Ministerul Sanatatii propune din nou schimbarea nivelului de compensare a medicamentelor: 50% pentru medicamentele care au inlocuitori si numai 20% pentru medicamentele inovatoare, foarte scumpe, dar esentiale pentru salvarea vietii. Daca guvernul va aproba saptamana aceasta, dupa cum are in plan, noul sistem de subventionare, va fi incalcata legea privind transparenta decizionala in administratia publica, in vigoare din 4 aprilie 2003, care obliga la transparenta si informare.
Medicamentele scumpe, inaccesibile
Timp de 10 ani, toate guvernele au acceptat, in cele din urma, ca nu poti trata o populatie bolnava cu medicamente ieftine, a caror eficienta si calitate sunt extrem de discutabile – mai ales in conditiile in care statisticile arata o crestere a imbolnavirii in randul populatiei tinere, care printr-o medicatie corespunzatoare poate fi recuperata si reintegrata social. Iata insa ca guvernul actual a gasit un ministru slab, in persoana Danielei Bartos, oricand gata sa execute ordinele de a strange pana la disperare punga bogata a asigurarilor de sanatate.
Asa se intampla si acum, cand in plina criza a medicamentelor, cu oameni morti pentru ca nu si-au putut asigura tratamentul lunar, Ministerul Sanatatii si Familiei a pregatit miseleste, pe la spate, lovitura fatala pentru suferinzi: shimbarea sistemului de compensare a medicamentelor.
Surse autorizate ne-au declarat ca medicamentelor patentate care au si inlocuitori li se va aplica o compensare de 50%, iar celor inovatoare – foarte scumpe, dar salvatoare de vieti – o subventie de numai 20%.
Intr-o luna: 60 de retete la un medic
Surprizele pregatite bolnavilor nu se opresc aici. Ministerul Sanatatii are pregatita si o lista de restrictii, adica de medicamente ce pot fi eliberate compensat numai dupa ce primesc avizul a nu stiu cati zeci de medici. Dar machiavelismul ministerial nu se opreste aici: medicul iti poate prescrie un medicament scump, eficient, insa farmacistul are obligatia de a-ti elibera compensat medicamentul cel mai ieftin (desigur, care contine aceeasi substanta activa).
In plus, medicilor li s-a limitat prescrierea de medicamente subventionate. Cel putin in ambulatoriile bucurestene, medicii au primit de la Casa de Asigurari de Sanatate doua retetare. Cu alte cuvinte, intr-o luna, un medic poate prescrie 60 de retete gratuite si compensate, in conditiile in care acelasi medic consulta 40 de bolnavi zilnic.
De remarcat ca o buna parte din medicamentele ieftine au comprimate nefilmate, daunatoare pentru stomac, fapt ce va aduce costuri suplimentare, in viitor, pentru sistem. Calitatea indoielnica a medicamentelor respective este sustinuta de Ministerul Sanatatii, care intarzie la nesfarsit obligatia ca toti producatorii sa detina tehnologie GMP.
Obligatia de transparenta poate amana modificarea nivelului de compensare
Daca guvernul va aproba saptamana aceasta, dupa cum are in plan, noul sistem de subventionare, va fi incalcata Legea privind transparenta decizionala in administratia publica, in vigoare din 4 aprilie 2003, care obliga la transparenta si informare.
-In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrale sau locale, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii-, precizeaza textul legii. Anuntul va fi facut public cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza si adoptare. -La publicarea anuntului, autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice-.
Oricum ar fi, invitatia la transparenta incurca serios ploile functionarilor din sistem. Pana acum -transparenta- s-a vazut numai pe hartie, pentru ca proiectele de acte normative erau anuntate in cel mai bun caz inainte de a ajunge pe masa de lucru a guvernului.
Banii zac la Finante
Fondul national unic de asigurari de sanatate a avut in Trezorerie un plus de 883 miliarde de lei in primele doua luni ale acestui an. In timp ce spitalele n-au bani pentru bolnavi, Ministerul Finantelor Publice afiseaza cu discretie conturile fondului: s-au incasat peste 8.000 miliarde de lei, din care s-au cheltuit numai 7.198 miliarde de lei. -Economia- inregistrata la acest fond compenseaza, partial, cheltuielile masive ale ministerelor care au facut credite in strainatate in valoare de peste 5.860 miliarde de lei.
E drept ca -economiile- de la Sanatate, adunate cu cele de la fondul de somaj si de la bugetele locale, dau in final un deficit bugetar elegant, numai bun de prezentat organismelor financiare internationale, de numai 533,3 miliarde de lei.