Home Social Guvernul continua sa-si bata joc de dascali

Guvernul continua sa-si bata joc de dascali

DISTRIBUIŢI

Peste un sfert de milion de salariati din invatamantul preuniversitar si superior, membri a trei federatii sindicale din domeniu, au incetat ieri lucrul, pentru doua ore, in semn de protest fata de situatia Educatiei, iar cei ai altei organizatii au continuat actiunile incepute cu o zi inainte.

Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, ai Federatiei Sindicatelor din invatamant -Spiru Haret- si ai Federatiei Nationale Sindicale -Alma Mater-, alaturi de cei ai asociatiilor studentesti, au solicitat guvernului, parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul viitor a unui procentaj decent si aliniat standardelor Uniunii Europene.

Dar, din proiectia de buget pe 2006, se remarca o scadere drastica fata de anul precedent. Practic, daca anul trecut bugetul total al Educatiei a fost de 205,5 mii miliarde lei vechi, pentru 2006, guvernul a propus doar 203,1 mii de miliarde. Dar, pentru a linisti cadrele didactice, in proiectia bugetului pe 2007 apare o suma pe cat de mare, pe atat de incredibila: 489,2 mii miliarde de lei vechi! La vederea ei, sindicalistii din Educatie n-au stiut daca sa rada de -gluma buna- propusa de guvernanti sau sa planga de mila dascalilor, care sunt luati de prosti in continuare.


Atat organizatiile sindicale care au protestat ieri, cat si Federatia Educatiei Nationale – care si-a manifestat indignarea marti – au solicitat acordarea a 6% din PIB pentru invatamant (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget – pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 – de 850 miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al IV-lea din acest an.

Potrivit datelor puse la dispozitie de cele trei federatii sindicale, ieri au protestat peste 260.000 de cadre didactice din 36 de judete si din cele sase sectoare ale Capitalei.

Ieri, discutiile cu sindicalistii veniti la comisiile de invatamant ale parlamentului s-au blocat din cauza lipsei ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu. Convorbirile urmeaza a fi reluate astazi, in speranta ca ministrul Vladescu va binevoi sa intre in dialog cu parlamentarii si sindicalistii.

Bugetul invatamantului, o rusine nationala

-Bugetul pe 2006 pentru Educatie este o rusine nationala-, a precizat presedintele FSLI, Aurel Cornea. -Este inacceptabil ca in anul premergator aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sa ni se dea un buget mai mic decat in 2005. Asta inseamna inghetarea salariilor din Educatie, supunerea in termeni reali la o curba de sacrificiu a angajatilor din invatamant, pentru ca nici macar acea indexare de 5%, corespunzator indicelui de inflatie de la anul, nu ni se va mai acorda! Asta inseamna si reducerea numarului de locuri de munca in universitati, scoli si licee, inseamna lipsa materialelor didactice si a manualelor. Intr-un cuvant, desi invatamantul romanesc ar trebui sa fie printre primele domenii in ce priveste integrarea europeana, el se pregateste de colaps-, a conchis Aurel Cornea.

Protestele vor deveni saptamanale

Si saptamana viitoare vom iesi in strada, pentru ca guvernul nu vrea sa dea un ban in plus pentru invatamant, a avertizat liderul -Alma Mater-, Razvan Bobulescu. -Dupa cum arata bugetul pentru 2006, in invatamantul superior, jumatate din universitati ar trebui sa-si inchida portile. In aceeasi nota, se va diminua atat numarul burselor, cat si cuantumul acestora. Indiferent de promisiunile ministrului demisionar, subventia pentru camine nu va mai creste, in timp ce energia termica se va scumpi anul viitor cu 30% si gazele – cu 50%-, a atras atentia Bobulescu.

Dascalii, tratati ca -simple utilitati-

In cifre reale, bugetul Educatiei pentru 2006 nu acopera decat 85% din necesarul supravietuirii sistemului. Pentru a ajunge la un buget de minimum 5% din PIB mai sunt necesare 28.000 miliarde de lei vechi-, a precizat Marius Nistor, reprezentant al federatiei -Spiru Haret-.

-In plus, partea de buget alocata de consiliile locale pentru salarizarea cadrelor didactice nu mai este distincta, ea facandu-si loc printre banii de ajutoare sociale, de reparatii si utilitati. Inca putin si dascalii vor fi considerati si ei doar niste utilitati-, a atras atentia Gheorghe Isvoranu, presedintele -Spiru Haret-.

Politica nu mai dezbina studentimea…

Pentru prima data in ultimii ani, si cele doua mari organizatii studentesti si-au dat mana pentru a protesta fata de situatia educatiei. Atat membrii Uniunii Studentilor din Romania (USR) si cei ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania au protestat in marile centre universitare din tara, cerand decontarea abonamentelor pe transportul in comun, bani mai multi pentru burse si cazarea in camine, precum si conditii mai bune de studiu in laboratoare.

Cativa studenti, membri ai USR, au organizat la Politehnica din Bucuresti un -parastas- si au impartit protestatarilor lumanari si covrigi drept pomana, -de sufletul invatamantului romanesc-. -Urmeaza o iarna grea si, daca nu suntem uniti si daca nu tragem acum un semnal de alarma, s-ar putea sa avem probleme mari-, sustinea un student participant la protest.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.