saptamana aceasta s-a ridicat interdictia in cazul a sase specii de pasari (cocosul-de-munte, fazanul, gaita, gugustiucul, ierunca si potarnichea), reprezentantul vanatorilor considera noua ordonanta superflua si prost gandita: -Ierunca, potarnichea au acum sezon inchis, gugustiucul se apropie de cuibarit, iar fazanul are sezon pana la 28 februarie-. In prezent, 47 de specii de pasari salbatice sunt inca protejate pana in momentul stingerii ultimului focar de gripa aviara. Conform AGVPSR, interdictia de vanatoare impusa in plin sezon a adus asociatiilor de la nivel national pierderi in valoare de 100 de miliarde de lei vechi. Vanatorii lanseaza in continuare ministerului oferta de a ajuta la stoparea raspandirii virusului gripei aviare, ei declarandu-se primii afectati de o eventuala mortalitate in masa a pasarilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.