Din anul prescolar 2002-2003, Ministerul Educatiei si Cercetarii va demara proiectul anului -pregatitor-. In cateva gradinite (centre-pilot) se va incerca aplicarea unui regim cat mai apropiat de cel al gimnaziului, pentru ca elevii din clasa I sa se acomodeze mult mai rapid cu sistemul de predare. Din anul (pre)scolar 2003-2004, -pregatitorul- va deveni obligatoriu. Acest an pregatitor se va desfasura in gradinite, aici existand capacitatea necesara pentru a absorbi, in proportie de 100%, populatia de varsta prescolara. Mai ales ca, din pacate, ea s-a redus constant in ultimii ani.
-In momentul de fata, avem in pregatire proiectul de lege a invatamantului preuniversitar, prin care – in incercarea de corelare a invatamantului romanesc cu cel european – am prevazut si micsorarea varstei de scolarizare, in vederea unei treceri la invatamantul timpuriu-, ne-a precizat secretarul de stat in MEC, responsabil cu invatamantul preuniversitar, Constantin Corega. In acest mod, se pastreaza ideea a noua ani de scoala obligatorie, dar nu prin -trimiterea- examenului de Capacitate la sfarsitul clasei a IX-a, ci prin adaugarea anului pregatitor inainte de clasa I. -Am renuntat la ideea de a muta examenul de Capacitate la sfarsitul clasei a IX-a. De ce sa stricam un sistem care functioneaza destul de bine, in momentul de fata ? Oricum, invatamantul obligatoriu va deveni – in urma introducerii ?çpregatitorului?ê – de noua ani. Asa, nu mai vedem rostul decalarii acestui examen-, a conchis secretarul de stat in MEC.
Anul scolar 2002-2003 va avea 175 de zile
In ceea ce priveste structura anului scolar 2002-2003, acesta va avea 35 de saptamani de scoala, insumand 175 de zile lucratoare. Pentru invatamantul postliceal sanitar, specializarea asistent medical generalist, durata anului scolar va fi de 42 de saptamani.
Vor fi tot doua semestre. Primul va incepe in ziua de luni, 16 septembrie, si se va termina vineri, 20 decembrie. In perioada 4-10 noiembrie, elevii din invatamantul primar vor beneficia de o scurta vacanta.
Vacanta de iarna va dura de sambata, 21 decembrie, pana duminica, 5 ianuarie.
Semestrul al II-lea va demara luni, 6 ianuarie 2003, si se va sfarsi vineri, 13 iunie. Bineinteles, va exista si vacanta de Pasti, in perioada 19 aprilie – 4 mai.
Mult-asteptata perioada dintre anii de scoala – vacanta de vara – va incepe sambata, 14 iunie, si va lua sfarsit duminica, 14 septembrie.
Clasele terminale din invatamantul gimnazial si din scolile de ucenici vor incheia cursurile mai devreme, pe 6 iunie.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (invatamant special, zone cu populatie majoritar de alta confesiune decat cea ortodoxa etc.), inspectoratele scolare pot aproba scolilor, la cererea acestora, modificari ale structurii anului scolar, dar numai prin pastrarea numarului total de 35 de saptamani de scoala, respectiv 175 de zile.
Examenul de Capacitate se va da si la anul
Probele examenelor nationale de Capacitate si de Bacalaureat, ale examenelor de absolvire pentru invatamantul profesional si postliceal, precum si admiterea in invatamantul liceal si profesional se desfasoara in urmatoarele perioade: examenul de absolvire a scolii de maistri (cursurile serale): 28 ianuarie-1 februarie; examenul de absolvire a scolii profesionale (cu durata de trei ani si jumatate): 1-8 februarie; examenul de absolvire a scolii de ucenici: 10-11 iunie; examenul de Capacitate din sesiunea iunie: 16-19 iunie; examenul de absolvire a scolii profesionale (cu durata de trei sau patru ani): 17-21 iunie; examenul de absolvire a scolii postliceale si de maistri (cursuri de zi): 24-28 iunie; examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie/iulie: 23 iunie-4 iulie; admiterea in licee, scoli profesionale si de ucenici: 24 iunie-18 iulie; examenul de absolvire a scolii postliceale sanitare: 12-16 august; examenul de Bacalaureat din sesiunea august: 18-29 august; examenul de Capacitate din sesiunea august: 25-28 august; a doua etapa de admitere in licee, scoli profesionale si de ucenici: 1-10 septembrie; admiterea in scolile postliceale si de maistri: 1-12 septembrie.
Calendarul examenelor nationale de Capacitate si de Bacalaureat, al examenelor de absolvire pentru invatamantul profesional si postliceal, precum si calendarul admiterii in invatamantul liceal si profesional vor fi aprobate prin ordin separat.