Modul de actiune a virusului gripei aviare asupra populatiilor de pasari salbatice este inca necunoscut pentru cercetatori. Aceasta este concluzia la care a ajuns Societatea Ornitologica Romana, care a venit, in acest sens, cu propunerea constituirii a doua Centre Permanente de Studiu a impactului gripei aviare asupra pasarilor. Initiativa lor a primit sprijin guvernamental.
In urma unor intalniri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si cu cei ai Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, Societatea Ornitologica Romana (SOR) a primit aprobarea constituirii a doua Centre Permanente de Studiu a impactului gripei aviare asupra populatiilor de pasari salbatice. Una dintre locatii a fost deja stabilita in localitatea Grindul Lupilor, din Delta Dunarii, cu o finantare guvernamentala de un miliard de lei vechi. Cercetarile vor dura doi ani, cu incepere din luna mai.
Directorul executiv al SOR, Dan Hulea, sustine ca aceste centre sunt menite a furniza date cu privire la mecanismul de transmitere a virusului gripei aviare prin intermediul pasarilor salbatice, cum se distribuie migratia si ce specii sunt predispuse bolii: -Vom captura specii de pasari de apa carora le vom preleva probe de sange si le vom marca prin inele. Incercam sa vedem ce procent din pasarile capturate sunt purtatoare ale virusului, inca nu am decis ce vom face cu ele, insa cele sanatoase vor fi marcate si eliberate-. Directorul SOR a mai declarat ca toate tarile europene au astfel de centre de cercetare si ca initiativa romaneasca este in primul rand una de aliniere: -Cand pasarile marcate la noi vor fi capturate in alte tari, se va vedea cum se distribuie migratia. In felul acesta putem anunta din timp care sunt zonele de risc, rolul va fi acela de predictie-.
Cercetatorii pornesc de la ipoteza ca ratele si gastele salbatice pot transmite virusul altor populatii de pasari salbatice sau pasarilor domestice atunci cand intra in contact cu acestea, insa afirmatia trebuie verificata.