– Statul isi permite un lux de 90 milioane de dolari, pentru refacerea Spitalului Coltea si construirea unuia nou
In 1999, statul roman a garantat angajarea unui credit de 90 milioane de dolari pentru un proiect irealizabil. O escrocherie costisitoare, girata acum de Guvernul Nastase. In lipsa de vinovati, Ministerul Sanatatii este obligat sa finanteze modernizarea Spitalului Coltea si construirea unui alt spital in Capitala – in momentul in care acelasi minister este constrans, din lipsa de fonduri, sa concentreze numarul clinicilor din intreaga tara.
Inca un spital in Capitala
-Spitalul Clinic Coltea din Bucuresti va fi renovat si modernizat, ca urmare a incheierii unui contract intre Ministerul Sanatatii si Familiei si firma Siemens AG din Austria. Prin Hotararea de Guvern nr. 850/1999, s-a alocat suma de 90 milioane de dolari, bani care vor acoperi necesarul renovarii si modernizarii vechii locatii, constructiei unui nou spital, precum si dotarii acestora cu echipamente medicale de ultima generatie.
Astfel, in ceea ce priveste cladirea veche a spitalului (care are o capacitate de 324 de paturi), pe langa consolidare si renovare, se va construi un bloc operator nou cu sase sali de operatii. Precizam ca toate sectiile existente vor fi pastrate. Lucrarile se vor finaliza in aprilie 2004.
Noua cladire (care va avea corpuri de spital la standarde internationale, cu cai de acces mult mai moderne si mai usor de folosit) va fi amplasata in B-dul Marasti nr. 63, sector 1, vizavi de Hotelul Sofitel si, pana la sfarsitul lunii in curs, vor fi stabilite structura si numarul de paturi. Constructia va avea cinci etaje si o suprafata totala de 15.000 de metri patrati. Ea se va incheia la mijlocul anului 2004-, precizeaza un comunicat al Ministerului Sanatatii si Familiei.
In realitate, Guvernul Romaniei a gasit solutia tunului tras in 1999 de Radu Vasile: modernizeaza un spital si construieste altul, in momentul in care, pentru a supravietui, sistemul de sanatate demareaza procesul de restructurare a spitalelor. Ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, a declarat recent ca verificarile efectuate la nivelul spitalelor nu vor avea ca rezultat inchiderea vreunei unitati sanitare. Bartos a subliniat ca echipele de control trimise in circa 450 de spitale vor prezenta rezultatele verificarilor pana la inceputul lunii mai, urmand ca, in baza acestora, sa fie adoptate deciziile care se impun – masurile vor viza reorganizarea unor spitale, redimensionarea lor, precum si transferarea unor unitati in subordinea Ministerului Muncii.
Or, in conditiile date, intentia ministerului pare cel putin bizara. In loc sa gasesti vinovatii care au angajat in mod inutil un credit de 90 milioane de dolari (de curand, Corpul de Control al primului-ministru a investigat -Afacerea Coltea-), statul ramane bun de plata. In plus, demersurile de construire a unui alt spital pica exact in momentul in care Banca Mondiala incepe finantarea unui program de reducere a numarului de paturi si de concentrare a activitatii.
Din -dosarul- escrocheriei
Istoria -Afacerii Simenes- ar trebui sa constituie subiectul unui dosar investigat de Procuratura. Din pacate, actuala guvernare a reusit cu maiestrie sa musamalizeze inutilitatea garantarii de stat a celor 90 milioane de dolari, bani oferiti firmei Siemens Nixdorf in octombrie 1999, de catre Cabinetul Vasile, printr-o hotarare de Guvern. Astfel, Guvernul garanta companiei austriece plata lucarilor de refacere a Bisericii Coltea, consolidarea si restaurarea Spitalului Coltea, extinderea si dotarea acestuia. Hotararea s-a luat dupa ureche, fara studii prealabile, care sa justifice necesitatea unei noi clinici.
Cu alte cuvinte, fara licitatie, statul garanta o suma cu care s-ar fi putut consolida nu unul, ci toate spitalele Capitalei.
Proiectul, platit cu bani grei, a fost respins de Comisia de Amenajare a Teritoriului, Urbanism si Arhitectura, care a constatat ca nu respecta prevederile Planului Urbanistic General. Totodata, s-a accentuat si nefunctionalitatea proiectului: salvarile nu aveau cum sa ajunga la camera de garda, din cauza aglomeratiei din centru, fiind nevoie de largirea strazilor adiacente (care ar implica demolarea unor cladiri din patrimoniu); dupa aceea, la 1.400 de angajati si 700 de vizitatori, spatiul aglomerat din centrul Capitalei permite amenajarea a doar 35 de locuri de parcare.
Fata de situatia creata, singurele -argumente- solide prezentate de Siemens au fost garantiile oferite de statul roman.
Vrand-nevrand, din ianuarie 2001, obligatiile de plata au inceput sa curga. Ministerul Sanatatii si Familiei a deschis un credit de 26,34 milioane de dolari, firma Siemens cheltuind deja 9,6 milioane de dolari pentru -proiecte si organizare-.