Home Social Guvernul doreste o reforma radicala in asigurarile sociale

Guvernul doreste o reforma radicala in asigurarile sociale

DISTRIBUIŢI

Sistemul asigurarilor de stat va intra cat de curand in colaps. Si nu din vina guvernului (de data aceasta…), ci din cea a lipsei de contribuabili. In plus, -populatia Romaniei imbatraneste intr-o viteza alarmanta, din cauza natalitatii din ce in ce mai reduse. In numai 13 ani, numarul pensionarilor s-a dublat. In momentul de fata, in Romania sunt 6.010.375 de pensionari, de doua ori mai mult decat erau in 1990-, ne-a precizat ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu.

Faptul binecunoscut atat de oficialii Ministerului Muncii, cat si de cei de la Sanatate a fost -revelat- de primul-ministru la scoala de vara a tinerilor din PNL. Si anume ca doar 4,6 milioane de romani cotizeaza la asigurarile de sanatate, in timp ce beneficiari ai acestora sunt peste 20 de milioane…

-Pensionarii nu contribuie cu un leu, agricultorii de asemenea nu contribuie cu un leu. Nu mai vorbesc despre cei care lucreaza <la negru>. Toate acestea duc la subfinantarea sistemului. Este nevoie de o reforma in care fiecare cetatean sa plateasca aceste contributii. Principiul de baza nu este sa plateasca unii cat mai mult, ci sa se largeasca baza de impozitare-, a explicat primul-ministru. Tariceanu a mai spus ca nu exista un termen fixat pentru o eventuala largire a bazei de impozitare.

-Grija- fata de electorat a PSD a lasat urme adanci

In 2003, guvernul PSD a scos pensionarii de pe lista platitorilor de asigurari de sanatate, pe motiv ca oricum statul le platea aceste asigurari. Dar a -uitat- sa verse cei 7% pentru acestia la fondurile Sanatatii. Asa ca nu e de mirare ca, acum, oricati ministri s-ar perinda la conducerea acestui minister, nu se gaseste o solutie financiara.

Nu doar asigurarile de sanatate o duc rau, ci si asigurarile de stat in general. Practic, cei 4,6 milioane de salariati cotizeaza si pentru a asigura pensiile a sase milioane de varstnici, banii pentru cateva sute de mii de someri, si compensarile pentru asigurarea venitului minim garantat pentru aproape un milion de familii.

La toate aceste contributii, se mai adauga (inca…) platile pentru concedii medicale si indemnizatiile de maternitate. In ce priveste ultimele doua tipuri de contributii, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu (foto), doreste sa le externalizeze la bugetul de stat – acolo unde le era si locul de altfel -, degrevand astfel bugetul asigurarilor sociale.

In plus, a treia etapa de recalculare a pensiilor este aproape gata, ministrul Barbu asigurandu-ne ca din 14 septembrie vor intra in plata noile pensii recalculate, si nu din octombrie, cum era planificat. Si tot de la data respectiva, si pensiile agricultorilor vor creste cu 10%.

CNAS nu zice nu

Si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, sustine ca pentru a nu mai exista problema fondurilor insuficiente din sistemul sanitar romanesc, respectiv a subfinantarii, numarul celor care cotizeaza la fondul asigurarilor sociale de sanatate ar trebui sa creasca, intrucat beneficiaza de asistenta medicala si medicamente 22 milioane de persoane, in timp ce doar 4.800.000 cotizeaza.

-Orice initiativa din partea guvernului care vizeaza cresterea numarului de persoane care contribuie la asigurarile de sanatate este binevenita. Mai multi bani inseamna mai multe medicamente compensate sau gratuite pentru populatie, dar si servicii medicale de calitate si conditii de spitalizare mai bune-, a declarat Cristian Vladescu.

Altfel spus, ar trebui sa se revina la modelul dinainte de anul 2003, cand s-a renuntat la contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate si a altor categorii, precum persoanele din mediul rural, pensionarii sau beneficiarii Legii privind venitul minim garantat.

Nu de aceeasi parere este si presedintele Asociatiei -Alianta Asiguratilor pentru Sanatate-, Adrian Cojocaru, care a declarat ca -asiguratul din sistemul public de asigurari de sanatate este doar o sursa de venit care nu beneficiaza de servicii medicale in contravaloarea cotei pe care o achita, iar aceasta situatie trebuie sa se schimbe-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.